web analytics
Info za turiste još tekstova...

Info o Grčkoj još tekstova...

Info o mestima još tekstova...

http://www.freeonlinemovz.com http://www.phonewallpapers.info http://www.woolyrics.comUtisci sa letovanja još utisaka...
dodaj utisak
Grčka u par reči

Ukupna dužina obale je oko 15000 km i zapljuskuju je tri mora: Sredozemno, Jonsko i Egejsko.
Tu su i regionalna mora kao Karpatsko, Eubejsko, Trakijsko, Ikarijsko..
Većina hotela, prodavnica i restorana prihvata kreditne kartice.

Lokalno vreme: + 1 sat u odnosu na vreme u Srbiji.
Novac: evro
Telefoniranje: Grčka se bira iz Srbije 0030 ... (kod grada) + broj koji pozivate.
Srbija se bira iz Grčke : 00381 + (kod grada bez 0) + broj koji pozivate.
Mreže 062, 063, 064, 065, 066 imaju roming.
Struja: 220V

  

Radno vreme


Banke rade od 08:00 do 14:00 od ponedeljka do četvrtka, i od 08:00 do 13:30 petkom. Neke banke u većim gradovima rade između 15:30 i 18:30 vikendom i 08:00 do 13:30 subotom.
Pošte rade od 7:30 do 14:00 od ponedeljka do petka. U većini gradova ostaju otvorene do 20:00, a subotom rade od 7:30 do 14:30.
Radno vreme restorana je različito. U Atini, Solunu i većim gradovima  većina obično radi u vreme ručka od 11:00 do 15:00, i večere između 19:00 i 01:00, dok su restorani u turističkim oblastima otvoreni čitavog dana. Kafići obično rade od 10:00 i budu otvoreni do ponoći i kasnije.
Barovi se otvaraju od 08:00 i rade do kasno, dok se diskoteke i noćni klubovi ne otvaraju pre 22:00; retko je naići na veću gužvu pre ponoći. Zatvaraju se oko 04:00, a petkom i subotom i kasnije.

 

  

 OPŠTE INFORMACIJE O GRČKOJ 

Stanovništvo

Grčku nastanjuje oko 10 miliona Grka. Grci čine više od 95 procenata stanovništva, a ostale etničke manjine su Turci, Albanci i Makedonci. Od samog početka pa do današnjih dana, njeni stanovnici su se trudili da dokažu da su ljudi posebnog kova. I danas se veliki broj Grka ponosi svojim poreklom i istorijom u kojoj su granice ove zemlje mnogo puta bile pomerane.

 

Religija

Više od 95 procenata Grčke populacije pripada grčkoj tradicionalnoj crkvi (jedna od tri veće vrste Hrišćanstva). Skoro svi Grci poštuju pravila o braku i sahrani koje ova crkva propisuje. Civilni brakovi su uvedeni 1980. godine. Glavni religijski praznici su Vaskrs i praznik Uspenje Presvete Bogorodice.

Nekih 10 procenata pripadnika ove Crkve su tzv. starokalendarci, koji su odbili gregorijanski kalendar (usvojen 1923. godine u Grčkoj) i još poštuju julijanski kalendar.

  

Jezik

Moderni grčki jezik je jezik većine populacije. Moderni grčki koristi isti alfabet koji su koristili i stanovnici u antičkim vremenima.

  

Običaji

Mnoge grčke žene se udaju u ranim dvadesetim, dok muškarci pretenduju da se žene kasnije, najčešće u 30-im. Kroz nekoliko prošlih decenija žene su dobile veća prava, ali u grčkom društvu je i dalje jači uticaj muškaraca. Za stare Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje predstavljaju glavne vrednosti.

 

Kuhinja

Najčešći sastojci grčkih obroka su govedina, jagnjetina, piletina i svinjetina. Riba i morski plodovi se konzumiraju na ostrvima i u velikim gradovima. Ne sme se zaboraviti ni maslinovo ulje koje ovim sastojcima daje lep ukus. Salate se jedu uz glavna jela. Tradicionalno jelo je suvlaki (ražnjić od jagnjećeg ili svinjećeg mesa, sa biljnim dodacima i pomfritom). Deserti su najčešce neke vrste voća ili baklava. Poznato jelo je i kokoretsi (sastoji se od jagnjece džigerice).

  

Politika

Grčka je po državnom uređenju parlamentarna republika (monarhija je odbijena na referendumu 8. decembra 1974).

  

Klima – vremenske prilike

Grčka ima mediteransku klimu sa dosta sunčanih intervala, blagim temperaturama i ograničenom količinom padavina. Usled svog geografskog položaja, neravnog terena i razuđenosti između kopna i mora, postoji veliko variranje klime u Grčkoj. Leti vreli, suvi dani, bivaju rashlađeni sezonskim vetrom zvanim “meltemi” , dok su u planinskim oblastima uopšteno manje temperature. Zime su blage u nižim predelima, sa minimalnom količinom snega i leda, dok su s druge strane planine obično pokrivene snegom. Štaviše, uobičajeni fenomen je pojava različitih klimatskih uslova za vreme iste sezone (na primer, blaga vrelina u priobalnim predelima i hladne temperature u planinskim oblastima).

   

U Grčkoj je važno uvek imati gotovinu kod sebe. Možete podizati novac na bankomatima, ali bi trebali takođe osigurati dodatni način pristupa novcu. Neki bankomati možda neče prihvatiti Vašu kreditnu karticu tako da je poželjno da se dodatno informišete kod Vaše banke. Bankomati postoje u svim krajevima Grčke, ali postoje mesta gde će biti teško dostupni. Najsigurniji način raspolaganja novcem u Grčkoj je, kao i u svim drugim državama, korišćenje putničkih čekova.

   

Telefon


Pozivni broj za državu: 30, zatim sledi 210 za Atinu i 2310 za Solun (svi pozivni brojevi za gradove imaju prefiks 2, a na kraju 0). Treba imati u vidu da se pozivni broj za grad koristi čak i kada se zove iz tog grada, to jest, kada se iz Atine zove neko u Atini, prefiks 210 je i dalje neophodan.


Mobilni telefon


Roaming ugovori postoje sa većinom stranih mobilnih provajdera. Pokrivenost je izvrsna.


Ukoliko imate česte pozive na mobilni telefon, zbog visokih cena rominga, najisplativije je kupiti grčku karticu sa brojem. Cena jedne pre-paid kartice ja od 5 do 20 evra, zavisno od kredita i mreže. Razne karte (HRONO KARTA) koje se kupuju na kioscima u prodavnicama mobilne telefonije vam omogućavaju da sa bilo koje javne govornice razgovarate sa svim zemljama Balkana i do dva sata, za samo 5 evra.


 

Informacije o cenama roaminga možete saznati na sajtovima naših mobilnih operatera:

 

www.mts.telekom.rs

 

www.telenor.rs

 

www.vipmobile.rs

 

Internet


Internet kafei postoje u svim većim kao i manjim gradovima i mestima.

 

Pošte


Sva pisma, razglednice, novine i časopisi će automatski biti poslati avionskom poštom. Avionskoj pošti treba pet dana da stigne do Evrope, šest do Severne Amerike, sedam do Australije.


Radno vreme pošti: Pon-Pet 07:30-14:00, Sub 08:00-14:00.

 

Državni praznici Grčke


1 januar: Nova godina
6 januar: Bogojavljanje
2 mart: Čisti ponedeljak
25 mart: Nacionalni praznik
17 april: Veliki Petak
19 april: Uskrs
1 maj: Praznik Rada
16 jun: Duhovi (praznik samo u javnom sektoru)
15 avgust: Uspenje Presvete Bogorodice
28 oktobar: Nacionalni praznik
25 i 26 decembar: BožićVaši komentari


Vjekoslav Dragusic 04.04.2011 - 22:10
Idem sa Folklorom u Grcku-Stavros 12 maja 2011 god 10 dana,pa me zanima da li cemo moci da se kupamo i kako ce nas vreme posluziti??? i jos jedno pitanje a to je,kada kupim Broj-karticu u Grckoj od 5 evra koliko mogu dugo pricati sa Banja Lukom,sa prekidima????zelijo bih sto brzi odgovor. Unapred Hvala
Dragan 05.04.2011 - 13:24
Pa zavisi te od pet evra su oko 120min
Vjekoslav Dragusic 07.04.2011 - 22:00
E,bas vam Hvala na odgovoru,samo me jos zanima kako mogu da dopunim racun,i dali cemo se moci kupati i uzivati u toploti ::::))))) Hvala
Tamara Milic 09.05.2011 - 11:55
putujem u Pefkohori 25.maja pa me zanima kakvo ce vreme biti posto ostajem do 19.juna