14 plaža na Kritu koje bi obavezno trebali da posetite
29/11/2017 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 1

Od planinskog terena do plaža sa mekim, belim peskom duž obale, bogata istorija ostrva i neodoljivi predeli ostrva Krit, najveći su razlozi zbog kojih većina posetilaca iz godine u godinu želi da se vrati na ovo mesto. Ipak ono što zaista privlači mase ljudi jesu brojne plaže duž njegove obale. 
 

Svejedno da li je u pitanju jug, sa toplim, plavim vodama Libijskog mora ili sever, gde zelenilo i stene prave hlad i osvežavaju temperaturu, plaže na Kritu su jedne od najboljih plaža u Grčkoj. Mi smo za vas izdvojili 14 plaža na Kritu koje bi obavezno trebali da posetite.


Plaža Elafonisi

Na jugozapadu Krita, oko 80km od grada Hania, leži magična Elafonisi, egzotična plaža sa dinama belog i roze peska, kristalno čistom, plitkom i toplom vodom i mirnim krajolikom. Tokom posete ovoj plaži, možete svratiti na još jednu impresivnu plažu Kedrodasos (kedrova šuma), koja se nalazi u blizini.

Elafonisi se definitivno može uvrstiti među najlepše plaže ostrva Krit i jedna je od plaža zbog koje se Krit dugo pamti.




Plaža Balos (Gramvousa)

Balos plaža na Kritu nije samo plaža. Ovo je jedno malo čudo prirode, prirodna laguna, savršen spoj čiste vode, roze peska i nestvarnog ambijenta.

Zlatno-crveni pesak u kombinaciji sa tirkiznim morem zaista predstavlja impresivan prizor, ali ono što još više fascinira je činjenica da je ovo jedna od najmirnijih i najprirodnijih plaža na čitavom ostrvu Krit. Nemojte se iznenaditi ako među ležaljkama naiđete na par kozica koje pastiri ovde dovode.

Do plaže Balos možete doći jednim od brodova koji polaze iz mesta Kissamos, automobilom duž prilično komplikovane rute ili autobusom. Ako posetite Balos, možete videti i dobro očuvan Venecijanski zamak – tvrđavu, koji je smešten na vrhu planine ostrva Balos.


Ukoliko se ipak odlučite da plažu Balos posetite kolima, možda će vam značiti iskustvo jednog našeg turiste koje vam doslovno prenosimo:

"Što se tiče puta na Balos kolima: predlažem svima, ali svima da idu kolima (ko je naravno rentirao), jer put jeste seoski i posut kamenčićima, ali daleko od toga da je "kozja staza". Mogu dva kamioneta komotno da se mimoiđu. Naplacuje se 1€ po osobi prilikom ulaska sa magistralnog puta na taj "seoski put", i tim putem se vozi 7 km (oko 35 min), zatim se pešači još 1.5 km do plaže uređenom stazom sa stepenicama. 


Grci su mnogo mistifikovali ovu plažu bez razloga: "Te nemojte kretati kolima, te nemojte bez vode - nigde nema da se kupi, nemojte bez suncobrana...". A em ima suncobrana koliko hoćete (set košta 7 €), em ima tri improvizovana kiosčića, usput, na tom seoskom putu. A sve to da bi išli brodićem i platili iz Kissamosa 27 € kartu za brodić. 


Voditi računa prilikom rentiranja auta pošto neće sve "Rent kuće" da Vam dozvole da idete kolima na Balos, teraće Vas da potpišete neku klauzulu prilikom sklapanja ugovora. Na Balosu se ne treba zadržavati više od 2h, ali zato obavezno posetiti Falasarnu koja je na 12 km samo od Balosa. Falasarna je Bingo! Pod konac uređeni suncobrani, voda kristalno čista, plićak dugačak, malo hladnije more, ali nije strašno."


Plaža Falasarna

Na severozapadu ostrva, 17 km od Kisamosa, nalazi se možda i najlepša plaža ostrva - Falasarna. Nekoliko puta je nagrađena kao najbolja plaža Grčke, i u svetu konstantno uvrštena u najbolje kritske plaže, uz Balos i Elafonisi. 

Pesak ovde poprima skoro roze boju, a čisto more tirkizne tonove, što sa planinama koje je okružuju čini neodoljiv pejzaž. Zalasci sunca na Falasarni su predivni. Plaža je uređena i dovoljno velika da ponudi neophodan prostor za hiljade turista koji je posećuju tokom leta. 

Većina turista koja ju je posetila slažu se da uživanje na ovoj plaži vredi svakog pređenog kilometra.


Pročitajte i jedno ne sasvim sjajno iskustvo sa letovanja naših turista na KrituKrit - na žalost nikad više


Plaža Seitan Limania

Seitan Limania koja je smeštena u Akrotiriju, jeste plaža koju odlikuje čisto more okruženo stenama, u malom zalivu krivudavog i veoma interesantnog oblika. Nalazi se na severoistočnoj strani poluostrva Akrotiri u zapadnom delu Krita, 20 km od grada Hania. U pitanju je plaža po svemu različita od drugih. Voda prodire u stene Akrotirija, kreirajući male zalive. 
 

U jednom od njih formirana je jedna od najboljih tajnih plaža Hanie. Kako je u pitanju mali zaliv, trebalo bi izbegavati vrhunac sezone i posetiti je u rano ili kasno leto. Ipak, plaža još uvek nije uređena, pa je preporučljivo da ponesete sve neophodne stvari sa sobom. Da bi se prišlo plaži, potrebno je oko 20 minuta hoda, duž lako prolaznih staza, počevši od mesta na kom ostavljate svoj automobil. 



Plaža Bali

Ovo nije Bali u Indoneziji, već Bali u mestu Rethimno! Ovo šarmantno, malo ribarsko naselje, nalazi se oko 32 km od Rethimna. U pitanju je čista plaža sa malim kamenjem. Ovde ćete pronaći ležaljke i suncobrane ili se možete zabaviti uz različite vodene sportove. Veoma blizu plaže Bali nalaze se još neke mnogo mirnije plaže.


Plaža Plakias 

Plaža Plakias se nalazi oko 40 km od Rethimna i to je jedna od najdužih plaža Krita, sa čistom vodom i peskovitom obalom. Plaža Plakias je takođe popularna kod nudista. 


Plaža Preveli

Plaža Preveli je smeštena oko 35 km južno od naselja Rethymno i 10 km istočno od plaže Plakias. Preveli, poznata i kao “Phoenix” (feniks), nalazi se na izlazu impozantne klisure Kourtaliotiko, iz koje ističe Velika reka (Grci je zovu Mesopotamos). Ovo je svakako jedna od najpoznatijih plaža južnog Krita i privlači hiljade posetilaca svakog leta. Ranijih godina ona je bila omiljena destinacija hipika


Na obalama reke postoji velika šuma palminog drveća, koja krajoliku daje egzotičnu notu. Na izlazu reke nalazi se peščana plaža sa kamenčićima na dnu i veoma hladnom vodom, upravo zbog blizine reke. U istočnom delu plaže postoji prelepa stena koja izgleda kao jarbol. Plaža je slabo uređena, bez suncobrana, ali postoji nekoliko restorana i barova u blizini. Takođe, moguće je iznajmljivanje pedalina za vožnju na reci.

2010. godine oko 30% palminog drveća uništio je katastrofalni požar koji je u šumi izbio iz nepoznatih razloga. Očekuje se da će ova šuma palmi dobiti svoj nekadašnji oblik tek oko 2025. godine.


Plaža Matala

Malo ribarsko selo, 70 km od Irakliona, bilo je poznato kao pravi raj za hipike sedamdesetih godina 20. veka. Ipak, nije iznenađujuće da su oni odabrali baš ovu plažu za uživanje tokom leta. Fini pesak, bele litice koje štite od vetra i kristalno čisto more su samo neke od fizičkih karakteristika koje plažu Matala čine atraktivnom. 

Male veštačke pećine sa jedne strane i relativno razvijen turizam sa druge, kreiraju mogućnosti za svaki tip posetilaca. Plaža je uređena, dok u njenom okruženju postoje restorani i barovi. 


Plaža Agia Pelagia

Oko 24 km severozapadno od grada i luke Iraklion nalazi se plaža Agia Pelagia. Mali, zatvoren zeleni zaliv, sa kristalno čistom vodom i pogodnostima cele oblasti, samo su neki od razloga zašto je vredno posetiti ovo mesto i uživati u ronjenju. 

Još jedan od razloga jeste taj da je plaža kompletno prirodna i neuređena, a hladovinu prave zelene stene iz okruženja.


Plaža Malia

Sigurno ste čuli za oblast koja se naziva “mestom za bahanalije” engleskih turista. Ipak postojeća situacija je delimično poboljšana u poslednje vreme, jer vlasti sve češće kontrolišu ovo mesto i smiruju “bezobrazne” posetioce. 

Osim ovoga ne postoji bilo kakva prepreka koja bi Vas sprečila da posetite ovu lepu, uređenu, peščanu plažu kakva je Malia. Na plaži možete uživati u vodenim sportovima i drugim sadržajima, kao što su restorani i barovi.  


Plaža Agiofarago

Ako ste u potrazi za zaista udaljenom i nepristupačnom plažom, Agiofarago, na juguostrva i veoma blizu Matale, predstavlja idealan izbor. Otkrićete plažu smeštenu na strmom kanjonu, kristalno čiste vode i popločanu kamenčićima. 

Ovde možete doći brodom iz sela Kokkinos Pirgos (malo selo 2 km zapadno od mesta Timpaki), ili se spustiti kroz kanjon za šta je potrebno 15-20 minuta.  


Plaža Vai

Istočno od grada Sitia i oko 100 km od Agios Nikolaosa, na rtu Sidero, nalazi se prelepa plaža Vai, sa bogatom šumom palminog drveća sa preko 5.000 palmi. Na plaži je fin pesak sa nešto malo kamenčića i tirkiznom vodom. Iako je plaža uređena, suncobrani su harmonično iskombinovani sa palminim drvećem pa sve to zajedno plaži Vai daje vrlo egzotičnu notu.


Plažu Vai su 70-ih godina otkrili i koristili hipici koji su od nje napravili mešavinu divljeg kampa i deponiju đubreta. Početkom 80-ih godina plaža je konačno sređena i očišćena i proglašena za zaštićeno područje.




Ostrvo Hrisi

Ostrvo Hrisi je jedno od 81 nenaseljenih ostrva Krita i nalazi se samo na oko 12,5 km južno od mesta Jerapetra. Meštani ga nazivaju “Gaidouronisi” ("Magareće ostrvo"). Dužina ostrva je 5 km, a širina 1 km. Najviša tačka se zove Kefalas i nalazi se na visini od 31 metar. 

Ovo je pravo ostrvo sa zlatnim i belim peščanim plažama, kristalno čistim morem, maslinjacima i velikim brojem malih školjki duž obale. Dužinom ostrva, mahom u centru, postoji kedrova šuma stara preko 200 godina! 

Na severu ostrva mogu se naći uređene plaže sa suncobranima za iznajmljivanje i još nekoliko prirodnih neuređenih plaža koje možete istražiti. Na jugoistočnoj strani ostrva Hrisi nalazi se živopisna marina sa brodićima koji posetioce vode do ostrva, taverna za ručavanje i ispijanje kafe, kao i prelepa plaža sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje. Ostrvo Hrisi možete posetiti brodom od grada Jerapetra.


Frangokastelo plaža

Poznat po ruševinama Venecijanskog zamka, Frangolastello je postao veoma razvijen. Peščana plaža (ispod zamka) ima veoma plitku vodu i idealna je za malu decu. 

Nedaleko od nje postoji još jedna prelepa, tiha peščana plaža na istoku (Pachia Ammos), gde je dopušten nudizam u njenom istočnom delu.


Ukoliko ste imali prilike da posetite neke od nabrojanih najlepših plaža Krita, napišite nam u komentarima koja od njih je na vas ostavila najveći utisak.

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
1305 Milan Pavlovic   13/12/2017
Bio sam ove godine , isao sam u septembru. Ukratko rent a car me je ispao 225 evra 7 dana i jos 130 evra za gorivo, bio sam smesten u Heraklionu na sredistu ostrva tako da su nam sve ove plaze bile dostupne. Mana ostrva je da je mnogo veliko ostrvo i da bi otisao do neke plaze moras da odeš ranije ujutru oko 7 da bi stigao kolima oko 9 pola 10 jer su udaljene po 200 km u jednom pravcu, ide se autoputem vecim delom kasnije se silazi, losi su saobracajni znaci i putokazi kad se ide na Vai plazu, sem odece i obuce nije skupo ostrvo. namirnice su ok cena, voda je jeftina, recimo u restoranu za 20-30 evra mogu 2 osobe da veceraju...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu