10 lokacija na Lefkadi koje ne smete da propustite
17/09/2016 Tekst ažuriran 05/01/2020 Iskustva 11

Turističke atrakcije Lefkade su brojne, a neke od njenih plaža važe za najlepše u Grčkoj. Iako će Lefkada možda u vama probuditi protivrečne emocije - od opčinjenosti do iscrpljenosti, mnogi od vas će imati želju da je posete ponovo.

 Mala razuđena mesta, brdoviti i kršoviti predeli, skrivena sela sa autentičnim kamenim kućicama, brojni manastiri i vidikovci, predivna priroda, a pre svega nezaboravno more i plava boja koja opčinjava.

Mnogi od vas su nas pitali šta videti i posetiti na Lefkadi. Izdvojili smo za vas nekoliko mesta, plaža i znamenitosti, koje preporučujemo da posetite tokom letovanja. Iako ste možda do sada navikli na drugačiju i mirniju vrstu odmora, probudite ovog puta skriveni avanturistički duh u sebi, istražujte i uživajte u lepotama ovog bisera Jonskog mora.

1. Botanički raj na Lefkadi - Manastir Faneromeni

Nalazi se na 4 km udaljenosti od glavnog grada i samo 300m od glavnog puta Lefkas - Agios Nikitas. Zaštitnik celog ostrva, sa malim zoo vrtom i prelepim pogledom na plažu Agios Ioannis sa visine. Uverite se ovde.

2. Crkva Profitis Ilias ili Ai Lias

Pogled na Lefkadu koji oduzima dah sa 1.015 metara visine, oko 40 km od glavnog grada, između mesta Agios Ilias i Eglouvi. Pogledajte naše slike.

3. Vodopad Dimosari

Nalazi se oko 3,5 km od Nidrija, možete ga posetiti autom ili prijatnom šetnjom kroz maslinjake, drveća limuna i platana.

4. Rachi ili Oasis taverna - vidikovac

Rachi - najlepši zalazak sunca na Lefkadi. Nedaleko od mesta Exanthia i iznad mesta Kalamitsi.
Oasis - 10-ak minuta pre i na putu ka plaži Porto Katsiki, u prelepom okruženju gustih četinarskih šuma. Taverna i vidikovac sa predivnim pogledom na jonsko plavetnilo. 

5. Prelepa mesta Sivota, Agios Nikitas i Vasiliki

Tri najlepša mesta na Lefkadi po našem mišljenju, posebno mala Sivota - jedno od najlepše uređenih mesta, puno šarenog cveća i zelenila.

6. Lefkas - glavni grad

Mnogima najlepši grad ostrva. Prošetajte isprepletanim uličicama i obavezno se na mostiću slikajte tokom zalaska sunca

7. Rt Lefkada ili Cape Dukato

Najjužnija tačka na ostrvu, svetionik pored kog mnogi turisti uživaju u prelepom zalasku sunca, rt sa kog se po legendi zbog neuzvraćene ljubavi bacila u more čuvena Sapfo (pesnikinja sa Lezbosa)

8. Tradicionalna sela Lefkade

Obavezno posetite ili prođite kroz neka od tradicionalnih sela unutar ostrva u kojima se čini kao da je vreme stalo. Stare kamene kuće i vremešni stanovnici koji uvek ljubazno otpozdrave kad im mahnete sa osmehom iz automobila: Karia, Exhanthia, Kalamitsi, Athani, Dragano, Tsoukalades, Drymonas i druga.

9. Najlepše plaže Lefkade

Porto Katsiki, Kathisma, Milos, Egremni, Gialos, Agios Ioannis, Pefkoulia, Kalamitsi (sa plažama Kavalikefta i Megali Petra koje se nalaze jedna pored druge), Agiofili... Pogledajte ovde spisak svih lepih plaža Lefkade.

10. Izlet brodom do ostrva Itaka, Kefalonija, Skorpios, Meganisi, Madouri

Brodovi kreću iz Nidrija, a cena izleta se kreće od 20-25 eur. Nekim turistima ovaj izlet je prilično naporan i ne baš fascinantan, ali po našem mišljenju dobra je prilika da bar na nekoliko sati uživate u destinacijama za koje možda više nećete imati prilike da ih posetite.

Napiši komentar
390 Gliga Kristina   22/12/2016
I ubedljivo najlepse na Lefkadi, Porto katsiki.
391 Sasa   22/12/2016
Bas ste ovo lepo skockali o Lefkadi, zaista su ovo "zile kucavice" ovog prelepog ostrva. Kada posle Lefkade odete na neko drugo ostrvo, svako poredite sa Lefkadom... i opet se vratite...
392 Tanja   22/12/2016
Dva puta bili i jos uvek nismo sve obisli. Obozavam Lefkadu!
393 Marko R.   22/12/2016
Fenomenalno, obuhvaceno bas sve na jednom mestu
394 Милош Николић   22/12/2016
Lefkada... mesto za hedoniste, mesto gde prestaje klasično ( kliše ) letovanje. Mesto kojem se rado vraćaš opet... i opet... i opet....
395 Danijela Tadic   22/12/2016
Lefkada zaista zauzima posebno mesto u srcu i ostavlja prelepe uspomene. Mesto koje moli da mu se vracas iznova!!! Samo za Lefkadu je malo deset dana ili mesec. Bar jedan zivot pa bih mozda rekla: e sada je dosta!! U Nidriju su mi ostali prijatelji koje nikada necu zaboraviti!!!
396 Dragana Radulovic   22/12/2016
ko tamo jednom ode tesko se odlucuje za neko drugo mesto ........ ja sam se toliko zaljubila u Lefkadu da bih bez problema mogla da se zauvek preselim tamo samo da imam toliko novca
1397 Marija Drndarević   15/02/2018
Pre par godina smo boravili na Lefkadi i to je bilo jefno od letovanjs koja ću dugo pamtiti. Sve što nas je tamo dočekalo je bilo je da smo uživali u svakom trenutku borsvka. Od predivnih plaža, mirisa koji opijaju od borovine, od cveća i zekenila do čarobnih vodopada i rečica koje vijugaju kroz drveće koje kao da je izsšlo.iz neke bajke. Prijatni ljufi i male taverne koje vas pozivsju da oh posetite. Sve je to kao da su svi i sve skockano da vam sva čula uživaju i da ne poželite nikad da napustite tu lepotu. Prečisto more i mirno more koje zapljuskuje ove obale sa jedne i uskomešano i divlje sa drge strane ostrva je nešto kao dve prirode mora koje morsti obe upoznati. Ovo je istrvo koje toliko pruža da je jedan boravak nedovoljan da se sagleda sva njegova kepota jer toliko toga pruža da bi trebale godine da se upozna sva njegova skrivena čar.
1401 Nina Strle   16/02/2018
Zaboravili ste manifestaciju Grcka svadba u avgustu duboko u planini iznad Nidrija u autenticnom grckom selu. Opisite detaljnije...
1407 GrckaInfo.com   16/02/2018
Tradicionalnom venčanju u mestu Karya na žalost nismo prisustvovali, ali smo čuli da je lep događaj. Napišite slobodno vi iz prve ruke kako je bilo... :)
2125 Marija   07/02/2019
Lepo je posetiti i vinariju Siflogo. Poznata su lefkadska vina od vajkada. Ljubazno i srdacno ce vas docekati. Provesce vas kroz privatni vrt do vinarije, pokazati vam proizvidnju i ponuditi vam da degustirate sva njihova vina na nacin dostojan profesionalca-somelijera.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu