web analytics
Info za turiste još tekstova...

Info o Grčkoj još tekstova...

Info o mestima još tekstova...Utisci sa letovanja još utisaka...
dodaj utisak


Tasos: Putovanje na Tasos sopstvenim prevozom - kolima, najbolji pravac putovanja - preko Bugarske ili Makedonije, udaljenost, putarina, benzinske pumpe, gorivo, troškovi putovanja, granični prelazi, cene

Kolima do Tasosa - detaljan opis

• SAT PATROLU KOLIMA DO TASOSA POGLEDAJTE OVDE

Ako ste u potrazi za smeštajem na Tasosu i potrebna vam je vila, apartman, studio ili soba ovde možete pogledati više objekata i rezervisati smeštaj koji Vam najviše odgovara. Ako još niste odabrali destinaciju za letovanje ovde ćete naći objekte u ponudi iz svih mesta na Tasosu (Limenas, Skala Prinos, Skala Rachoni itd...). Smeštaj je savršeno prilagođen da odgovara svim vašim potrebama i zahtevima.

PUT NA TASOS SOPSTVENIM PREVOZOM


Do Tasosa se iz Beograda može automobilom doći iz dva glavna putna pravca, od kojih ću jedan pomenuti samo kao mogućnost – putovanje preko Bugarske – jer, iako je to najkraći put, za njega važi poslovica “preko preče, naokolo bliže”. Ovaj pravac nije dobar za putovanje, jer je put kroz Bugarsku mestimično loš, delom se putuje vijugavim putevima kroz planine i njime je značajno manje komforno i bezbedno ići nego “uhodanim” putevima kroz Makedoniju i solunsku regiju. Opisi koji slede se odnose na pravac preko Makedonije, sa nekim mogućim “varijacijama”.

 

Beograd – Preševo – Gevgelija – Solun – Keramoti – Limenas


Najbolji put vodi preko graničnog prelaza Preševo, zatim kroz Makedoniju do Gevgelije a kada uđete u Grčku od graničnog prelaza Evzoni nastavljate 50-ak km do kružnog prstena (ring road) oko Soluna gde ćete slediti zelene putokaze za Kavalu, da bi ste do Kavale stigli autoputem koji je pred leto 2009. u potpunosti završen. Dakle, pratite zelene table “Kavala” jer postoje i plave koje će vas takođe odvesti do Kavale, ali ćete putovati tri puta duže jer nije autoput.

Kada se, nakon 140km vožnje po odličnom autoputu od Soluna približite Kavali, nemojte u nju ulaziti nego nastavite autoputem i pratite zelene putokaze za Xanthi nekih 30-ak kilometara sve dok ne ugledate putokaz za Keramoti zajedno sa oznakom za ferryboat. Tu se isključite sa autoputa, pratite putokaze za Keramoti i ostaje vam oko 20km solidnog puta do luke gde ćete se ukrcati na trajekt koji plovi do glavnog mesta na Tasosu – Limenas. Trajektom se plovi 8km, što u najboljem slučaju sa sve ukrcavanjem i iskrcavanjem traje manje od sat vremena. U špicu sezone trajekti iz ove luke polaze na svakih pola sata. Kada se iskrcate u Limenasu ostaje vam još najviše 50 minuta lagane vožnje do bilo kog mesta na obali.

Dakle, ovim najboljim putem od Beograda do Limenasa ima oko 820km. Kada se sve sabere (zadržavanje na graničnim prelazima, 2-3 usputne kratke pauze za kafu ili predah i prevoz trajektom) putovanje autom ne traje kraće od 11 sati. Ako putujete 1. ili 15. jula, a posebno 1. avgusta, put može trajati par sati duže. Pošto svi aranžmani počinju u podne, odnosno posle 12h, znači da je (iz Beograda) potrebno krenuti oko ponoći da bi ste u svoju sobu/apartman ušli i boravili od trenuka kada je za vas pripremljena.

Mladim rodiljeljima sa malom decom je zgodno da putuju noću i, kada su oba roditelja vozači pa se smenjuju, ovaj put je podnošljivo naporan. Treba, međutim, maksimalno voditi računa o bezbednosti vaše porodice i zato imajte na umu da se većina saobraćajnih nesreća, kao posledica premora vozača, dogodila između 05 i 07h ujutru. Zbog toga je mnogo bezbednija i komfornija varijanta (i malo skuplja) da putujete danju tako što ćete krenuti ujutru oko 09h a kasno popodne stići na jug Makedonije ili Polikastro (20km po ulasku u Grčku) i tu prespavati u nekom od sasvim pristojnih hotela što četvoročlanu porodicu može da košta od 50-100€ sa doručkom. Možete, naravno, spavati i u Solunu ali su odgovarajući hoteli tamo malo skuplji i često mora da se plati parking osim subotom posle 15h i nedeljom kada je parkiranje besplatno. Nakon doručka, nastavite put i na Tasosu ste oko 13h.

 

Beograd – Preševo – Dojran – Kilkis – Keramoti – Limenas


Ovo je trasa za one koji će prespavati u nekom od jeftinih a vrlo pristojnih smeštaja u mestu Dojran na samoj granici sa Grčkom. Granični prelaz Dojran – Doirani prolazite bez čekanja jer nema gužve. Dakle, nakon ulaska u Makedoniju vozite 145km do mesta Udovo gde imate velike, jasno vidljive putokaze za Dojran. Odatle imate još 35km do Dojrana gde možete prespavati u odličnim apartmanima za 10€ po ležaju.

Ujutru odmorni pređete u Grčku i odličnim putem nastavite pored Kilkisa da se spuštate prema Solunu, ali se kod mesta Lagkada uključujete na “Egnatia Odos”, odnosno autoput i nastavljate prema Kavali, i dalje prema Keramotiju. Nema tu nikakve velike muke, putevi su dobro obeleženi a pre puta, naravno, pogledajte kartu da bi ste imali predstavu o tome kuda putujete. Ako imate navigator sa ažurnim mapama onda nemate problem sa ovime.

Do prošle godine, dok nije potpuno završen autoput Solun – Kavala, bilo je zanimljivo i donekle opravdano putovati od Dojrana preko Seresa i Drame do Kavale ali od kada je Egnatia Odos završen, mnogo je bolje, brže i bezbednije ići autoputem.

 

Beograd – Prohor Pčinjski – Kumanovo – Gevgelija (ili Dojran) – Solun (ili Kilkis) – Keramoti – Limenas


Kada na Tasos putujete sa namerom da usput negde prespavate poželjno je da obratite pažnju na datum putovanja. Ako su to 1. ili 15. u letnjim mesecima i okolni dani, a naročito ako se tada poklope i vikendi, onda očekujte velike gužve od ranih popodnevnih sati pa sve do uveče na graničnom prelazu Preševo. Razlog za ovu gužvu su, pre svih, Albanci iz zapadne Makedonije – gastarbajteri, koji u to vreme idu svojim kućama. Uglavnom rade u Švajcarskoj pa se prepoznaju po švajcarskim tablicama.

Tada je mnogo bolje skrenuti sa magistralnog puta odmah iza Vranja, kod mesta Ristovac, i pratiti putokaze za Prohor Pčinjski koji se sada nalaze na svim raskrsnicama. Put je solidan, poslednjih 3-4km serpentinama se spuštate u dolinu Pčinje. Dakle, nakon 30-ak kilometara od skretanja s magistrale doći ćete do prelepog manastira pored koga je i granični prelaz. Prošlog leta je jedna gospođa uložila puno para i renovirala manastirske konake tako da je to sada solidan turistički smeštaj po pristojnoj ceni sa ODLIČNIM restoranom.

Na ovom graničnom prelazu je divna okolina i nema gužve ali se sa naše strane trenutno sve dosta sporo odvija, pa se može desiti da čekate 20-ak minuta. Na tri kilometra odatle, uz samu graničnu liniju sa Makedonijom, napravljen je nov, moderan granični prelaz. Kada uđete u Makedoniju imate opet oko 20-tak kilometara dok kod Kumanova ne izađete na autoput za Skoplje i dalje prema Grčkoj. Računajte da vam od prelaza Prohor Pčinjski pa do Tasosa treba najmanje 7 sati puta, znači ako ste odlučili da ovde prespavate morate malo ranije ustati i nastaviti put – ili stići kasnije popodne na Tasos.

 

Putarina


Od Beograda do granice s Makedonijom ćete u dva maha platiti putarinu. Može se platiti karticama Visa, MasterCard, AmEx. 

Kroz Makedoniju do granice s Grčkom ima 3 naplatne rampe. Do sada nisu primali kartice ali su primali evre, metalne, papirne… ako platite u evrima, tako ćete i kusur dobiti osim razlike od 10 denara jer kurs računaju 1€ = 60 denara. Dakle, na prvoj naplatnoj rampi kod Kumanova, daćete 1€ i dobićete račun… ali kusur od 10 denara ćete dobiti ako nastavite da držite ispruženu ruku u narednih 10-15 sekundi ili ako zatražite kusur . Isto je i kod treće naplatne rampe, inkasanti će vam vratiti kusur ali bez žurbe, samo sačekajte...

Ako ne želite da vam se "zaokružuju" iznosi možete čim uđete u Makedoniju, na samom graničnom prelazu u menjačnici razmeniti manju količinu € u denare po kursu 1€= oko 61,4 denara i onda ostavite za putarinu a ostatak para potrošite na gorivo.

 

Gorivo i TNG (LPG)


Priče o tome da je u Makedoniji gorivo loše ili sl. su gluposti, gorivo je dobro a postoje i kvalitetnija goriva nego što se kod nas mogu naći, na primer bezolovni benzin od 98 oktana. TNG je u Makedoniji nešto skuplji nego u Srbiji, a imate ga na nekoliko pumpi u Makedoniji pored autoputa, dok je poslednja na samoj granici s Grčkom gde treba natankovati do vrha ako želite da uštedite. Na svim većim usputnim pumpama u Makedoniji možete platiti u € ili, naravno, karticama.

U Grčkoj nema mnogo stanica za točenje TNG tako da je na putu do Tasosa moguće još u Solunu natočiti na jednoj od 4 stanice (možda je u međuvremenu napravljena još neka), ali to znači da treba da uđete u Solun, odnosno da se petljate...

Treba napomenuti da na autoputu Egnatia Odos (deo od Soluna do Kavale) nema pumpi koje su kao kod nas i u Makedoniji neposredno uz autoput, nego morate da silazite s puta i petljate se 1-2km da bi je našli. Zato vam preporučujem da gorivo sipate na izlazu iz Makedonije. 

 

• Zahvaljujemo Zoranu Radivojevu na detaljnom opisu puta i korisnim informacijamaVaši komentari


ivan stoimenov 06.12.2010 - 17:26
Nije tačan opis puta kroz Bugarsku da je tu putovanje lošije zbog putovanja "vijugavim putevima kroz planine" i da je put mestimično loš !!?? Ja godinama putujem za Grčku kolima preko Bugarske i nigde nisam putovao "vijugavim putevima " !Put je ODLIČAN, širok i sa dobrim asfaltom.Put kroz Bugarsku je dugačak oko 230km sa odličnim restoranima usput i benzinskim pumpama. Od Niša do Grčke ,preko Bugarske putovanje bi trajalo oko 4 sata. Preko preče, al bliže je BLIŽE !
GrčkaInfo.com 01.01.2011 - 06:55
Možda će se javiti još neko ko je putovao za Grčku preko Bugarske, da pročitamo još neko mišljenje, dobro bi došlo.
DJORDJEVIC 24.03.2011 - 18:25
Kao sto je gore navedeni ivan citirao put je drasticno blizi preko Bugarske!!! Ja sam od Nisa do Grcke stigo za 3h, napominjem da na granici nemate tolike guzve kao sto ima ka gevgeliji ...put je odlican!Svima bih prepurocio ovaj pravac.
tomkarlo 02.06.2011 - 18:51
Opis puta vrlo realističan. Godinama idem tom trasom i nema problema. Moja varijanta je noćenje u Đevđeliji u privatnom pansionu Ašik za 20€ po dvokrevetnoj sobi u odlasku. Za povratak može i bez spavanja, jer se poslednjih 350 km vozi po našem Autoputu "Bratstva i jedinstva".
Branislav 29.06.2011 - 17:12
Putijem ovih dana iz Leskovca za Tasos. Razmišljam o putovanju kroz Bugarsku. Molim za preporuku tačne maršute kroz Bugarsku. Unapred hvala.


vila eftihija stavros hoteli u grckoj paralijakarta grcke rent a bike grčka in dimitris studio kurs grckog soula neos sat plus put do grcke 2012 marisnthi thalatta camp kalamitsi cene rentiranje auta u grčkoj letovanje u grckoj lefkada nick stavros rooms %26 apartmentspretra%c5%bei sofia melisi kolima za krf ana rooms sat emisija lefkada temperatura mora skala fourkas dionis leptokarija neovrasna pori diskoteka omilos paralia auto karta grcke 2012 mykanos grcki kolac srce mapa paralia grcka makedonnci allea
Svi tagovi

0.3396 sec