web analytics
Info za turiste još tekstova...

Info o Grčkoj još tekstova...

Info o mestima još tekstova...Utisci sa letovanja još utisaka...
dodaj utisak


Paralija, Noćni život u Paraliji, Plaže Paralija, Paralija izleti

Paralija

• Ponudu preporučenih hotela i apartmana u Paraliji pogledajte OVDE.

Paralija je jedno je od najposećenijih letovališta u Grčkoj, posebno popularno među mladima. Nalazi se na obali Egejskog mora, u podnožju planine Olimp. Na ulicama možete čuti srpski jezik, kao da ste kod kuće, a svaki trgovac sa uličnih tezgi će vam nuditi da kupite garderobu, parfeme, krzno, nakit i opremu za sportove na vodi po veoma povoljnim cenama.

Ovaj gradić nalazi se na manje od deset sati vožnje od Beograda, pa tako i ne čudi što veliku većinu čine srpski turisti. Naravno da je celo grčko primorje među najpopularnijim destinacijama poslednjih godina za ljude iz Srbije, ali čini se da nigde ne preovladavaju u tolikoj meri Srbi i srpski jezik kao u Paraliji. Iz tog razloga, u ovom mestu nemate osećaj da ste otišli u inostranstvo, u zemlju koja je članica Evropske unije.

Na plaži, ulici, kafićima, u vodi, svuda se može čuti srpski jezik. Najčešće registarske tablice automobila su Zaječar, Niš, Leskovac, Jagodina, Vranje. Na svim zgradama nalaze se natpisi, takođe na srpskom, „Imamo sobe“. I većina meštana Paralije priča srpski. Neko više, neko manje. Čak i Afrikanci, koji tu rade, znaju srpski.

Temperatura vazduha u julu je 32 stepena, a mora oko 25 stepeni. Grad ima stalnu autobusku liniju sa Katerinijem, odakle možete dalje obići Grčku. Ukoliko dođete do Soluna na raspolaganju vam je i aerodrom, pa možete otići i do Atine, a potom u obilazak južne Grčke.

Paralija je idealna kako za bogatije, tako i za siromašnije turiste, jer nudi sve moguće vrste smeštaja, od privatnih soba do luksuznih hotela, a sve to mnogo jeftinije nego u drugim grčkim letovalištima.

Info

• Mesto ima crkvu, apoteku, nekoliko ambulanti (mada je preporučljivo imati osiguranje).
• Od Beograda je udaljena oko 680 km, ili 8-10 sati vožnje.

Noćni život u Paraliji

Paralija je idealno mesto za tinejdžere i mlade ljude željne provoda. Postoje brojne diskoteke, a kafići duž obale takođe rade noću. "Event" je popularna diskoteka u kojoj se organizuju takmičenja mis mokre majice i pušta se raznovrsna muzika. "Kaza la note" po mnogima je najbolja diskoteka u okrugu Pierije, prostrana je i često se ogranizuju tematske večeri, kao i večeri kada dame ulaze besplatno. "Omilos" je diskoteka u kojoj se možete provesti uz popularnu srpsku muziku. Ulazi u diskoteke plaćaju se od pet do osam evra. Često se organizuju žurke na plaži. Posećuju ih uglavnom tinejdžeri koji se ovde ludo zabavljaju.

Za one koji bi da probaju jela grčke i internacionalne kuhinje idealan je kafe restoran "Paralija" gde su cene ručka oko 12 evra.

Ljubitelji kupovine uživaju u Paraliji. Naime, ovde postoji mnoštvo prodavnica najrazličitijih stvari, od suvenira do kože i bundi, a zlato je posebno jeftino. Cenjkanje je uobičajena stvar, a često se dobije i gratis razglednica.

Bilo da se nalazite u baru, restoranu, kafeu ili klubu, ne bi trebalo da propustite da naručite neko vino iz centralne Grčke koje je izuzetno kvalitetno i ukusno.

Plaže Paralija

Zlatne plaže: postoji mnoštvo malih plaža do kojih možete stići pešice ili biciklom koji se iznajmljuje na ceo dan. Protežu se na obali dugačkoj oko 10 km. Pesak na plažama je zlatnožut, a duž cele obale su kafići, taverne i barovi koji nude osveženje i grčke specijalitete, a takođe puštaju i muziku. Plaže Leptokarija, Korinos, Pantelejmon i Platamonas najpopularnije su na ovom delu obale Egejskog mora. Na svim plažama možete da uživate u vodenim sportovima kao što su surfovanje ili skijanje na vodi.

Pesak na plaži Paralija je izuzetno mekan i beo, bez imalo šljunka. Ovaj pesak važi za najlepši u Grčkoj. Paralija ima Plavu zastavicu, što znači da je voda kristalno čista, pesak mekan i čist poput pudera, a boravak na plaži bezbedan. Posebno interesantna atrakcija je ronjenje koje otkriva divni podvodni svet Paralije.

Kad je već reč o plaži, trebalo bi pomenuti i ljude iz Afrike i Azije, koji tu „rade“ - prodaju torbe, naočare, satove, slike, ukrasne predmete. Sa druge strane, Azijati nude kratkotrajne tetovaže i masaže, koje rade na licu mesta, na plaži, na peškiru ili u ležaljci. Za sve njih karakteristično je što prilaze turistima sa pričom: „Evo mene, rekli ste mi juče da dođem danas.“ Iako je možda neko tek prvi dan u ovom mestu. Jedan od njih, iz Nigerije, kaže da u njegovoj zemlji nema posla za njega, jer se tamo mnogo lakše zapošljavaju ljudi bele kože. Tokom zime radi u Solunu, a leti je na primorju. I radi po 12 sati dnevno. Naravno, zna dosta toga na srpskom da kaže.

Paralija izleti

Poseta Solunu je vrlo interesantna. U ovoj velikoj luci i dugom po veličini i značaju gradu u Grčkoj nalazi se pravo bogarstvo istorijskog nasleđa, kulturnih atrakcija i mesta za odličnu zabavu. Šoping je jedan od dobrih razloga zbog kojeg bi trebalo otići u Solun. U njemu se nalazi srpsko groblje Zejtinlik na kojem su sahranjeni borci iz Prvog svetskog rata.

Oni koji se odluče da krenu na ovu stranu ne bi smeli propustiti da odu u Waterpark – najveći vodeni park u Istočnoj Evropi. On pokriva površinu od 150.000 m2. Waterpark je zabavni park sa mnoštvom interesantnih aktivnosti poput tobogana, vodopada, fontana i različitih bazena. U okviru vodenog parka postoji i zoološki vrt kao i tim animatora za decu. Park se nalazi u malom mestu Tagarades na izlazu iz Soluna prema Halkidikiju.

Trebalo bi posetiti i grad Katerini. On je vrlo mlad grad. Ima 56.576 stanovnika. Grad je vrlo lep, a položaj mu je još lepši. Naime, nalazi se 6 km od obale mora, a u blizini su bitna arheološka mesta poput antičkog grada Diona iz V v.pne. i Venecijanskog zamka u Platamonu.

Iz Katerinija polaze autobusi za planinu Olimp čije podnožje je udaljeno 20 km. Od centra Katerinija. Olimp je čuveno stanište bogova. Izdiže se 2.919 m iznad nivoa mora i najviša je planina u Grčkoj. Najviši vrh se zove Mikitas. Olimp se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih oblasti.

Jedan od najlepših izleta koji se mogu poduzeti iz Olimpik Biča j poseta planini i poluostrvu Atos. Ovo je tzv. Sveta planina, najveći kompleks pravoslavnih manastira i najsvetije mesto u Grčkoj. Atos ima poseban politički status – on je Autonomna manastirska država Svete planine. Priroda Atosa je divna.

Letovanje u Olimpik Biču je dobra prilika da se posete Meteori. To je posle manastira planine Atos najveći kompleks pravoslavnih manastira u Grčkoj. Manastiri koje su izgradili monasi veličanstveno stoje na vrhovima stena i litica. Ove stene se nalaze na severozapadnom obodu ravnice Tesalije, blizu reke Penejos i planine Pindus.

Nepoznato je kada su manastiru izgrađeni, ali se zna da su monasi u pećinama ovih stena živeli još u XI veku. Prvobitno je osnovano dvadeset manastira, ali danas ih ima samo šest. U četiri manastira žive monasi, a u jednom monahinje. Svaki od manastira ima najviše desetak stanovnika. Ovi manastiri su sada jedna od najinteresantnijih turističkih atrakcija u svetu i takođe imaju status muzeja.

Dobar izlet predstavlja i poseta ostrvu Skiatos. Ovo je najzapadnije ostrvo Sporada. Ima 70 plaža. Ostrvo je većinom šumovito i zeleno. Na severu ostrva postoji i aerodrom. Polasci za Skijatos kreću ujutru iz Paralije.

Naravno, poseta Atini je uvek topla preporuka. Ovaj prelepi grad danas je moderna metropola iz koje izviru svedoci prošlosti poput Akropolja i njegovih hramova, mnoštva arheoloških nalazište širom grada i starog centra moderne atine (Plaka).

 Vaši komentari


mimismiley 16.04.2011 - 13:51
Ja Grčku obilazim poslednjix nekoliko godina.U Paraliji sam bila pre dve godine i bilo mi je extra,i ove godine odsedam tamo.u samom centru Paralije u novom hotelu koji pocinje sa radom ove godine! Pa ako zelite exkluzivan provod do ranix hutarnjix casova,dobro drustvo,i super cene mislim da na ovom mestu mozete pronaci sve to,a da vam NIKADA nije dosadno!!!!


severna grcka mesto velika anbulanta u eviji vila tekero olimpik bic nikana jerisos villagio hrvatska ambasada u ateni villa-angela slike sarti na sitoniji karnagio beach apartments magaris marina villa dire evangelinos%40gohalkidiki.com kao vila hristina komentari victoria boravisna taksa grcka rodos miki s apartmanes prognoza vremena ya grčku pervhohori vreme u sartiju mala mesta sa pe%c5%a1%c4%8danim pla%c5%beama temp hotel angela hotel aretes vila thomai vrasna sitonija vila sisi grcka ostrvo zakintos slike neas triglias parga spiros koviou holiday village 3
Svi tagovi

0.3486 sec