Sarti (Sitonija - Halkidiki)
04/04/2016 Tekst ažuriran 28/11/2022 Iskustva 8

Sarti je letovalište na Sitoniji i proteže se duž lepe peščane plaže nagrađene Plavom zastavicom. Sa plaže se pruža veličanstven pogled prema Atosu – Svetoj gori, koja kao da izranja iz mora i više liči na vulkan koji svojim vrhom često dodiruje oblake.


Sarti predstavlja dobro mesto ukoliko planirate da obiđete celu Sitoniju. Šetalište je načičkano mnogobrojnim restoranima koji služe morske plodove, a ispred restorana su bašte koje pružaju mogućnost da uživate u lepom pogledu prema Svetoj gori.



Meštani su veoma gostoprimljivi i gostoljubivi. Mnoge taverne služe specijalitete od ribe. 
Uživajte u kafici ili sladoledu u jednom od tihih lokala ili uronite u divlje ritmove noći. Na dnevnom nivou se organizuju ekskurzije do Svete gore - Atosa.


Smeštaj u Sartiju

Sarti je dobro organizovano mesto. Postoje mali luksuzni hoteli koji su izgrađeni tokom poslednjih godina, ali uglavnom u gradu postoje privatne kuće sa apartmanima, sobama i studijima. Dobra stvar kod hotela i apartmana jeste to što je većina smeštena oko plaže i duž plaže, tako da gde god da odsednete bićete veoma blizu mora.

Proverite naše preporuke u pogledu smeštaja za Sarti.


Šta raditi u mestu Sarti

U Sartiju postoji mnogo restorana i šoping kvartova, malih butika, zlatara i radnji za suvenire. Postoje takođe i objekti brze hrane i restorani gde se prodaje giros, tako da možete ručati po razumnim cenama.

Nedaleko od mesta nalaze se popularne plaže Portokali (ili plaža Orange beach), koju preporučujemo da posetite. Ukoliko imate auto možete brzo stići do nje, desetominutnom vožnjom ka severu od Sartija. 

Agencije mogu da vam organizuju i izlet do Svete Gore ili na druga interesantna mesta, kao što su na primer Meteori.

Plaža Armenistis se nalazi u blizini Sartija, a takođe ima i drugih plaža kao što je npr. Sikia ka jugu prema Sartiju. Ukoliko ste avanturističkog duha možete svratiti do centra za ronjenje koji se takođe nalazi u Sartiju.

Iz Sartija takođe možete s lakoćom stići do vrha planine Dragoudeli, sa svojih 811 metara najvišeg vrha na Sitoniji. U sumrak možete uživati u prelepim pogledima ka planinama Atos i Olimp.


Plaža Sarti – dugačka peščana plaža  

Plaža Sarti je jedna od najvećih plaža na Sitoniji, oko 2,5 km dugačka. To je široka plaža koja ima delove koji su organizovani (sa ležaljkama i suncobranima) i neke manje organizovane, za posetioce koji imaju svoje peškire i suncobrane. Severna strana ima promenadu sa restoranima na plaži, barovima i ležaljkama i suncobranima. 

Sarti ima takođe dobru plažu za porodice sa decom, s obzirom da voda uglavnom postepeno postaje duboka. Pošto je otvorena ka moru, možete osetiti ponekad vetar s obale i uživati u šumu talasa u toku vrelih letnjih dana. Ukoliko niste ljubitelj talasa, Sarti baš i nije mesto koje vam preporučujemo.

S obzirom da je planina Atos direktno preko puta, horizontom se pruža veličanstven pogled.

Neke od prelepih plaža blizu mesta Sarti su: plaža Armenistis, plaža Ahlada, Sikia plaža, plaža Kavourotripes, plaža Platanitsi.

Napiši komentar
947 Miroslav Kozokar   19/04/2017
Postovani , interesuju nas 2 cetvorokrevetna apartmana u periodu od 01.07 - 10 nocenja
948 GrckaInfo.com   19/04/2017
Postovani Miroslave, ponudu smestaja u Sartiju mozete pogledati na ovom linku https://goo.gl/pkVMFL
2317 Danijela Cvetković   25/06/2019
Poštovani,tražim komforan smeštaj za četvoročlanu porodicu sa dve devojčice(13 i 6) u periodu od 06.07.-16.07.2019. Pozdrav
2607 Svetlana Draskovic   08/08/2019
Postovani,da li ima slobodan termin od 14.8- 21.8.2019? Dve odrasle osobe i dvoje dece od 9 i 12 god.i koja je cena?
2608 GrckaInfo.com   09/08/2019
Naša preporuka smeštaja u Sartiju nalazi se na ovom linku https://www.grckainfo.com/hotels/search/greece/sarti-sitonija/137?checkin=09%2F08%2F2019&checkout=10%2F08%2F2019
2707 Silvia Batar   01/10/2019
Mene zanima kakva je voda peskovite ili kamenita i plaza dali je dosta siroka? Dali ima nekih zanimacija za decu? Dali ima apartmani na plazi? Hvala
2708 Silvia Batar   01/10/2019
Mislila sam zanimacija ringispili ili tako nesto parkovi? Mi smo bili u Leptokarija ali nebi tamo ponovo pa me zanima dali ima neka zanimacija za decu. Hvala.
4202 Sladja stanojevic   25/02/2022
interesuje me dali ima talasa,posto sam cula da stalno duvaju vetrovi.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu