U noći između 7. i 8. jula 2017. godine u mestu Laganas na ostrvu Zakintos, u tuči sa grupom mladića iz Srbije, život je izgubio dvadesetdvogodišnji Bakari Henderson iz Amerike.

Nekoliko porodica je te noći počelo da proživljava svoju noćnu moru. Porodica koja je izgubila svog sina nikada se neće probuditi iz svoje noćne more, a pitanje je kada će i da li će uopšte izaći iz svog košmara porodice okrivljenih mladića. Pa čak i oni sami.

Ovim povodom ambasador Srbije u Atini g. Dušan Spasojević je zajedno sa počasnim konzulom Srbije na Kefaloniji g. Viktorom Rouchotasom, posetio Zakintos kako bi na sastanku sa lokalnim vlastima dogovorio preduzimanje preventivnih mera u cilju sprečavanja i ponavljanja prošlogodišnjih incidenata.

Ambasador je okarakterisao ovaj događaj kao tragičan i rekao da je to bio izolovan slučaj koji se sigurno neće ponoviti. Dodao je i da će ovog leta Zakintos posetiti oko 12.000 turista iz Srbije kao i da je planirana saradnja između grčke i srpske policije kako bi se sprečili opasni incidenti.

Policijski timovi iz Srbije će intervenisati ukoliko tokom letnjih meseci dođe do problema ili narušavanja reda među turistima iz Srbije, ali ovi timovi neće imati nadležnost nad grčkim građanima.

G. Dušan Spasojević je potvrdio da je razgovarao sa turoperatorima iz Srbije na ovu temu i da je uveren da ove godine neće biti problema.

Apel svim mladim ljudima koji u Grčku odlaze radi provoda

I ove godine, isto kao i prošle, iskoristićemo veliku posećenost našeg sajta i ponovo se obratiti mlađoj generaciji koja nas prati, a odlazi na letovanje u Grčku isključivo radi provoda. 

Dozvolićemo sebi, prvenstveno kao ljudi, a uz to i kao roditelji, da damo nekoliko saveta mladim ljudima:

• U Srbiji nemate more, ali imate bezbroj diskoteka i noćnih klubova i verujte da se nimalo ne razlikuju od onih u Grčkoj. Letujte da biste odmarali, plivali i uživali u onome što nemate kod kuće. Družite se, zaljubljujte se, uživajte u lepim plažama i plavom moru, upoznajte kulturu i znamenitosti Grčke, upoznajte mlade ljude iz drugih zemalja i sa drugih kontinenata, stvorite neka nova prijateljstva koja će vam nekad možda značiti u životu... Nemojte davati novac za letovanje samo zbog noćnog života i opijanja.

• Aranžmani za letovanje koje najčešće plaćaju vaši roditelji nisu jeftini. Mnogi od njih vaša letovanja isplaćuju mesecima, a neretko se i sami odriču odmora da biste vi mogli otići na more. Nijedan roditelj ne šalje svoje dete na more da bi se opijalo, učestvovalo u tučama ili na bilo koji način sebe dovodilo u opasnost.

• Ne postoji nijedan roditelj koji svoje dete pošalje na more, a da svakodnevno ne brine o njemu, koliko god da to dete ima godina. Ako ni zbog čega drugog, zbog svojih roditelja ste dužni da učinite sve da na tom letovanju budete bezbedni.

• Setite se uvek da veliki broj vaših vršnjaka nikada nije imao priliku da ode bilo gde iz Srbije i poseti neku stranu zemlju. Budite srećni i zahvalni što se vama pružila ta prilika.

• "Spakujte" sa sobom pozitivan i vedar duh, a izbacite iz sebe mržnju i gnev prema drugim narodima. Klonite se svađa i kavgi sa drugima, jer čak i bezazlena rasprava može prerasti u nešto mnogo loše.

• Jedan loše procenjen trenutak može vaš, i život vaših i tuđih porodica, promeniti iz korena. Ovaj slučaj je to prošle godine i pokazao.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu