10 razloga za letovanje u Grčkoj
05/04/2016 Tekst ažuriran 22/12/2020 Iskustva 3

Kažu da svako ko jednom letuje u Grčkoj, uvek ima potrebu da se ponovo vrati, ne bi li ovu čarobnu i interesantnu zemlju još bolje upoznao.


Činjenica da grčki i srpski narod veže viševekovno prijateljstvo koje je bilo potvrđeno sa obe strane u najtežim situacijama, ali i ista vera, već je sasvim sigurno dovoljan razlog da u ovoj zemlji uživate, jer ćete ljubaznost i posebnu naklonost Grka prema srpskom narodu osetiti gotovo čim kročite na njeno tlo...

Ako još uvek niste imali priliku da letujete u ovoj, u svakom smislu divnoj zemlji, potrudili smo se da izdvojimo 10 razloga za letovanje u Grčkoj. I nemojte da mislite da je naš posao bio jednostavan, uzevši u obzir da postoji mnogo više od ovih 10 razloga zbog kojih letovanje u Grčkoj važi za nezaboravno.


1. Istorijske vrednosti Grčke

Kažu da je cela Grčka jedan veliki muzej, pa se upravo iz tog razloga upravo njene istorijske vrednosti i nalaze u vrhu liste razloga za letovanje u ovoj zemlji. 
Naime, bez obzira za koje letovalište da se odlučite, budite sasvim sigurni da ćete videti neku crkvu ili manastir koji će vas opčiniti ili, pak spomenik. Može se lako dogoditi i da čujete neku od zanimljivih priča meštana, koji barem u regiji Grčke Makedonije prilično dobro govore naš jezik i uvek su raspoloženi da pričaju turistima o istoriji njihove zemlje.


2. Savršene plaže i uređena letovališta

Kada kažemo savršene, to i mislimo. Prednost letovanja u ovoj zemlji jeste što možete da odaberete da li želite urbanije ili takozvane divlje plaže, ili vas možda zanima plaža do koje se stiže brodićem ili do koje se spušta strmim stepenicama. A ako tome dodate da skoro 90% grčkih plaža ima takozvanu Plavu zastavicu, jasno je da su savršene plaže jedna od glavnih karakteristika grčkih letovališta.

Bez obzira da li je u pitanju veće ili manje letovalište, činjenica je da su sva itekako lepo uređena, tako da ćete se u njima sasvim sigurno osećati prijatno.


3. Letovanje po vašoj meri

U nizu drugih prednosti letovanja u ovoj zemlji je i ta što svako može da skroji letovanje prema svojoj meri, odnosno finansijskim mogućnostima. To znači da u Grčkoj može letovati i onaj ko ima minimalna sredstva, ali i onaj ko želi da letuje na visokoj nozi. 
U oba slučaja, ukoliko pametno osmilite svoje letovanje, sasvim sigurno niko neće biti razočaran i poželeće već naredne sezone da letuje u ovoj zemlji.

Ovo su naših 10 saveta da izbegnete razočarenje letovanjem u Grčkoj. Bilo da na more putujete preko agencije ili u sopstvenom aranžmanu, prvi ili peti put, pročitajte ovaj tekst - biće vam koristan.


4. Specijaliteti grčke kuhinje

Nije samo giros specijalitet grčke kuhinje, mada je mnogima upravo on prva asocijacija. Ne treba zaboraviti ni savršenu grčku salatu, suvlaki, ali i grčke sladolede i slatkiše, koji su tek priča za sebe.
Bilo za koji specijalitet grčke kuhinje da se odlučite dok ste na letovanju, možete biti sasvim sigurni da će vam njegov ukus još dugo ostati u sećanju, jer je naprosto savršen. 


5. Naklonjenost Grka našem narodu

Često možete čuti od naših turista koji su letovali u ovoj zemlji da je domaćin bio oduševljen kada je čuo odakle dolaze. Dovoljno je da se samo malo podsetite istorije, pa da vam bude jasno od kada datira prijateljstvo naša dva naroda. Setite se i bombardovanja naše zemlje kada je grčki narod prekrio ulice Atine i Soluna i govora čuvenog grčkog kompozitora, Mikisa Teodorakisa na atinskom trgu "Sintagma", pa će vam biti još jasnije zbog čega su grčki domaćini posebno ljubazni prema turistima koji dolaze iz Srbije.


6. Noćni život

Za mlade ljude i one željne ludog noćnog provoda, Grčka je idealna destinacija! A kako tvrde, najbolji noćni život je na nekim ostrvima. 
Uz to, ne bi trebalo da zaboravite da Grci, iako ih u pojedinim slučajevima ne prati baš lep glas kada je broj žena u pitanju, itekako vode računa o pripadnicama nežnijeg pola, tako da će se vrlo teško dogoditi da u ovoj zemlji doživite neku neprijatnost kada se u kasnim noćnim satima vraćate iz ludog provoda.


7. Blizina

Posebno ukoliko putujete sa mališanima, Grčka je idealna destinacija i to prvenstveno zbog blizine. Ako znate da od Beograda do Soluna ima tek oko 640 kilometara, a da su najbliža letovališta od ovog grada udaljena oko 100 kilometara biće vam sasvim jasno o čemu govorimo.


8. Dva bratska naroda

Često se može čuti da su Grci slični nama, što je velika istina. U ovo ćete se uveriti posebno ako razgovarate sa nekim od njih, bez obzira u kom delu zemlje da letujete. Uvek će se naći neko ko je studirao u našoj zemlji davnih godina ili ko je nakada bio zaljubljen u neku Srpkinju, te ko navija za "Crvenu zvezdu" ili "Partizan". 
Takođe, možete biti sasvim sigurni da će biti oduševljeni kada čuju odakle dolazite, kao i da će dati sve od sebe da vaš boravak u njihovoj zemlji prođe što ugodnije... baš kao i mi.


9. Izleti do neverovatnih mesta

Osim što možete videti najlepše grčke gradove poput Soluna, Atine, Volosa i drugih, ukoliko letujete u kopnenom delu, a ne na ostrvima, čest razlog za letovanje u ovoj zemlji su izleti koji će vam omogućiti da upoznate neka od neverovatnih mesta kao što su recimo manastiri Meteora, ostrva, pećine, vodopadi, ali i da obiđete brodićem oko Svete Gore i vidite ovu neverovatnu monašku teritoriju.

Spisak izleta koji se organizuju iz brojnih letovališta u Grčkoj je, naravno dugačak, a činjenica je da skoro svako može da ih priušti i nagleda se različitih prirodnih lepota, ali i onih koje su ljudi načinili.


10. Grčka muzika

Iako je na poslednjem mestu naše liste, činjenica je da naši sunarodnici koji odaberu Grčku kao destinaciju za odmor, gotovo uvek kao razlog navode i tradicionalnu grčku muziku i uživanje u njoj. Kada zasvira buzuki, ne postoji turista koji neće odreagovati. A ako budete imali sreće možda vas vaš domaćin nauči da igrate i čuveni sirtaki, isti onaj koji je "izmislio" čuveni glumac Entoni Kvin u maestralnoj ulozi Grka Zorbe, u istoimenom filmu.

Izabrali smo za vas 10 najlepših grčkih "evergreen" pesama.


Verujemo da ste se već posle trećeg razloga za letovanje u Grčkoj odlučiti da naredne godine odete u ovu zemlju! Nadamo se da ćete uživati, bar onoliko koliko i svi ostali turisti koji posećuju bratsku nam Grčku u sve većem broju iz godine u godinu!

Napiši komentar
855 Snezana Antic   21/03/2017
Ziva istina...Dosta sam putovala obisla i neke druge zemlje i destinacije ali ima tu nesto stvarno magicno da kad jednom dodes moras doci ponovo.Sa ovim tekstom se slazem u potpunosti ali iz nekog licnog iskustva mogu dodati da sam se ipak na Halkidikiju najlepse...najprijatnije osecala.Obisla sam ostrva poput Rodosa...Krete...vise puta ali ta naklonost prema srbima nju sam najvise osetila na Halkidikiju.Zato sam cvrsto odlucila da neko buduce vreme-penzionerske dane provodim bas tamo .
856 Bosa Mladžić   21/03/2017
Obožavam Grčku, idem 25 godine <3
859 Milica Djindjic   23/03/2017
Sve je tacno, idem vec 10 godina za redom i ne mogu da joj odolim ☺ a u Solunu se osecam kao da sam kod kuce, obozavam ga.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu