Kalives - Halkidiki
14/12/2016 Tekst ažuriran 12/01/2024 Iskustva 0

Kalives je mirno turističko naselje južno od Poligirosa, koje se nalazi između prvog i drugog poluostrva Halkidikija. Udaljen je 65 km od Soluna, 12 km od mesta Nea Moudania, a sa druge strane 6 km od poznatog letovališta Gerakini. 


Obala mesta se proteže na preko 5 km i doseže sve do plaže Gerakini.


Plaža u Kalives je veoma duga, prostrana i peščano-šljunkovita. Gužve nema nikada, a more je izuzetno čisto. U nekim delovima postoji i prirodan hlad. A kad poželite da odete malo dalje, na samo 15-ak kilometara udaljenosti se nalazi još jedna jako lepa, duga peščana plaža u mestu Nea Moudania.


Iz Kalives do ostalih mesta na Kasandri se takođe vrlo brzo stiže novim autoputem, a sa suprotne strane možete posetiti Metamorfosis (20 km), Nikiti (27 km) kao i ostale prelepe plaže Sitonije.


U mestu Kalives još uvek nema masovnog turizma pa je stoga odličan izbor za one kojima je miran i opušten odmor prioritet. Ukoliko poželite muziku i organizovan deo plaže, na samom kraju mesta se nalazi veliki beach bar Pasir koji nudi razna osvežavajuća pića, sladolede, brzu hranu i mogućnost odbojke na pesku. Tokom vikenda ovaj beach bar je veoma posećen od strane Grka.


Kalives sadrži dve taverne, dva kafe bara, a veliki supermarket se nalazi pored samog ulaza u mesto.


Kalives je Halkidiki kakav pamte naši roditelji: prirodan i nekomercijalizovan, a stanovništvo i dalje većinski čine grčki gastarbajteri. 


Jedno je od malobrojnih primorskih mesta u ovom delu Grčke gde dan i dalje traje 24h, gde nema agresivne neo-folk buke i trčanja za zauzimanjem ležaljki. 


U ovom regionu nalazio se i antički grad Mikiverna, kao i praistorijsko naselje Molivopirgos. Νаselje je dobilo ime po kolibama koje su pravili Poligirini (stanovnici Poligirosa) kako bi mogli da odbrađuju zemljište. Nekada davno u ovom mestu stanovnici su se bavili i izradom svile i još od davnih vremena bave se uzgojom maslina.


Našu preporuku za smeštaj u mestu Kalives pogledajte ovde.
 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu