Info za turiste još tekstova...

Info o Grčkoj još tekstova...

Info o mestima još tekstova...Utisci sa letovanja još utisaka...
dodaj utisak
vrnjackabanja Vile i Kuće
Objekti po regijama


Kliknite na mapu za prikaz regija   

Grčka - ostrvo Simi .. by Putnik


Svaki od ljubitelja grčkih ostrva ima svog favorita. Za neke su to mali Paksos ili Itaka u Jonskom moru, za neke ostrva sa divnim plažama kao Skijatos i Alonisos, dok neki vole isključivo lepotu okoline, Na primer Santorini, Skopelos ili Simi. Simi? Pitate se gde je to?
Jedna od ključnih karakteristika koje (po ekspertima za odmor u Grčkoj), ostrvo mora da ima, jeste u stvari ono što ne sme da ima. A to je aerodrom. Dakle bez direktnih letova. Simi ispunjava taj uslov. Najbliži aerodrom je na Rodosu, glavnom gradu Dodekanesa (broj 12 na grčkom). Od Rodosa, jedan sat na katamaranu ili dva sata na običnom feriju, će vas dovesti do kristalno čistih voda Simija, koji leži na samo nekoliko kilometara od turske obale. Kako se brod približava ostrvu, putnici se sreću sa predivnim pogledom na kamene kuće koje su raštrkane po tri brda koje uokviruju luku.

I eto vas na Simiju. Ostrvo nije malo kao recimo neki drugi Grčki dragulji - već pomenuti Paksos ili još manji Tilos. Na ostrvu je gradić Simi koji je podeljen na dva dela. Niži oko luke - Yallos i gornji Chorio (selo), koje povezuje Kala Strata (lepe stepenice). Tih lepih stepenika ima 400. Ukoliko vam kondicija nije jača strana, vaš prtljag će biti prenet na magarcima (ako vam je smeštaj u Chori).

Inače mišljenja su podeljena što se izbora lokacije. Gornji deo je miran i pruža fantastičan pogled, ali treba imati na umu da svakodnevno penjanje, pogotovo tokom jula i avgusta, pri temperaturama od preko 35 stepeni, i nije baš uvek zanimljivo. S druge strane, oko luke je mnogo življe, ali tu su smeštene najbolje taverne i prodavnice.
Simi je pod zaštitom države, pa je, za razliku od mnogih drugih mesta, u potpunosti zadržao svoj duh. Ima 365 kapela i crkava i manastir Panormitis,koji je posvećen zaštitniku ostrva - sv. arhanđelu Mihajlu. Zanimljivo je da se u gradskoj većnici pored grčke, nalazi i srpska zastava.

Ima mnogo lepih mesta za kupanje, jer je more svuda nestvarno čisto. Možete se čak kupati i u samoj luci, mada je to nešto što uglavnom rade lokalna deca. Na oko 15 minuta hoda nalazi se jako lepa plaža, dok vodeni taksi voze do obližnjih i nenaseljenih Aghios Nikolaos, Aghia Marina i Nimborio. Do zaliva Pedi ide autobus.

Vaši komentari


udaljenost luka pirej atina lidl leptokarya megaoutlet trzni centar mapa grcke grad lezbos krf sidari slike kasandra halkidiki provod kalipso sarti saobracajni znaci sat sitonija sarti apartments 1009 studios dimitra afitos apartmans poseidonio studio martha neoi poroi lefkada tunel pod vodom pretra thank you kindly for your preference. i would like to inform you that we have availability from august 17th to 27th %2810 nights%29 and the price is 60 euro for an apartment or studio per night nea vrasna villa lafas radno vreme trajekt za tasos tricourfo hotel nea skioni vila eva ketering jedinica dog friendly smestaj olimpik bic vila glaros plaza san antonio tasos luxury akrathos beach hotel ammouliani paralija grcka slike auto karta beograd solun
Svi tagovi