10 najlepših plaža na Krfu
01/02/2017 Tekst ažuriran 11/02/2022 Iskustva 0

Kada govorimo o ostrvu Krf, govorimo o izuzetnim plažama vanserijske lepote i predivne prirode. Njih preko 40 odlikovano je Plavom zastavom koja garantuje vrhunski kvalitet, dobre uslove obale i čistoću vode. 

Jedna poseta ovom ostrvu sigurno nije dovoljna da istražite njegova prirodna bogatstva i posetite sve plaže, zato smo u ovom tekstu pokušali da izdvojimo deset najlepših i najpopularnijih. 


Glifada 

Jedna od najpoznatijih plaža Krfa, pruža se oko sela Pelekas, na zapadnoj strani obale. Udaljena je od glavog grada Krfa oko 16km i od njega redovna autobuska linija saobraća oko pola sata do ove plaže. Kristalne vode i sitnog peska, ova plaža je godinama nosilac Plave zastavice. 

Ukoliko ste ljubitelj sportova na vodi, na Glifadi ćete tokom cele sezone na izboru imati pregršt organizovanih aktivnosti kao što su vožnja jet-ski-a, bicikla ili skutera na vodi, a zbog njenih podvodnih pećina na najsevernijem delu uživaćete i u ronjenju. Možete prisustvovati ili učestvovati u odbojkaškom turniru na pesku koji se održava svake godine. U neposrednoj blizini Glifade postoji mnogo luksuznih hotela, veliki broj kafića i taverni. 


Sidari - "Kanal ljubavi"

Plaža najpoznatija po "Kanalu ljubavi", nedaleko od mesta Sidari. Vremenom uz pomoć vetra i vode, isklesan u jednu od stena, pravi prolaz koji, prema predanju, svakom paru koji ispod njega prođe plivajući garantuje večnu ljubav. 

Postoji samo jedno upozorenje za sve romantične duše – voda je jako hladna. Ali, ako volite i verujete u legende, iskoristite priliku da doživite ovu svojevrsnu atrakciju i zaronite u kristalno čistu vodu smaragdne boje. 

Nedaleko od kanala na plaži Sidari nalaze se stene od lekovitog blata sa blagotvornim dejstvom na kožu.


Paleokastrica

Na severozapadnoj strani ostrva, ušuškana maslinjacima i drvećem limuna, čine je pet manjih zaliva. Sa svih strana Mediterana, u njenu marinu svakodnevno pristižu jahte. 

Plaža je šljunkovita, duboke i hladnije vode zbog podzemnih izvora. Ukoliko posetite neki od manastira skrivenih u okolnim brežuljcima,  pružiće Vam se divan pogled na more i ostrvo. 


Mirtiotisa

Poznata krfska nudistička plaža, nalazi se u izolovanom delu zapadne obale ostrva, između sela Pelekas i Vatos. ''Graniči'' se sa plažom Glifada, ali su jedna od druge odvojene visokim stenama. U prošlosti su ovu plažu koristili isključivo nudisti, dok je danas ona prirodno podeljena na tri dela, od kojih su nudistički samo krajnji desni i levi delovi. 

Plaži možete pristupiti automobilom ili biciklom po zemljanom putu. Ukoliko dolazite iz glavnog grada, pratite znakove  za Pelekas i Glifadu, a na 2-3km pre njih postoje i table za Mirtiotisu. 


Porto Timoni

Nalazi se pored sela Afionas i zapravo je vrlo uskim kopnenim delom podeljena na dve prelepe plaže. Put iz sela je dobro prohodan i tokom šetnje do plaže možete uživati u pogledu na zaliv Svetog Đorđa. Voda je kristalno čista, a plaže su šljunkovite.  

Zanimljivo je da su temperature vode ove dve plaže drugačije, te imate izbor u kojoj od dve vode ćete se okupati. Vredi ostati do kasnih popodnevnih sati, jer se sa ove plaže vide prelepi zalasci sunca. Ukoliko želite da znate da li je hladnije Jonsko ili Egejsko more, pročitajte ovaj tekst.


Agios Gordios

Lepa peščana plaža, duga oko 1,5km, ime je dobila po crkvi koja se nalazi tik uz obalu. Smeštena je u lepoj uvali među bujnim zelenilom maslinjaka i vinograda. 

Neki njeni delovi su rezervisani za nudiste, dok su u najvećem, komercijalnom delu organizovane ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, možete iznajmiti kanue ili pedaline. Za ljubitelje aktivnog boravka na plaži, tu su ronilački i centar sa drugim vodenim sportovima. 


Marathias

Plaža na jugozapadnoj obali ostrva, zlatnog peska i kristalno čiste vode, okružena je šumama i zadovoljava svačiji ukus. Brojni suncobrani i ležaljke su organizovani i postavljeni na jednoj strani plaže, dok su sa druge strane restorani sa bogatim menijima i predivnim pogledom na more. 

Zahvaljujući svojoj dužini od čak 2km, na samo nekoliko metara od kafića i gužve možete postaviti svoj suncobran i imati željeni mir tokom celodnevnog boravka na plaži. 


Halikounas

Peščana plaža, proteže se na više od 3km, na jugozapadnoj obali ostrva, nalazi se na oko 25km od glavnog grada Krfa, i na oko 5km od popularnog odmarališta Agios Georgios. Ova regija se smatra jednom od najlepših primorskih Jonskih oblasti. 

Dobar je izbor kako za miran odmor, posebno za decu, tako i za ljubitelje sportova na vodi. Put razdvaja ovu plažu od poznatog jezera Korission, koji je dom za brojne ugrožene vrste ptica, i jedna od atrakcija ovog dela ostrva. Mnogi hoteli, restorani i barovi su u blizini.


Kerasia

Jedna od najživopisnijih plaža Krfa, duga i šljunkovita, nalazi se 37km daleko od glavnog grada. Kombinacija bistre vode i bujnog zelenog krajolika čini idiličnu sliku ove lepe uvale. Odličan je izbor za sve ljubitelje prirode i one koje žele da provedu opuštajuće trenutke daleko od buke i gužve. 


Bataria Kasiopi

Lepa plaža na 37km od grada Krfa, iako mala, izdvaja se po svojoj divljoj lepoti i savršenim pogledom na obližnje planine. Ima organizovane ležaljke i suncobrane. Uprkos neposrednoj blizini sela, daleko je od gužve i garantuje miran odmor. 

Veoma čista, mirnog okruženja dobar je izbor za porodice sa decom. Brojni smeštajni kapaciteti, barovi i taverne se nalaze nedaleko, u glavnoj ulici Kassiopi.  

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu