web analytics
Info za turiste još tekstova...

Info o Grčkoj još tekstova...

Info o mestima još tekstova...Utisci sa letovanja još utisaka...
dodaj utisak


Objekti po regijama

Noćni život na Santoriniju
Kliknite na mapu za prikaz regija   

Santorini, Gradovi i mesta na Santoriniju, Korisne informacije, Noćni život na Santoriniju, Atrakcije i znamenitosti, Plaže na Santoriniju, prevoz do Santorinija

Santorini

• Ponudu preporučenih hotela i apartmana na Santoriniju pogledajte OVDE.

Gradovi i mesta na Santoriniju

Akrotiri - mesto udaljeno 8 kilometara južno od Fire, najpoznatije je po svom arheološkom nalazištu.

Fira ili Thira - nalazi se na zapadnoj strani Santorinija, glavni je grad i najvažnije mesto na ostrvu. Smešten na ivici impresivne litice, oko 250 metara iznad mora, tipično je mesto za Kikladska ostrva.

Oia - nalazi se na oko 10 kilometara severno od Fire i najpoznatije je mesto na Santoriniju, najviše zbog zalaska sunca i svoje arhitekture.

Perissa - nalazi se 15 kilometara jugoistočno od Fire, a osim po plaži, poznata je po vinu, ostacima obližnje antičke There i po kapelici Agia Irena iz 17. veka.

Korisne informacije o Santoriniju

Mesta su toliko udaljena od mora zbog straha od gusara u prošlosti.

Grci za magarce kažu da se u njihovom telu nalaze duše umrlih ljudi koji nisu bili baš dobri u prošlim životima, pa sada plaćaju svoje grehe noseći celog života ljude i teret uzbrdo i nizbrdo.

Na večeru u taverne se ide kasnije nego kod nas, retko pre 21h (slično Špancima).

Voda se uglavnom dovodi tankerima sa Krita, jer ostrvo nema svoje prirodne izvore.

Od većih shopping centara u Firi, poznat je Hondos center.

Na ostrvu postoji oko 250 crkava, a najčešći razlog tolikom broju su pomorci koji su se u prošlosti zavetovali da će izgraditi crkvu (kapelicu) ako se sigurno vrate kućama.

Zapadni deo ostrva je popularniji od istočnog, najviše zbog pogleda na Kalderu, dok su na istočnom neretko lepše plaže.

Izvan većih mesta vredi posetiti Panagia Episkopi, crkvu posvećenu Vaznesenju blažene Device Marije. Nalazi se južno od Mesa Gonio i pravi je primerak vizantijske umetnosti sa samih početaka 12. veka.

Primetićete da je vinova loza neuobičajeno niska za naš pojam, a razlog su jaki vetrovi koji znaju duvati tokom godine.

Noćni život na Santoriniju

Na Santoriniju je noćni život bogat u Firi (klubovi Enigma, Koo Club, Murphi Bar, Tadž Mahal) i Kamariju (Dom club, Mango bar), dok Oia i Perissa pružaju nešto lakšu zabavu.

Radno vreme klubova u sezoni je najčešće do jutra, a barova do 01:00 ili 02:00 h.

Uopšteno o Santoriniju

Santorini (Σαντορινη), u prošlosti poznat i kao Kalliste (najlepši) ili Thira, ime je dobio po sv. Ireni (Santa Irina), zaštitnici ostrva.

Svoj današnji karakterističan izgled duguje erupciji vulkana, pre otprilike 3.500 godina, kada je zapadni deo ostrva nestao u morskim dubinama, a cunami izbrisao tadašnju civilizaciju Minojaca koja je postojala u tim krajevima, dok su se negde u isto vreme pojavile i priče o legendarnoj Atlantidi.

Podsetnik na taj događaj je i Kaldera, vulkansko ostrvo.

Atrakcije i znamenitosti

• Kamari - najrazvijenije turističko mesto na ostrvu
• Prekrasna Thira - glavni grad
• Messa Vuno - najviše brdo na ostrvu odakle se pruža fantastičan pogled na ceo ostrvo
• Megalo Vuno - mesto kakvog nema ni u holivudskim filmovima
• Akrotiri - jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u celoj Grčkoj
• Oia - mesto koje je od Svetske turističke organizacije izabrano 1989.g. kao najlepše mesto na celom svetu, prelepe plaže - uglavnom crne ali tu si i bela i crvena, nekoliko savršenih mesta sa predivnim pogledom na Calderu,
• Vothonas - polunaseljeno selo koje se nalazi u klancu, sa rupama izbušenim u brdu koje su im služile kao kuće.
• Brojne crkve i manastiri, od kojih su najznačajniji Panagia ton Dominikanidon, Panagia tou Rodariou, katolička katedrala sv. Ivana Krstitelja i katedrala Hypapandi.

Plaže na Santoriniju

Ako krenemo iz Oie prema istoku ili jugu, prve su plaže Bakedes, Koloumbus i Rajska plaža (ne vide se najbolje sa glavnih puteva, pa ih koriste uglavnom lokalci).

Potom slede Monolithos (nije previše natrpana), Avis (uglavnom mlađi gosti, nudi razne vodene sportove) i Kamari (jedna od najbolje organizovanih plaža na ostrvu, brojni hoteli, beach barovi i restorani; iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, pa je vole i porodice s decom).

Iza njih su Perivolos i Perissa, koje zajedno stvaraju najveću crnu peščanu plažu na ostrvu (brojni vodeni sportovi, usluge kao na Kamari plaži; možete doći autobusom ili taksijem).

Na jugu ostrva vas čekaju Vlichada, Crvena plaža (ime dobila po velikoj koncentraciji gvožđa u kamenju, koje daje crvenu boju; postoji autobus od Fire do plaža najbližeg mesta Akrotiri, i od tamo do plaže opet bus, ali se pešice spuštate do nje, osim ako ne idete brodom) i Bela plaža (dostupna samo pomoću broda).

Brodski i avionski prevoz do Santorinija

Brodovi (Blue Star, Anek Lines, Hellenic Seaways) iz Pireja tokom sezone redovno plove, a vreme vožnje je od četiri do osam sati, čak i duže.

Cene u jednom smeru kreću se od 30-ak evra za sporiju vožnju i od 60-ak evra za onu bržu. U sezoni odatle možete i do drugih ostrva, npr. cena do Iosa kreće se od sedam evra za vožnju u trajanju od 1,5 h, dok ćete za onu bržu, koja traje pola sata, platiti oko 10 evra više.

Blue Star (www.bluestarferries.com) polazi svaki dan u sezoni ujutru iz Pireja u smeru Santorinija, a popodne u suprotnom pravcu. Vožnja traje oko osam sati, a cene su od 35 evra za ekonomsku klasu, pa do 90 evra za kabinu.

Anek Lines (www.anek.gr) iz Pireja prema Santoriniju polazi svaki dan ujutru osim srede, a nazad svaki dan popodne osim ponedeljka i srede. Vožnja traje oko 10 sati, cene su od 30 evra za sedište na palubi do 80 eura za mesto u kabini.

Glavna pomorska luka na ostrvu je Athinios, 10 kilometara južno od Fire.

Glavni aerodrom se nalazi između mesta Monolithos i Kamari, koji je osim čarterima iz Evrope, povezan redovnim letovima (Aegean Airlines, Olimpic Air) sa Atinom (40-ak minuta leta) i Solunom (sa zaustavljanjem u Atini), a tokom letnjih meseci i ostalim ostrvima.

Do Fire se dolazi autobusima (ili taksijem), a tamo presedate na druge autobuse koji voze po celom ostrvu (karta 1-2 evra, zavisi gde idete).

Često se uzima rent-a-car (cene od 30-ak evra dnevno na više) ili unajmljuje skuter (od 15-ak evra na više), sa jednog kraja ostrva na drugi stižete za manje od jednog sata.

Prevoz na Santoriniju

Javni prevoz se obavlja autobusima kompanije KTEL (www.ktel-santorini.gr), koja povezuje sva veća mesta na ostrvu.

Cena prevozne karte zavisi od linije, a kreće se u rasponu od 1,40 evra do 2 evra.

Polasci su česti, pa tako autobusi na prometnijim linijama voze barem jednom u sat vremena, a npr. na linija Fira - Perissa veći deo dana i svakih 20 minuta. Ali izvan sezone autobusi polaze ređe, pa tako uglavnom polaze svakih sat vremena ili više.Vaši komentari