Objekti po regijama


Kliknite na mapu za prikaz regija   

Grčka - ostrvo Simi .. by Putnik


Svaki od ljubitelja grčkih ostrva ima svog favorita. Za neke su to mali Paksos ili Itaka u Jonskom moru, za neke ostrva sa divnim plažama kao Skijatos i Alonisos, dok neki vole isključivo lepotu okoline, Na primer Santorini, Skopelos ili Simi. Simi? Pitate se gde je to?
Jedna od ključnih karakteristika koje (po ekspertima za odmor u Grčkoj), ostrvo mora da ima, jeste u stvari ono što ne sme da ima. A to je aerodrom. Dakle bez direktnih letova. Simi ispunjava taj uslov. Najbliži aerodrom je na Rodosu, glavnom gradu Dodekanesa (broj 12 na grčkom). Od Rodosa, jedan sat na katamaranu ili dva sata na običnom feriju, će vas dovesti do kristalno čistih voda Simija, koji leži na samo nekoliko kilometara od turske obale. Kako se brod približava ostrvu, putnici se sreću sa predivnim pogledom na kamene kuće koje su raštrkane po tri brda koje uokviruju luku.

I eto vas na Simiju. Ostrvo nije malo kao recimo neki drugi Grčki dragulji - već pomenuti Paksos ili još manji Tilos. Na ostrvu je gradić Simi koji je podeljen na dva dela. Niži oko luke - Yallos i gornji Chorio (selo), koje povezuje Kala Strata (lepe stepenice). Tih lepih stepenika ima 400. Ukoliko vam kondicija nije jača strana, vaš prtljag će biti prenet na magarcima (ako vam je smeštaj u Chori).

Inače mišljenja su podeljena što se izbora lokacije. Gornji deo je miran i pruža fantastičan pogled, ali treba imati na umu da svakodnevno penjanje, pogotovo tokom jula i avgusta, pri temperaturama od preko 35 stepeni, i nije baš uvek zanimljivo. S druge strane, oko luke je mnogo življe, ali tu su smeštene najbolje taverne i prodavnice.
Simi je pod zaštitom države, pa je, za razliku od mnogih drugih mesta, u potpunosti zadržao svoj duh. Ima 365 kapela i crkava i manastir Panormitis,koji je posvećen zaštitniku ostrva - sv. arhanđelu Mihajlu. Zanimljivo je da se u gradskoj većnici pored grčke, nalazi i srpska zastava.

Ima mnogo lepih mesta za kupanje, jer je more svuda nestvarno čisto. Možete se čak kupati i u samoj luci, mada je to nešto što uglavnom rade lokalna deca. Na oko 15 minuta hoda nalazi se jako lepa plaža, dok vodeni taksi voze do obližnjih i nenaseljenih Aghios Nikolaos, Aghia Marina i Nimborio. Do zaliva Pedi ide autobus.

Vaši komentari


kamere online hanioti hotel grand slike pefko house katarina ostrvo pilion putovanje u grcku 2012 plaza hotel paralia supermarket dia in asprovalta afroditrooms a cene neo vrasna grcka halkidiki kasandra mapa hanioti vila nikiforis 2 hydra thasas nikos apartmani vilaq ageri polihronor plaze pencakes polihrono smestaj metzovo ni%c5%a1-igumenica emisija sat put do triton apartments hotel studios lainis grcka finiakas giorgos bouziota%27 s apartments vila helen restoran romantika makedonija vodeni park u grckoj najlepsi apartmani u grckoj hanioti lefkada studios apartments paralija kudu
Svi tagovi