Info za turiste još tekstova...

Info o Grčkoj još tekstova...

Info o mestima još tekstova...Utisci sa letovanja još utisaka...
dodaj utisak
tekstovi pesama
Objekti po regijama

Prodaja Nekretnina Grčka
Kliknite na mapu za prikaz regija   

Kupovina nekretnine u Grckoj, Kupiti stan ili kuću u Grčkoj, Grcka nekretnine, Prodaja Nekretnina, Nekretnine Grcka, Kuce u Grckoj, Vile u Grckoj, Kuce na prodaju, Kuce na moru

Kupovina nekretnine u Grčkoj

Kupiti stan ili kuću u Grčkoj

Grčka je ove godine bila ubedljivo najomiljenija destinacija za turiste iz Srbije, ali nije bilo malo ni onih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. A kako i ne bi kada pleni divnim plažama, čistim morem i toplim dočekom lokalnog stanovništva u letovalištima. Nije za zanemariti ni podatak da je Grčka i jedna od najjeftinijih opcija za sve koji žele da kvalitetno provedu odmor. I pri tom ne mislimo samo na ponudu turističkih agencija, odnosno turističke aranžmane. 

Naime, u odnosu na cene u našim gradovima ili crnogorskom primorju, nekretnine se na grčkom primorju mogu naći po izuzetno povoljnim cenama. Brojne naše turiste zatekla je informacija da metar kvadratni apartmana poput onoga u kome su boravili tokom letovanja na nekoj od obala Halkidikija košta svega 1.000 evra. Naravno, cena zna biti i veća, a zavisi od lokacije i luksuznosti objekta. Ali, poenta je da jedna prosečna porodica za potrebe sopstvenog odmora može kupiti stan ili apartman s pogledom na more, po ceni koja u retkim prilikama prelazi 1.500 evra po metru kvadratnom. To se odnosi čak i na objekte manje površine, čije su cene u Srbiji u odnosu na veće kvadrature naročito visoke.   

Državljani Evropske unije u Grčkoj, kao ni svi ostali - uključujući državljane Srbije nemaju ograničenja po pitanju kupovine objekata, a dobra vest je i da je ukinut zakon o obaveznoj Dozvoli iz Ministarstva odbrane koji je svojevremeno usporavao ceo proces kupovine nekretnina. Pri kupovini nepokretnosti, moraćete na uvid da stavite svoj pasoš, grčki tzv. broj za takse - AFM (koji se može obezbediti istog dana), a u slučaju da ste pravni subjekt još nekolicinu dokumenata.

Grčke vlasti su veoma zainteresovane za poreklo novca koji se sliva u zemlju, i zato će svako ko namerava da kupi nepokretnost morati uredno da pokaže odakle novac dolazi i kako se troši kroz takozvani “pink slip”. Novac za kupovinu nepokretnosti se inače mora isplaćivati direktno iz grčke banke, odnosno sa računa u toj banci. 

Grčki zakon nalaže da se u slučaju kupovine ili prodaje nekretnine angažuje advokat u slučaju da cena prelazi 29.000 evra u oblasti Atine, odnosno 14.000 evra u drugim delovima Grčke. Usluge advokata će vas (ali i prodavca) koštati od 1-2% cene nekretnine.

S druge strane, tema o kojoj vredi razmisliti je da li ovakvo ulaganje može biti isplativije od kupovine garsonjere u Beogradu ili Novom Sadu, namenjene izdavanju. Ako se uzmu u obzir cene kvadrata, ispada da je jeftinije kupovati u Grčkoj, a još ako se izračuna i novac koji se tokom sezone može zaraditi od apartmana i pogodnosti uživanja u svome na obali, i doda manje peripetija sa podstanarima, onda stvarno vredi razmisliti.

Usluga agencije za promet nekretnina u Grčkoj će vas stajati od 2-4% od cene nekretnine. Ovu cenu plaća onaj ko angažuje agenciju. 

Saveti grčke advokatske kancelarije 

Kupovina nekretnine u Grčkoj je slična ako ne i ista kao i u ostalim zemljama EU. Neophodno je da advokat proveri vlasnički list odredjenog objekta ili zemljišta kako bi utvrdio da ne postoje potraživanja vezana za tu nepokretnost (npr. hipotekarni krediti banaka i sl.). U ovome delu kuporodajnog procesa neophodan je i Notar kako bi novog vlasnika važećim ugovorom registrovao u katastru.

U trenutku kada je pregovarački deo kupovine ili prodaje finalizovan i cena odredjena, procedura je sledeća:

1. Predugovor. Predugovor priprema vaš advokat u Grčkoj. Potpisnici predugovora su kupac i prodavac. Predugovorom se određuje cena kao i vremensko trajanje koje je dato kupcu odnosno njegovom advokatu-zastupniku, kako bi proverio vlasnički list, listu potenciajlnih vlasnika, neizmirena dugovanja ako ih ima, prema banci ili trećem licu, kao i poreskoj upravi. Uobičajeno je da ova procedura provere traje maksimum od 30 do 60 dana.

2. Kupac je obavezan da traži i dobije Grčki poreski broj (procedura ne traje više od 1 sata).

3. Kupac je odgovoran za odabir advokata. Advokat je odgovoran za zakazivanje sastanka kod Notara. Notar i advokat su odgovorni za zaključenje finalnog kupoprodajnog ugovora.
Potpisivanje finalnog ugovora obavlja se u kancelariji Notara. Prisustvo kupca je neophodno,  ali ukoliko je kupac ovlastio drugo lice da u njegovo ime i njegov račun može da potpiše ugovor, advokat i Notar moraju da buti upoznati sa ovlašćenjem najmanje dan ranije.

4. Dan pre potpisivanja finalnog ugovora poreska prijava je potpisana i iznos određen za porez postaje validan za plaćanje. Ovaj porez je naznačen za plaćanje Grčkoj vladi. Postoji mogućnost u kome je ili advokat ili Notar nadležan za ovo plaćanje poreza. Nephodno je da postoji novac u nekoj od Grčkih banaka za plaćanje ovog iznosa bar nedelju dana pre potpisivanja finalnog ugovora.

5. Porez na transfer (taksa): Iznos ove takse nije realni iznos određen kupoprodajnim ugovorom, nego je iznos obračunat od strane poreske uprave (uglavnom je iznos obračunat od poreske uprave mnogo manji nego kupoprodajna cena u finalnom ugovoru)

6. Ostatak budžeta sledi u nastavku i nije uračunat u cenu dogovorenu predugovorom ili zaključenim finalnim ugovorom.

7. Porez na transfer (taksa): 7.21% na prvih 14.700 evra i 9.27% na razliku (na osnovu procene Poreske Uprave). Ako je procenjena vrednost objektivna porast iznosi 2% na prethodne vrednosti.

8. Notar: Izmedju 2.2% i 2.5% neposrednog poreza (u zavisnosti od vrednosti transakcije) uključujući kasnije troškove za registarciju.

9. Troškovi za agenciju za nekretnine: 2%-4% od zaključene cene plus PDV od 23%

10. Kada je kupoprodaja obavljena Notar će registrovati novog vlasnika nekretnine u katastru. Katastar zadržava u svom posedu jedan od orginalnih primeraka finalnog kupoprodajnog ugovora. Notar zadržava jedan od primeraka finalnog kupoprodaja ugovora. Kupac od Notara može da traži i dobije neograničen broj overenih kopija finalnog ugovora.

11. Mogućnost odstupanja: Ukoliko se zaključenje finalnog ugovora produžava na određeno vreme, a zbog nesavesnosti kupca, možemo da posavetujemo da predugovor bude overen kod Notara. U ovakvim slučajevima depozit od 10% bi trebao da bude uplaćen na račun prodavca. Kod građana Srbije ili građana koji nisu državljani EU podrazumeva se da je predugovorom naznačeno odobrenje od Ministarstva ili otvaranje firme, i da je prodavac sa tim saglasan.

SPECIJALNA BELEŠKA: Pri kupovini stare kuće za renoviranje savetujemo klijente da prvo utvrde da li je potrebna dozvola za renoviranje. Potrebno je i utvrditi u kakvom je stanju sam objekat, krov, zidovi i zemljiste (da li je stena ili ponekad klizište). Kako bi krenuli u realizaciju i renoviranje trebalo bi ispoštovati sve predviđene mere za zaštitu, posebno kod starih kuća.Vaši komentari


Tijana 02.02.2011 - 14:23
Koliko bi u stvari iznosio porez , ako se radi o apartmanu od 50 000 evra? Koliki je godisnji porez? Koliki je porez na izdavanje apartmana?
SEKA 16.02.2011 - 18:52
kako vec neko rece,neuspeh da izracunam ukupne troskove pa bih zamolila za jedan primer ako nekretnina kosta 100 000 € koliko mi je jos potrebno eura da bi ta nekretnina presla u moje vlasnistvo ? HVALA
MOMIR 04.06.2011 - 12:39
Ako kupim stan od 45.000E, koliko ce me kostati ukupno sa svim izdatcima ( advokat, notar, porez itd.) Napominjem da sam gradjanin Srbije, koji zivi u Grckoj 11 godina-sada sam momentalno u Beogradu, gde sam prodao porodicno imanje. Hvala na odgovoru


stanovi izdavanje kavala apartments sarti sithonia agia triada plaze vremenska prognoza grckasolun vourvourou kostas nea flogita villa erato najam vila u grckoj panorama haus beograd leptokarija put iznajmljivanje motora u polihronu risos house dimitra house solun ring road viktoria inn apartmani apartmani sa bazenom sitonija ellia vila corfu novi deo paralije pla%c5%bea vila mastoridis velicina ostrva krf pension ageri vremenska prognoya slike plaze u haniotiju neo poroi put do grcke preko bugarske villa vitalis pefkohori prodaja stanova postanski broj nei poroi rouda village rigakis mol
Svi tagovi