web analytics
Info za turiste još tekstova...

Info o Grčkoj još tekstova...

Info o mestima još tekstova...Utisci sa letovanja još utisaka...
dodaj utisak


Objekti po regijama

Plaže u Grčkoj
Kliknite na mapu za prikaz regija   

Najlepše plaže u Grčkoj s pravom se ubrajaju i u najlepše plaže na celom svetu.

Najlepše plaže u Grčkoj


Pogledajte Najlepše plaže na Kasandri
Pogledajte Najlepše plaže na Sitoniji
Pogledajte Najlepše plaže na Atosu 


Najlepših 10 grčkih plaža


1. Plaža Balos (Chania, ostrvo Krit)

Teško je opisati grubu lepotu Balos plaže. Mekano peščani beli pejzaž, okupan tirkizno kristalnom vodom, uokviren ostrvcima i planinama. Plaža je prilično udaljena, ali nekoliko brodova koji plove iz Kissamosa omogućavaju joj jednostavan pristup. Makadamski put omogućava pristup plaži automobilom, nakon čega ćete ipak morati pešice dužom stazom do ove plaže, ali verujte isplatiće vam se. Alternativno vam ostaje vožnja brodom do plaže. Nekima je ova plaža sinonim za letovanje.

balos plaza krit grcka


2. Plaža Sarakiniko (Ostrvo Elafonisos)

Tako malo ostrvo Elafonisos na krajnjem jugu poluostrva Peloponeza, a tako predivne plaže (tri najlepše plaže u Grčkoj): Sarakiniko, Simos i Panagia!

plaza sarakiniko grcka


3. Plaža Navagio (ostrvo Zakintos)

Još jedna izolovana plaža do koje se stiže brodićem. Hrapavi beli pesak, duboko plavo more, dramatične litice i velike pećine samo čekaju na ronilačko istraživanje. Možda najpoznatija plaža sa razglednica sa letovanja u Grčkoj.

navagio plaza zakintos


4. Plaža Elafonisi (Chania, ostrvo Krit)

Dve najbolje plaže Grčke, a pri tom obe u istom gradu, zvuči "nedopustivo". Ali takvo je prirodno okruženje zapadne obale Krita sa prelepim plažama i morem.

elafonisi plaza grcka krit


5. Plaža Porto Katsiki (ostrvo Lefkada)

Jedna od najbolje čuvanih tajni Grčke. Prelepa scenografija, kristalno čisto tirkizno more i mekani beli pesak čine ovu plažu jednom od najboljih koju morate posetiti. Nalazi se na zapadnoj obali Lefkade i nije joj lako prići, jer je od glavnog grada udaljena oko 40km. Do nje vodi pedesetak stepenika (a posle gore). Ali vredna je truda.

porto katsiki plaza grcka


6. Plaža Mirtos (ostrvo Kefalonija)

Grčko ministarstvo turizma proglasilo je plažu Mirtos pre nekoliko godina, najboljom plažom Grčke. Ovu je titulu ponela i prema oceni samih turista i to sa razlogom. Fantastično more i čisto beli kamenčići smešteni između strmih litica na zapadnoj obali Kefalonije.

mitros plaza kefalonija grcka


7. Plaža Finikas (ostrvo Kato Koufonisi)

Celokupna obala koja se prostire od Finikasa do severnog dela ostrva (plaža Pori) je "Egejski san" za kupače. Za većinu onih koji preferiraju kupanje bez kupaćeg kostima.

finikas plaza grcka letovanje


8. Plaža Plaka (ostrvo Naksos)

Ovaj beskrajni komadić peska počinje u blizini grada Naksosa i spušta se duž cele obale ostrva, skoro do kraja južnog dela ostrva.

plaza plaksos naksos


9. Plaža Super Paradise (ostrvo Mykonos)

Mnogi upravo ovu plažu ističu kao najbolju plažu na Mikonosu.

super paradise plaza mikonos grcka


10. Plaža Egremni beach (Lefkada)

Nedaleko od Gialosa nalazi se Egremni, prelepa plaža do koje treba preći dosta strmih stepenika. Plaža je duga, i kao stvorena za one koje traže samoću i dobru alternativu popularnijem Porto Katsikiju. Sitan šljunak i, naravno, tirkizno more.

egremni plaza lefkada


Plaže u Grčkoj

Grčka ima veoma razuđenu obalu (treću u Evropi, posle Norveške i Hrvatske). Obala je pretežno strma s mnoštvom ostrva i poluostrva u Jonskom, Egejskom i Kretskom moru. Upravo zbog toga i povoljne mediteranske klime ona je danas najvažnija turistička destinacija sveta.


Grčka obala ima ukupnu dužinu od približno 16.000 km. Polovina ove dužine okružuje hiljade Grčkih ostrva, dok se ostatak proteže duž kopna. Ono što karakteriše čuvenu grčku obalu je njena jedinstvena raznovrstnost (plaže se protežu duž mnogo kilometara, mali zalivi, peskovite plaže sa dinama, šljunkovite obale, obalske pećine okružene strmim stenama i sa karakterističnim tamnim peskom vulkanskog porekla, jedinstveno priobalje) i njena čista i providna voda koja je proslavljena i izuzetno je popularna širom sveta.

 
U 2014-oj, 396 plaža i 9 marina u Grčkoj su nagrađene „Plavom zastavom“, brojka koja ovu zemlju smešta u sam vrh evropskih zemalja.

Većina od hiljada grčkih ostrva su slobodnog pristupa i imate priliku da ih otkrijete i uživate u njima bez prisustva velikog broja plivača. Takođe postoji mnogo organizovanih plaža u zemlji sa neophodnom infrastrukturom koja obezbeđuje visoko-kvalitetnu uslugu (suncobrane, ležaljke, kabine, kafei, bar-restorani itd.), gde za razliku od plivanja, možete da uživate u vodenim sportovima (skijanje na vodi, surfovanje, ronjenje, itd.) kao i drugim sredstvima zabave u vodi, kao što je jedrenje za jednu ili dve osobe, „prstenovi“, „banane“, skijanje na talasima, vožnja skuterima itd.

 

“Plave zastavice Evrope” 

Plava zastava je danas u svetu vrlo cenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom izbora destinacije. To je najpriznatiji model ekološkog vaspitanja i obrazovanja i obaveštavanja javnosti, kada je u pitanju briga za more, a posebno kada je u pitanju briga za obalni deo koji trpi najjači pritisak, a to su upravo plaže i marine.

Plava zastava je priznanje koje se dodeljuje samo za jednu sezonu i zahtev se svake godine mora dostaviti na propisani način. Sprovođenje programa Plave zastave se zasniva na strogo definisanim kriterijumima. Iako se tokom sezone sprovode nacionalne i međunarodne kontrole, gosti i korisnici plaža i marina sa Plavom zastavicom podstiču se da obaveste FEE u slučaju da zapaze kršenje zadatih kriterijuma.

Konkretno, kriterijumi za nagradu „Plava zastava“ su sledeći:


1. Čistoća mora i obale


-Kvalitet vode za plivanje potvrđen merenjem uzorka vode;
-Odsustvo odpuštanja industrijske kanalizacije na obalu;
-Tretman urbane kanalizacije u skladu sa relevantnom direktivom EU ;
-Adekvatan broj kanti za odpatke koje se moraju prazniti u redovnim intervalima;
-Periodično čišćenje plaža od đubreta, pikavaca itd. 

2. Organizacija obale i bezbednosti posetioca


-Učestalo informisanje javnosti u vezi kvaliteta vode za plivanje;
-Trenutno obaveštavanje ukoliko voda nije više bezbedna za plivače;
-Planovi za rešavanje nesreća koje dovode do zagađenja i hitno informisanje javnosti;
-Adekvatan broj sanitarnih prostorija sa kontrolisanom kanalizacijom;
-Trenirani spasioci i direktan pristup telefonu, opremi za spašavanje i prvoj pomoći;
-Bezbedan pristup obali i posebna briga za ljude sa invaliditetom;
-Vožnja (vozila i motocikala) nije dozvoljena na plaži;
-Slobodno kampovanje je zabranjeno; i
-Kućni ljubimci moraju da budu pod nadzorom na plaži.   

3. Zaštita prirode i edukacija o životnoj sredini


-Štampane informacije i javno istaknute instrukcije u vezi ponašanja na obali;
-Aktivosti koje angažovano promovišu zaštitu prirodnog okruženja obale.

Listu dodeljenih "Plavih zastavica" pogledajte OVDE.

Proverite da li su plaže na koje planirate da idete čiste ili zagadjene. Saznajte kakvog je kvaliteta voda za kupanje na hiljadama plaža u Evropi.Vaši komentari


rajna savkovic 11.07.2011 - 18:58
voljela bix da odem na more