Info za turiste još tekstova...

Info o Grčkoj još tekstova...

Info o mestima još tekstova...Utisci sa letovanja još utisaka...
dodaj utisak
Objekti po regijama

apartmani u Grčkoj
Kliknite na mapu za prikaz regija   

Smeštaj u Grčkoj, klasifikacija apartmana, rezervisanje i iznajmljivanje apartmana, nalaženje apartmana, sobe za iznajmljivanje u Grčkoj, hosteli

Smeštaj u Grčkoj

Grčka je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu. Godišnje dočeka više od 16 miliona turista, što je cifra koja joj obezbeđuje 15. mesto na listi zemalja sa dolaznim turizmom Svetske Trgovinske Organizacije (prema podacima WTO).
Potencijal smeštaja Grčke danas je 670.000 kreveta, raspoređenih u preko 352.000 soba u približno 8.900 hotela. Na većini grčkih ostrva i kopnenog dela Grčke, posetioci takođe mogu da nađu smeštaj u privatnim kućama (sobe za iznajmljivanje) koje rade pod odobrenjem Grčke Nacionalne Turističke Organizacije. Takođe, postoji preko 340 mesta za kampovanje širom zemlje koja nude 30.000 mesta za kampovanje i 2.500 malih kuća. 

NALAŽENJE SMEŠTAJA ZA IZNAJMLJIVANJE MOŽE BITI NAJVAŽNIJI I NAJIZAZOVNIJI DEO PLANIRANJA ODMORA. ČIST, UDOBAN APARTMAN, UPRAVO NA LOKACIJI KOJU ŽELITE JE PRVA BRIGA SVAKOG TURISTE.


Nalaženje ovakvog apartmana izdaleka može biti izazov kada imate vrlo malo informacija o zgradi, vlasnicima i relativnoj udaljenosti od okolnih oblasti.


Rezervisanje pre dolaska


Prednost rezervacije pre dolaska direktnim ili internet kontaktom je u tome što ne morate da gubite vreme tražeći smeštaj kada dođete na odmor. Jednostavno se raspakujete i spremni ste da uživate u odmoru. To je najbolji način za iznajmljivanje apartmana ukoliko već imate preporuku prijatelja koji poznaje mesto.


Iznajmljivanje nakon dolaska


Velika mana čekanja na rezevisanje nakon dolaska je u tome što često morate da provedete neko vreme tražeći apartman i rizikujete da ne nađete mesto gde biste odseli. To je teže nego što izgleda ako morate da vučete težak prtljag strmom kaldrmom pod vrelim suncem u potrazi za mestom boravka.
Ukoliko je Vaše odredište popularno grčko ostrvo, ili ukoliko putujete u vremenu između sredine jula i kraja avgusta, rezervišite nekoliko meseci unapred. U to vreme se celokupna populacija Grčke udružuje sa milionima turista koji se slivaju ka grčkim ostrvima i zato može biti nemoguće naći sobu.


Mi preporučujemo rezervaciju smeštaja pre dolaska da vam se ne bi desilo da provedete ceo prvi dan tražeći apartman ili da ukoliko ne postoje slobodni budete primorani da odete u drugi grad.

 


Šta da tražite i pitate pre nego što rezervišete

 
Čistoća


Saznajte koliko se često čiste sobe i šta tačno čišćenje podrazumeva. Dnevno pražnjenje kante za otpatke može se tehnički nazvati „čišćenjem“, ali to verovatno nije ono na šta ste vi mislili.
Koliko često se soba posprema? Koliko često se menjaju posteljina i peškiri? Da li se toalet papir dopunjuje tokom Vašeg boravka? Apartmani nude bolje cene, jer ne moraju da ponude usluge kao hoteli. Ova vrsta usluga varira od mesta do mesta, pa se bolje raspitajte pre nego što rezervišete apartman.


Lokacija


Proverite da ste dobro razumeli lokacije svega što je u blizini apartmana (restorana, prodavnica, barova (buke), plaže, grada, trajekta, autobuske stanice).
Vrlo često je grad rasprostranjen na velikoj oblasti i moguće je da je soba koju ste izabrali daleko od bilo kog mesta na kome biste želeli da provedete većinu vremena. Turisti često tek kada stignu otkriju da im je apartman visoko na brdu, daleko od grada ili plaže na koju žele da idu dva puta dnevno.


Prilaz


Razgovarajte o prilazu apartmanima pre nego što ih iznajmite. Da li je praking blizu ili daleko? Na mnogim ostrvima mali gradovi ne dozvoljavaju motorni saobraćaj na njihovim ulicama i možete otkriti da je Vaša soba smeštena na strmoj uzbrdici daleko od Vašeg auta.
Ukoliko nemate sopstveno vozilo, otkrijte gde u brzini postoji prevoz (autobusko stajalište ili stanica), ili glavna ulica gde možete da iznajmite taksi.


Pogled


U nekim mestima pogled iz apartmana je najvažnija stvar putnicima. Pogled na krater vulkana može odmor u Santoriniju učiniti vrednijim pamćenja nego odmor bez njega. Nemojte pretpostaviti da je pogled onakav kakav želite. Pitajte da bi proverili kakav je pogled iz Vaše sobe.
Mnoge hotelske sobe i apartmani sa lepim pogledom se brže popune i koštaju više od drugih soba u istom hotelu.


Smeštaj


Ovo je možda najvažnija informacija koja Vam je potrebna pre nego što iznajmite apartman u Grčkoj.
Verovatno ćete želeti da znate kakvu sobu dobijate, sa koliko kreveta, veličinu kreveta i da li apartman ima balkon/dvorište, utičnice, tv, frižider, mikrotalasnu i sve ostalo što Vam je potrebno da bi Vam boravak bio udoban.
Takođe, proverite da li je to uključeno u navedenu cenu. Samo zato što postoji klima uređaj u sobi, ne znači da je dostupan po ceni koju vi plaćate. Retko se dešava da su posebni dodaci u sobi postavljeni, ali nedostupni, ali ništa ne smeta da proverite.


Ekstra


Određene stavke (kao što je dečji krevetac) se ponekad dodatno naplaćuju. Proverite koliko će Vam naplatiti za ekstra stavke.
Iako je kod većine hotela kontinentalni doručak uključen u cenu, ipak se konkretno raspitajte o tome. Ne biste želeli da se iznenadite visokim računom prilikom odjavljivanja za sve doručke koje su Vam uračunali u cenu.


Detalji


Vrlo često sitni detalji mogu da Vam upropaste odmor. Drugi detalji za koje biste mogli da se raspitate obuhvataju prostorije za pranje veša, priključke za struju, telefonske linije, pokrivenost mobilne mreže, obližnje gradilište (buka). Koga kontaktirati u slučaju nužde i gde se on može naći?Vrste smeštaja u Grčkoj

Većina turističkih ustanova za smeštaj su u poslednje vreme renovirane i poboljšane, te stoga mogu da se pohvale vrhunskim objektima. Ove ustanove imaju licencu od Grčke Nacionalne Turističke Organizacije (G.N.T.O.) i spadaju u jednu od sledećih kategorija:
- Hoteli (obični hoteli, tradicionalne gostinske kuće, smeštaj seoskog turizma, itd.)
- Sobe za iznajmljivanje
- Apartmani za iznajmljivanje
- Samostalne ketering jedinice (turističke rezidencije i vile)
- Kamping mesta
- Omladinska prenoćišta ili hosteli


Klacifikacija 

Hoteli, kao i sobe i apartmani za iznajmljivanje, podležu sistemu rangiranja koji je odredila Grčka Nacionalna Turistička Organizacija. Pre svega, njena klasifikacija se zasniva na:
• Oznaka klase (stari sistem rangiranja): Lux, A, B, C, D, E
• Rangiranju zvezdicama (novi sistem rangiranja):  5*****, 4****, 3***, 2**,  1*


Sobe za iznajmljivanje 

Na većini grčkih ostrva i u kopnenom delu Grčke, posetioci mogu naći smeštaj u privatnim kućama koje imaju posebnu G.N.T.O. oznaku. Ove sobe ili apartmani imaju razumnu cenu, čisti su i udobni. Ova vrsta smeštaja je omiljena među putnicima koji žele da uštede i dolaze bez prethodne rezervacije, koja se obično nađe na licu mesta.


Omladinska prenoćišta - hosteli 

Grčka ima hostele koje priznaje Međunarodna Federacija Omladinskih Prenoćišta (website: www.hihostels.com): pet u Atini, jedan na Krfu, jedan na Iosu, jedan na Parosu i dva na Santoriniju. Veći broj hostela pripada Grčkoj Asocijaciji Omladinskih Prenoćišta. Druga omladinska prenoćišta postoje na Kritu, Kikladimu i Peloponezu.Vaši komentari


Ivan Obradovic 22.05.2011 - 11:29
Ima li neko mejl adresu nekog privatnog smestaja u Olimpik bicu,paraliji ali na Halkidikiju!
Dragan Resanović 30.05.2011 - 18:24
tel. ili mejl privatnog smeštaja na Stavrosu.
bojan 04.06.2011 - 14:56
ima li neko broj privatnog smestaja u kucama na halkidikiju
misa zivkovic 09.06.2011 - 11:18
stavros ili neko drugo mesto,privatni ap.po preporuci.dvoje dece,tel ili mejl,hvala.misajasna1@yahoo.com
milica stanisic 10.06.2011 - 15:54
moze neko da mi preporuci privatni smestaj na Kasandri,Kalitea? Uglavnom su sve hoteli koliko sam videla na internetu.
Milica Veljkovic 11.06.2011 - 17:02
Jel ima neko broj privatnog smestaja na Kasandri?hvala mail veljkovicmilica@yahoo.com
DRAGAN ZIVKOVIC 20.06.2011 - 12:01
da li ima neko broj privatnog smestaja u vrasni sa preporukom. hvala
Savic Ljuba 15.07.2011 - 00:10
Ima li neko ko moze da preporuci neki dobar privatni smestaj u Paraliji?
Srdjan milosavljevic 15.07.2011 - 19:21
Da li se neko skoro vratio iz grčke i ako jeste interesuje me koje su cene studia ili soba za dvoje u solunskoj regiji


peter haus nikiti stanje na granicnom prelazu evzoni paschalia studios kolima do tasosa put do stavrosa kolima sat kako je u furki nekretnine hanioti grcka galini beach asprovalta asprovalta plaze christin potos marianna apartments iznajmljivanje teniskih terena gde kupiti jeftinu garderobu kupiti stan na moru stella house vourvuru top studios lake volvi zalazak sunca santorini privatni smestaj agi triada u avgustu skotia kristina dassia sat emisija put za kavali thesalonike vila aleksanda sat put na halkidiki pella rooms gde u soping u katerini apartmani blizu kosmosa solun telefonske kartice u grckoj kako se pise polihrono na grckom
Svi tagovi

0.344 sec