U Srbiji prema zvaničnim podacima više od 400.000 dece živi na ivici siromaštva, a oko 150.000 je direktno ugroženo. 

Ova deca sa svojim roditeljima najčešće žive bez osnovnih uslova za život. Maštaju o novoj garderobi, igračkama ili biciklu. O odlasku na more u Grčku sa svojim roditeljima ne maštaju nikada. Letovanje na moru u Grčkoj za njih je nedostižno i nemoguće. A možda i nije...

Iako potpuno svesni da jedno letovanje neće i ne može siromašnim porodicama promeniti život iz korena, verujemo da može i sigurni smo da hoće, ostaviti uspomene na prelepe trenutke koje će sa svojim roditeljima provesti na moru, daleko od teške svakodnevice.

Ovog leta ćemo poslati u Grčku dve porodice sa lošim materijalnim mogućnostima čija deca do sada nisu imala prilike da vide more. 


21.03.2017.

Završili smo sa jedne strane veoma tužan, sa druge strane lep, ali istovremeno i veoma težak zadatak. Od 156 prijavljenih porodica morali smo da izaberemo samo dve.

1.) Andrea iz Niša ima 4,5 godine i na more će otputovati sa svojom sestrom (11,5 godina), tatom i mamom. Ova porodica nikada nije bila na letovanju, a deca nikada nisu imala priliku da vide more uživo. Pa čak ni planine. 
Andrea je jedino dete u Srbiji koje boluje od posebne bolesti za koju lek ne postoji. Ne govori, ne hoda i osuđena je na veoma težak i kratak život. Andreina porodica svoja "letovanja" provodi po bolnicama. 
Ovu porodicu su prijavile druge mame.
 

2.) Porodica iz Ruskog Krstura u Vojvodini živi u velikoj nemaštini na koju su između ostalog osuđeni i zbog bolesti. Prvi put će na letovanje krenuti sa dečakom (8) i devojčicom (5). Niko od članova ove porodice nikada nije putovao i nikada nisu imali nijednu formu zajedničkog odmora. Jedini veći grad koji su videli je Beograd. Otac i glava ove porodice ima trajno oštećenje srca i nalazi se na spisku za transplantaciju. Ovu porodicu prijavila je njihova snaja.

Zahvaljujemo divnim ljudima

Presrećni smo, ponosni i pre svega zahvalni zbog činjenice da je za manje od nedelju dana više od 30 vlasnika širom cele Grčke poželelo da ugosti siromašnu porodicu sa decom iz Srbije i ponudilo im besplatan smeštaj. Ovo je potvrda koliko Srbiju i Grčku vežu neraskidive prijateljske veze, a nije na odmet ni pomenuti da su brojne grčke humanitarne organizacije više puta organizovale akcije upućivanja humanitarne pomoći u Srbiju. 


Veliku zahvalnost dugujemo vlasnicima smeštaja Villa Foni u Pefkohoriju - Tanji i Dimitrisu Hatzisu koji su već prvog dana našeg poziva na akciju ponudili besplatan smeštaj porodici sa decom iz Srbije koja živi u nemaštini. Jedna od porodica će imati priliku da bude njihov gost u Pefkohoriju 10 dana.

Veliku zahvalnost takođe dugujemo Gordani i Vagelisu Bakalisu - vlasnicima Oniro Studios u Leptokariji, koji su se takođe istog dana velikodušno ponudili da potpuno besplatno ugoste porodicu sa decom iz Srbije. Iako su Vagelis i Gordana ponudili 10 dana besplatnog letovanja, zbog nemogućnosti pronalaska prevoza na ovaj vremenski period, odlučili smo da to ipak bude 7 dana.


Želimo od srca da se zahvalimo i sjajnim ljudima iz turističkih agencija Turist Trade i Oktopod Travel koji su prihvatili da učestvuju u ovoj humanoj akciji, bez previše razmišljanja i bilo kakvog uslovljavanja, i koji će pokloniti autobuske karte i pomoći ovim dvema porodicama da njihovim prevozom stugnu do letovališta. 

Bez ovih velikodušnih ljudi, ovaj lep gest i humana akcija ne bi mogli da budu realizovani.

O akciji

Tokom ove akcije letovanje ćemo omogućiti dvema porodicama - roditeljima (otac i majka) koji imaju najviše dva deteta. Ili jednom roditelju (ocu ili majci) koji ima najviše tri deteta. 

Prednost u ovoj akciji imaće sledeće porodice:

1.) Porodice sa veoma lošim materijalnim stanjem čija maloletna deca nikada do sada nisu imala priliku da letuju na moru
2.) Porodice sa maloletnom decom koje nisu duži niz godina boravile na moru
3.) Porodice sa maloletnim detetom koje ima zdravstvene probleme

Porodice koje ispunjavaju bar jedan od navedenih uslova mogu poslati prijavu porukom u inbox naše Facebook stranice.

Ove porodice nećemo javno eksponirati kroz našu stranicu, koristiti ih za promociju ili na bilo koji način zloupotrebiti njihovu već tešku situaciju. Ova akcija je isključivo humanog karaktera i njen jedini cilj je da poveže ljude dobrog srca koji žele i mogu da daju poklon, sa dobrim ljudima kojima će taj poklon značiti.

Prijave ćemo primati do petka 17. marta 2017., a nakon toga objaviti na stranici koje dve porodice će otići u Grčku (bez navođenja njihovih imena).

Dve porodice će izabrati neki od članova našeg tima u konsultaciji sa vlasnicima apartmana koji će ih ugostiti, kao i uz nekoliko dobrovoljaca sa naše stranice koji će nam pomoći da donesemo najispravniju odluku i usrećimo porodice kojima je to najpotrebnije.

U obzir nećemo uzimati porodice bez dece.

Zahvalnost dugujemo i...

Jako loše bismo se osećali, a da ne pomenemo i zahvalimo se ostalim divnim ljudima iz Grčke koji su takođe ponudili besplatan smeštaj porodicama iz Srbije, a čiju ponudu na žalost nismo mogli da prihvatimo zbog nemogućnosti organizacije prevoza većeg broja porodica.

GreenOtel - Sarti (g. Vassilis Paschonis)
Kripis Studios - Paliouri (gđa Olga Samou)
Lofos Vourvourou Studios & Apartments - Vurvuru (g. Alexandros Halkidis)
Akti_s Apartments and Suites - Salonikiou beach, Sitonija (g. Asterios i gđa Anna Mantzanas)
Villa Elli - Nikiti (gđa Elli Kondylianou)
Marialenas Studios - Neos Marmaras (gđa Lena Kesapidi)
Dafni Apartments - Nikiti (gđa Vicky Karadimou)
Monopetro Suites - Metamorfosi (gđa Vasiliki Skoura)
Thalatta Village Camp - Kalamitsi (gđa Maria Ioannidou)
Hotel Katia - Sikia (gđa Katerina Boutsi)
Sidi Beach Apartments Hotel - Nea Flogita (g. Yannis Sidiropoulos)
Hotel Kostas - Olympic Beach (gđa Maria Papadopoulou)
Toroni Paradise Hotel - Toroni (gđa Elpida Melissi)
Villa Despina Green Suites - Polihrono (g. Anastasios Panopoulos)
Velo Studios - Tasos (g. Yannis Reizis)
Stella-Meri Studios - Nea Skioni (g. Nikolaos Chalvatzis)
Thanos Apartments - Jerisos (g. Thanos Psemmas)
Studios Tripiti - Nea Roda (gđa Chrisanthi Enechilidou)
Villa Evangelia - Nikiti (g. Dimos Dimaras)

... i ostalih 13 vlasnika (sa Lefkade, Kefalonije, Rodosa, Evije, Peloponeza pa čak i dalekog Krita) koji su ovom prilikom želeli da ostanu anonimni.

Poziv

Ukoliko imate firmu i voljni ste da učestvujete u pomoći tokom boravka ovih porodica na letovanju, veoma bi značilo da nam se javite i pridružite nam se u ovoj humanoj akciji.

Napiši komentar
834 Predrag Milicevic   15/03/2017
Ja i moja supruga Marina koja boluje od teske i neizlecive bolesti multipklesskleroze imamo sina Novaka 10god.kcerku Kseniju7god i malu viktoriju mesec dana.Jako bi smo voleli otići u grcku po prvi put.Svi zajedno bili smo pre sest godina,ali samo ja i supruga sa sinom Novakom u Crnoj Gori u mestu Čanj.ako je moguće ostvarite nam naš ne ostvarivi san.Unapred zahvalni porpdica Milićević.
835 Zelic Timea   15/03/2017
Ja i moj suprug imamo cetvoro dece.Sin 9god.bliznakinje6.god i mala3god.Voleli bi jako otici svi zajedno na more.Unapred hvala,porodica Zelic
837 kristina vladisavljevic   15/03/2017
Postovani, htela bih da prijavim svoju koleginicu sa posla, Gordanu, medicinska sestra u Somborskoj bolnici, muz joj je ostao bez posla, zive u kuci koju otplacuje kreditom od jedine njene plate,imaju dve devojcice, za ovih petnaest godina,koliko radimo zajedno, oni nikad nisu otisli na more, jedna od devojcica u mladosti se lecila od cini mi se "hiperaktivnosti" ,mislim da je sada, hvala Bogu, sve u redu sa njom....
838 Biljana mitrovic   15/03/2017
Zelim da predlozim koleginicu ima devojcicu od 11godina boluje od vilijams sindroma ima i devojcicu od 5 godina koja je fala bogu zdravo dete vrlo su u teskoj materijalnoj situaciji
839 Ristic katarina   15/03/2017
Ja i moj muz zivimo u jednom selu nadomak Velikog Gradista. Zivimo u 16 kvadrata sa sinom koji boluje od astme od 4 godine. Zivimo od socijalne pomoci bez uslova za zivot. Nismo nikada bili na more a mislim da bi sinu pomogla slana morska voda. Veliki pozdrav!!!
840 Kristina Strainovic   15/03/2017
Ja imam cerku iz prvog braka (7godina) i sa sadasnjim suprugom takodje cerku od 4 meseca. Niko od nas nikad nije bio na moru. Nezaposleni smo i suprug i ja, tako da nismo u mogucnosti da decu odvedemo bilo gde na letovanje.Ne primamo socijalnu pomoc niti bilo kakvu srugu pomoc. Voleli bi da nasa deca vide more, ako vec mi nismo imali tu mogucnost kad smo bili deca! Veliki pozdrav!!!
842 Danijela Zivanovic   16/03/2017
Postovani, kao prvo zelim da vam se zahvalim na ovom divnom gestu, zelim da kazem da sam majka troje zdrave i pametne decice. Prezivljavamo od suprugove plate, deca su od 11,3 i 2 godine, i do sada nisu bila u prilici da vide more, i ne verujem da ce ga uskoro videti. To je za nas pojam luksuz, a mi smo u prilici da im pruzimo ono najosnovnije i zahvalni smo dragom Bogu i na tome jer ima i tezih slucajeva. Ukoliko ste u mogucnosti da stvarno nekome pruzite ovo zadovoljstvo bilo bi lepo da se i mi radujemo i nadamo necemu. Ne zalim se ninasta i nekukam nizacim jednostavno zelim ovo putovanje. Unapred zahvalna porodica Zivanovic.
843 Jovanovic Aleksandra   16/03/2017
Ja sam majka petoro dece...Na moru nismo nikad bili, pritom imam decaka koji ima tri godine i cistu na mozgu dvaput je operisan. Volela bi da nam priustite to zadovoljstvo da otputujemo svi zajedno.... Jer od moje i suprugove plate mozemo samo da im priustimo najosnovnije.
844 Smiljka Kaplanović   16/03/2017
Poštovani , prijavila bih svog brata njegovu ženu i 3 dece . Deca su osnovci , a najmladja devojčica ima 3 god.Deca nikada nisu videla more. Brat mi je bolestan , na jedno oko je skoro slep, a na drugo 30% vidi. Živeli su kao podstanari do skoro i nekako uspeli da naprave kućicu . Oboje rade ali im mogućnosti nedozvoljavaju da idu na more.Sobzirom na izdatak koju su uložili u najavi još 10 godina minimum neće videti more. Ovo je idealna prilika. Pozz . I Hvala unapred. Akcija je divna
845 Goran Mančić   16/03/2017
Ja i supruga imamo dva sina,voleli bismo da ih odvedemo na more,mada i dobro bi im doslo,mladji sin je imao infekciju pluca,a stariji upalu,tako da nam i doktori peporucuju more,ali nismo u mogucnosti da im to obezbedimo. Bili bismo vam baš zahvalni ako bi odabrali nas.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu