web analytics
Info za turiste još tekstova...

Info o Grčkoj još tekstova...

Info o mestima još tekstova...Utisci sa letovanja još utisaka...
dodaj utisak


Objekti po regijama

Prodaja Nekretnina Grčka
Kliknite na mapu za prikaz regija   

Kupovina nekretnine u Grckoj, Kupiti stan ili kuću u Grčkoj, Grcka nekretnine, Prodaja Nekretnina, Nekretnine Grcka, Kuce u Grckoj, Vile u Grckoj, Kuce na prodaju, Kuce na moru

Kupovina nekretnine u Grčkoj

Kupiti stan ili kuću u Grčkoj

Grčka je i ove godine bila ubedljivo najomiljenija destinacija za turiste iz Srbije, ali nije bilo malo ni onih iz Makedonije, Bosne i Hrvatske. A kako i ne bi kada pleni divnim plažama, čistim morem i toplim dočekom lokalnog stanovništva u letovalištima. Nije za zanemariti ni podatak da je Grčka i dalje jedna od najjeftinijih opcija za sve koji žele da kvalitetno provedu odmor. I pri tom ne mislimo samo na ponudu turističkih agencija, odnosno turističke aranžmane, već i na vanpasionsku ponudu. 

Iskustvo naših ljudi koji su skoro kupili stan na Halkidikiju i  njihove savete i troškove koje su imali pročitajte ovde.

Naime, u odnosu na cene u našim gradovima ili crnogorskom primorju, nekretnine se na grčkom primorju mogu naći po izuzetno povoljnim cenama. Brojne naše turiste zatekla je informacija da metar kvadratni apartmana poput onoga u kome su boravili tokom letovanja na nekoj od obala Halkidikija košta svega 600 - 1.000 evra. Naravno, cena zna biti i veća, a zavisi od lokacije i luksuznosti objekta. Ali, poenta je da jedna prosečna porodica za potrebe sopstvenog odmora može kupiti stan ili apartman s pogledom na more, po ceni koja u retkim prilikama prelazi 1.100 evra po metru kvadratnom. To se odnosi čak i na objekte manje površine, čije su cene u Srbiji u odnosu na veće kvadrature naročito visoke.   

Državljani Evropske unije u Grčkoj, kao ni svi ostali - uključujući državljane Srbije, nemaju ograničenja po pitanju kupovine stanova, a dobra vest je i da je pre par godina ukinut zakon o obaveznoj Dozvoli iz Ministarstva odbrane koji je svojevremeno usporavao ceo proces kupovine nekretnina. Pri kupovini nepokretnosti, moraćete na uvid da stavite svoj pasoš, grčki tzv. broj za takse - AFM (koji se može obezbediti istog dana), a u slučaju da ste pravni subjekt još nekolicinu dokumenata.

Grčke vlasti su veoma zainteresovane za poreklo novca koji se sliva u zemlju, i zato će svako ko namerava da kupi nekretninu u Grčkoj morati uredno da pokaže odakle novac dolazi i kako se troši kroz takozvani “pink slip”. Novac za kupovinu nekretnine se inače mora isplaćivati direktno iz grčke, srpske ili bilo koje banke, odnosno sa računa u toj banci. 

Grčki zakon nalaže da se u slučaju kupovine ili prodaje nekretnine angažuje advokat u slučaju da cena prelazi 29.000 evra u oblasti Atine, odnosno 14.000 evra u drugim delovima Grčke. Usluge advokata će vas (ali i prodavca) koštati od 1-2% cene nekretnine.

S druge strane, tema o kojoj vredi razmisliti je da li ovakvo ulaganje može biti isplativije od kupovine garsonjere u Beogradu ili Novom Sadu, namenjene izdavanju. Ako se uzmu u obzir cene kvadrata, ispada da je jeftinije kupovati u Grčkoj, a još ako se izračuna i novac koji se tokom sezone može zaraditi od apartmana i pogodnosti uživanja u svome na obali, i doda manje peripetija sa podstanarima, onda stvarno vredi razmisliti.

Usluga agencije za promet nekretnina u Grčkoj će vas stajati od 2-4% od cene nekretnine. Ovu cenu plaća onaj ko angažuje agenciju. 

Saveti grčke advokatske kancelarije 

Kupovina nekretnine u Grčkoj je slična ako ne i ista kao i u ostalim zemljama EU. Neophodno je da advokat proveri vlasnički list određenog objekta ili zemljišta kako bi utvrdio da ne postoje potraživanja vezana za tu nepokretnost (npr. hipotekarni krediti banaka i sl.). U ovome delu kuporodajnog procesa neophodan je i Notar kako bi novog vlasnika važećim ugovorom registrovao u katastru.

U trenutku kada je pregovarački deo kupovine ili prodaje finalizovan i cena određena, procedura je sledeća:

1. Predugovor.
Predugovor priprema vaš advokat u Grčkoj. Potpisnici predugovora su kupac i prodavac. Predugovorom se određuje cena kao i vremensko trajanje koje je dato kupcu odnosno njegovom advokatu-zastupniku, kako bi proverio vlasnički list, listu potenciajlnih vlasnika, neizmirena dugovanja ako ih ima, prema banci ili trećem licu, kao i poreskoj upravi. Uobičajeno je da ova procedura provere traje maksimum od 10 do 15 dana, nekada i kraće.

2. Kupac je obavezan da traži i dobije Grčki poreski broj (procedura ne traje više od 1 sata).

3. Kupac je odgovoran za odabir advokata.
Advokat je odgovoran za zakazivanje sastanka kod Notara. Notar i advokat su odgovorni za zaključenje finalnog kupoprodajnog ugovora.
Potpisivanje finalnog ugovora obavlja se u kancelariji Notara. Prisustvo kupca je neophodno, ali ukoliko je kupac ovlastio drugo lice da u njegovo ime i njegov račun može da potpiše ugovor, advokat i Notar moraju da budu upoznati sa ovlašćenjem najmanje dan ranije.

4. Dan pre potpisivanja finalnog ugovora poreska prijava je potpisana i iznos određen za porez postaje validan za plaćanje. Ovaj porez je naznačen za plaćanje Grčkoj vladi. Postoji mogućnost u kome je ili advokat ili Notar nadležan za ovo plaćanje poreza. Nephodno je da postoji novac u nekoj od grčkih banaka za plaćanje ovog iznosa.

5. Ostatak budžeta sledi u nastavku i nije uračunat u cenu dogovorenu predugovorom ili zaključenim finalnim ugovorom.

6. Porez na transfer (taksa): 3% na nekretnine izgrađene do 2006. ili 23% na nekretnine izgrađene posle 2006. 
Iznos ove takse nije realni iznos određen kupoprodajnim ugovorom, nego je iznos obračunat od strane poreske uprave (uglavnom je iznos obračunat od poreske uprave mnogo manji nego kupoprodajna cena u finalnom ugovoru)

7. Notar: Između 2.2% i 2.5% neposrednog poreza (u zavisnosti od vrednosti transakcije).

8. Troškovi za agenciju za nekretnine: 2%-4% od zaključene cene.

9. Kada je kupoprodaja obavljena advokat će registrovati novog vlasnika nekretnine u katastru. Katastar zadržava u svom posedu jedan od originalnih primeraka finalnog kupoprodajnog ugovora. Notar zadržava jedan od primeraka finalnog kupoprodaja ugovora. Kupac od Notara može da traži i dobije neograničen broj overenih kopija finalnog ugovora.

10. Mogućnost odstupanja: Ukoliko se zaključenje finalnog ugovora produžava na određeno vreme, a zbog savesti kupca, možemo da posavetujemo da predugovor bude overen kod Notara. U ovakvim slučajevima depozit od 10% bi trebao da bude uplaćen na račun prodavca. 

SPECIJALNA BELEŠKA: Pri kupovini stare kuće za renoviranje savetujemo klijente da prvo utvrde da li je potrebna dozvola za renoviranje. Potrebno je i utvrditi u kakvom je stanju sam objekat, krov, zidovi i zemljiste (da li je stena ili ponekad klizište). Kako bi krenuli u realizaciju i renoviranje trebalo bi ispoštovati sve predviđene mere za zaštitu, posebno kod starih kuća.Vaši komentari


Tijana 02.02.2011 - 14:23
Koliko bi u stvari iznosio porez , ako se radi o apartmanu od 50 000 evra? Koliki je godisnji porez? Koliki je porez na izdavanje apartmana?
SEKA 16.02.2011 - 18:52
kako vec neko rece,neuspeh da izracunam ukupne troskove pa bih zamolila za jedan primer ako nekretnina kosta 100 000 € koliko mi je jos potrebno eura da bi ta nekretnina presla u moje vlasnistvo ? HVALA
MOMIR 04.06.2011 - 12:39
Ako kupim stan od 45.000E, koliko ce me kostati ukupno sa svim izdatcima ( advokat, notar, porez itd.) Napominjem da sam gradjanin Srbije, koji zivi u Grckoj 11 godina-sada sam momentalno u Beogradu, gde sam prodao porodicno imanje. Hvala na odgovoru