Asprovalta
17/03/2016 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 6

Asprovalta je veliko letovalište na oko 80 km istočno od Soluna.

Smešteno je u centru zaliva Striminokos i predstavlja veoma važno turističko odredište u ovom regionu, pružajući gostoprimstvo tokom leta većinom turistima iz Grčke, Srbije, Bugarske i Severne Makedonije. Mesto se nalazi tačno na granici između tri opštine (Halkidiki, Solun i Kavala), i kombinuje zelena brda u zaleđu i more.

Plaža u Asprovalti je široka, sa peskom i sitnim šljunkom oko obale. Mnogobrojni kafići nude turistima svoje ležaljke smeštene pored mora, a na plaži postoji i nekoliko odbojkaških terena, tuševi, kabine za presvlačenje i igrališta za decu.

Odlika ove oblasti jeste da je veoma bogata kulturnim životom, naročito tokom letnjeg perioda. Pozorišne predstave, koncerti i druga tradicionalna dešavanja učiniće da vaš boravak bude nezaboravan.

Našu preporuku za povoljan i kvalitetan smeštaj u Asprovalti možete pogledati ovde.


Istorija

Mesto Asprovalta sagrađeno je u ranom 16 veku, na južnoj ivici planine Kerdyllia, daleko od mora. Oblast je bila pokrivena šumama koje su koristili za potrebe manastira Koutloumousiou sa planine Atos – Svete Gore.
Regija je postala veoma opasna, iz razloga što je gusta vegetacija obezbedila idealno skrovište za lopove i ubice. Iz tog razloga manastir je odlučio sa poseče šumu i da na tom mestu izgradi selo.



Tokom turske dominacije nad ovom regijom, mnoge turske porodice naselile su ovo mesto, čije je ime tada izmenjeno  u Geni Maxale. Nakon oslobođenja selo je bilo napušteno, a nekoliko grčkih porodica su se naselile u blizini mora, na teritoriji gde se i danas nalazi mesto Asprovalta.

Turistički razvoj Asprovalte započeo je šezdesetih  godina prošlog veka. Sedamdesetih godina prošlog veka započela je gradnja mnogih kuća, apartmana i privatnih hotela, koje danas broje više od 12.000 smeštajnih jedinica!

Široka plaža, zeleno brdovito područje, arheološke i verske znamenitosti, zajedno sa najnovijom turističkom ekspanzijom čine današnju sliku Asprovalte.


Posetioci Asprovalte imaju prilike da:

- Posete zaliv Strimonikos, Stavros, Vrasnu i mesto Jerisos koji se nalaze u neposrednoj blizini.

- Posete izložbu poljoprivrednog muzeja zajedno sa arheološkim blagom regiona, kao što je Argilos i Liotopi Routsheli.

- Iz Asprovalte lako možete autobusom posetiti Solun - pročitajte tekst Autobuski prevoz iz Halkidikija, Olimpske i Solunske regije za Solun ili aerodrom.

- Odaju poštu u crkvi Agios Georgios - Sveti Đorđe, gde je udomljeno 19 svetih ikona donetih na to mesto od strane izbeglica, kao i manastir Agios Georgios izgrađen u drugoj polovini 16 veka, na mestu gde se pruža prelep pogled ka zalivu Strimonikos.

- Uživaju u lepoj i dobro organizovanoj plaži i plivaju u zeleno–plavoj vodi mora, koje je nagrađivano više godina Plavom zastavom Evropske unije.

- Odu na pecanje ili se opuste pored pecaroša u ranim jutarnjim satima, uživaju u miru i tišini koje samo pecanje može da pruži.

- Isprobaju neke vodene sportove i osete adrenalin koji oni pružaju.

- Turisti mogu koristiti savremene sportske sadržaje kao što su zatvorena dvorana, odbojka na plaži, fudbal, košarka i teniske terene.

- Učestvuju ili samo prisustvuju kulturnim aktivnostima koje se održavaju svako leto.

- Uživaju u mnogobrojnim tavernama i restoranima.

- Kupuju u lokalnim ranjama i marketima.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
580 JovanaDjuricic   23/02/2017
Hello, interested me the price and availability for dates in early September for 10 days. We are a family of three, a little girl is 4 years old. Please if you can give me an answer for dates in early June (7 days). Thank you very much. Greeting
2072 Sanja Zivkov   27/11/2018
Respected What is the price of studios / apartments for 2 people. My husband and I would arrive around 10. august. Depending on the price, they would stay 10 - 15 nights Hello, Sanja from Serbia
2139 Dusan Stojanovski   18/02/2019
Porodica dvoje odrasli, dvoje dece 17/11 god dolazak 16.06.2019 odlazak 26.06.2019 to su 10 noci. koliko kosta smestaj. hvala
2154 Danijela Miladinovic   11/03/2019
Hello, interested me the price and availability for dates in early August for 10 days. We are a family of four, kids have 10 and 7 year. Please if you can give answer. Thank you very much.
2252 MIX   26/05/2019
Mala ispravka, Asprovalta je istočno od Soluna :) Pozdrav za grckainfo.com
2260 GrckaInfo.com   30/05/2019
Izmenjeno, hvala na ispravci :) Pozdrav i za vas.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu