dragi moji, da ne bi bilo neke zabune, s obzirom da na ovoj relaciji putujem najmanje 1 mesecno, nadam se da cete moje podatke uzeti kao tacne
Elem:
1. MOJE NAJOMILJENIJE SREDSTVO- VOZ KADA -svaki dan/dva puta dnevno iz Soluna- 8.00h i 17.00h po lokalnom, iz Bg jednom,za sad u 22.00h
VREME-od 14-16 sati (prosek, desavalo se i 13, a i 17...ali 20 NIKAD!)
CENA - do skoro bila za mladje od 26 god-50 eura povratna, za starije nesto skuplja, od skoro, a ja se danas vratila-54
+ 2x20 eura za spavaca kola ( ja ih stalno koristim, i zato se duza voznja ne oseti). Znaci nesto vise od 100 eura
PREDNOSTI- udobnost, za starinu vagona -zadovoljavajuce cisto, uvek si sam u kupeu, i u kabini za troje.
osoblje-tj stjuarti uvek ljubazni, uvek se nadje i poneki saputnik za chit-chat, kad dosadi kljuc u bravu i spavanje, nocna voznja (sve ovo naravno za spavaca kola). Dovoljno mesta, pogodno i jeftino za
porodice.
MANE- u odnosu na bus, ipak dosta sati, za one koji ne putuju samo do Soluna i
za one koji ih ne iskoriste za spavanje. Za putovanje do Halkidikija
specijalno sa porodicom,malo komplikovano. Nocni voz stize oko 13.00h-15.00h po lokalnom vremenu, sa
sa solunske zeleznicke stanice je neophodno uhvatiti bus 31 do oblasti Voulgari, odatle br.36 do stanice
K.T.E.L Halkidikis ( istom kartom koja kosta 0.5 eura, a vazi 70 minuta), a odatle lokalnim busom do krajnjeg
odredista,putovanje najvise 2.-2.5 sata, cena do 12 eura. Autobusi u sezoni idu na oko sat vremena do
20.00h po lokalnom vremenu. Interesantno!
2. AUTOBUS2a-AUTOBUS REDOVNE LINIJE
Generalno postoje tri auto prevoznika na liniji Bg-Solun, i nijedan Bg-Halkidiki. Cene od 70-80 eura za povratnu kartu,
br.sati so Soluna-prosek 10, udobnost=0, osoblje,tj.vozaci nekulturni,vicu,psuju,a time i uznemiravaju goste. Ako bas
morate,izbegnite Alamanis, izaberite ili Siamos ili Fp travel. Svi imaju predstavnistvo u Beogradu, U Solunu im je
stanica svima oko Suda (znaci opet blizu Zeleznicke stanice). Pogodnost- brze se stize, ali u ranim jutarnjim casovima, po mraku, sto bi neko rekao

, i ako ste od onih turista koi vuku i suncobran na letovanje-zao mi je.... Prevoz do stanice K.T.E.L. Halkidikis (koja je u svakoj kombinaciji) opet isti, pod uslovom da izadjete do Z.stanice. Do najudaljenijeg mesta na Halkidikiju cete stici sve ukupno za najvise 4 sata, pod uslovom da ne cekate dugo lokalni bus Halkidikija.
2b- kao sto neko rece, do Halkidikija se moze stici i direktnim busom neke od agencija koja tamo vodi svoje turiste,
i to je po mom misljenju najbolja veza, jer nema presedanja, maltretiranja... Postoje i one koje Vas stavljaju i na grupnu vizu, a platite im samo obradu dokumenntacije i osiguranje, i time ustedite i novac na individualnim vizama koji za 1 porodicu moze biti znacajan. Takodje i cena je po mom saznanju lane bila 55 e za odrasle, i nesto manje za decu. Naravno,uvek ima mana- ograniceni ste njihovim aranzmanima u smislu broja dana 10/15, i treba utanaciti termine. Vreme putovanja , sve ukupno, max.14h sa sve neizbeznim zadrzavanjima na granicama.
3. AVIONKADA- letos je bilo 3 puta nedeljno- sreda , petak, nedelja.
VREME PUTOVANJA- IDEALNO

1H i 15'
CENA- oko 180 eura povratna sa sve taksama
PREDNOSTI- mnogobrojne
MANE- kod izvesnog broja ljudi strah

; osim ako ne zelite da izmenjate autobuse 78 do grada, pa opet nazad 31, ili neki drugi koji ide na potezu Centar-Voulgari, pa opet 36, pa K.T.E.L, uzmite taksi koji moze da ima interesantnu cenu, cak iako je stanica za Halkidiki jako blizu, takoreci prekoputa Cosmos trznog centra (za upucene)......
I SVE OSTALO CE VAM SE SMO KAS'TI!
Iz svega ovog gore napisanog, mozete uvideti da je najekonomicnije ici busom neke agencije, ali se kao najbolje resenje namece automobil....ako zelite u sopstvenoj reziji da idete...........
ALI U TOM SLUCAJU....NE ZABORAVITE! CENE SMESTAJA NA HALKIDIKIJU SU BEZOBRAZNO VISOKE AKO SI SLOBODAN STRELAC, I MOGU BITI PRAVO NEPRIJATNO IZNENADJENJE....TOLIKO DA SE ZA TAJ NOVAC MOZE OTICI NA VELIKI BROJ OSTRVA, A ONA TO U POREDJENJU SA HALKIDIKIJEM,UZ DUZNO POSTOVANJE -ZASLUZUJU! PROVERITE, BAR VAM JE U ERI INTERNETA NAJLAKSE! I PARADOKSALNO JE ALI ISTINITO DA SU AGENCIJE U TOM POGLEDU JEFTINIJE, JER IMAJU DRUGE SISTEME ZAKUPA.
POZDRAV!