Ano Poli - istorija i najlepši pogled na Solun
05/11/2016 Tekst ažuriran 14/02/2020 Iskustva 1

Ano Poli ("gornji grad") je stari deo Soluna sa najlepšim panoramskim pogledom na zaliv i jedino što je ostalo od Otomanskog Soluna.

Nalazi se samo 4 km od centra grada i to je jedini deo grada koji nije zahvaćen velikim požarom 1917. godine.

Ano Poli sa svojim tihim ulicama i dvospratnim zgradicama predstavlja dušu Soluna. 

Ovde se nalaze ostaci nekadašnjih otomanskih zidina, iza kojih uske uličice vode do tvrđave Eptapirgio, kao i neke od najstarijih crkvi. 

Oko 80m od ove tvrđave se nalazi i Vlatadon manastir sa takođe predivnim pogledom na zaliv i paunovima koji šetaju po njemu.

Ano Poli ima veliki broj malih kuća u istočnjačkom stilu, nalazi se na UNESCO listi kulturne baštine, a zaštićen je i od strane vlade, radi očuvanja tradicionalnog izgleda grada.

Kada se umorite od šetnje, napravite pauzu i sedite u jedan od kafea u nekoj od ovih uličica, da bi osetili duh ovog kvarta, uvideli aritekturu okolnih zdanja i udahnuli karakter i dušu Soluna.

Do ovog kvarta možete stići i autobuskim linijama 23 i 24, ili turističkom linijom 50 koja kreće od Bele Kule (to je turistički autobus i obilazi i druge znamenitosti Soluna, karta košta 2 eur, a možete silaziti na usputnim stanicama i razgledati). 


Napiši komentar
3011 Nikola Simić   28/01/2020
Poštovani, oduševljen sam Vašim blogom. Mogu Vam reći da delim istu ljubav prema Grčkoj i Grcima, naročito prema njihovoj istoriji, ali nažalost, nikad nisam bio u Grčkoj. Imam u planu da posetim Solun, te mi treba par informacija. Možete li mi reći gde se nalaze stanice buseva 23 i 24, kao i kojom linijom se može doći od centra grada do tržnog centra Kosmos? Par agencija nudi i odlazak do tog tržnog centra, ali ja bih radije gradskim prevozom otišao do centra grada i uživao u srcu grada. Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu