Arnea - selo sa najviše stogodišnjaka u Grčkoj
01/01/2017 Tekst ažuriran 16/08/2022 Iskustva 0

Na nadmorskoj visini od 600m, u podnožju planine Holomontas i u srcu Halkidikija, nalazi se jako lepo tradicionalno selo Arnea, jedno od najstarijih sela na Halkidikiju.
 

U njemu živi 2.500 meštana, a legenda kaže da je među njima do nedavno bio najveći broj onih koji su dočekali svoj 100.-ti rođendan. Razlog dugovečnosti je navodno zdrava izvorska voda, koja izvire iz stogodisnjeg platana, a nalazi se na glavnom trgu. 
 

Ipak ako poželite da pobegnete od vrućina sunčanih plaža Halkidikija, poseta Arnei će biti odličan izbor i sjajna šetnja kroz vreme. Selo se nalazi 30 km od Olimpijade, 40 km od Jerisosa na Atosu i 50 km od Nikitija na Sitoniji.
 

Ulice ovog lepog tradicionalnog i istorijskog sela su popločane kamenom, kuće su veoma stare i imaju kamene zidove sa drvenim balkonima, a fasade su okrečene u vesele boje.
 

U Arnei postoji nekoliko kafeterija i taverna u kojima možete predahnuti, a takođe možete posetiti i istorijski folklorni muzej, smešten u jednoj od najstarijih zgrada na Halkidikiju, građenoj 1750. godine.
 

U muzeju možete videti stare fotografije, razne predmete koje lokalno stanovništvo koristi u svakodnevnom životu, razne sprave koje se koriste u pčelarstvu, razboje na kojima se tkalo itd...

Osim muzeja možete videti i staru školu iz 1872. godine i crkvu Sv. Stefana čiji zvonik datira iz 1889. godine.


Arnea je nastala još u 16-om veku, nedaleko od sela su pronađeni ostaci ruševina drevne civilizacije i veruje se da je upravo tu prava lokacija drevne Tukididove Arne. Tu se nalazi i akropolj - deo zidina koje su otkrivene na brdu Proroka Ilije.
 

Arnea je povlašćena zbog ove značajne tradicionalne arheološke pozadine i iz tog razloga bila je proglašena za istorijsko mesto ili ''tradicionalnu oblast'' od strane ministarstva za kulturu. 
 

Kada je počela grčka revolucija, Turci su uništili Liarigovi (Lerigovo), kako se Arnea prvobitno zvala. Meštani su je obnovili, ali je nastavila da živi pod turskom okupacijom sve do 1912. godine. 1928. godine ime sela je promenjeno iz Liarigovi u Arnea (Arnaia).


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu