Assos, Kefalonija: Mesto u koje ćete se zaljubiti
13/11/2017 Tekst ažuriran 30/03/2021 Komentara 0

Assos (Asos) je maleno šarmantno selo smešteno 36 km severno od Argostolija, glavnog grada Kefalonije. Ima oko sto stanovnika i turistima je jedno od omiljenijih mesta na ostrvu. 

Uživanje počinje i pre ulaska zaustavljanjem na nekoliko vidikovaca sa kojih se pruža predivan pogled na Assos.

Ulaskom u selo odmah nailazite na mali trg pored obale sa starim kućama u boji, spomenikom, sidrom i starim topom. Na trgu postoji nekoliko romantičnih tradicionalnih grčkih restorana i mali dok izgrađen za privatne čamce lokalnih ribara.

Tradicionalna arhitektura, mirni pejzaži, netaknuta priroda i šljunkovita plaža u hladovini četinara, su lepote ovog malog mesta, a uske uličice otkrivaju živopisne kuće okićene raznobojnim cvećem. Mesto nije tipično turističko pa u njemu nećete naći mnogo sadržaja osim dve taverne, kafića, mini marketa i prodavnice suvenira.

U zemljotresu 1953. koji je pogodio ostrvo Kefalonija, Assos nije imao sreće kao Fiskardo i potpuno je sravljen sa zemljom. Francuzi koji su bili zaljubljeni u ovo mesto, uložili su svoj novac i u potpunosti ga obnovili. Trg nosi ime Pariz i na njemu se nalazi komemorativna plaketa posvećena Francuskoj.

Osim što je zaista ušuškan i lep, Assos je i romantično mestašce pa vam preporučujemo da ga posetite i preko dana, ali obavezno i uveče.

Assos plaže

U Assosu postoje dve plaže. Glavna plaža je mala, ali je more na njoj veoma čisto, plitko i tirkizno-plave boje. Tokom leta na ovoj plaži uvek postoje suncobrani sa ležaljkama, ali isto tako i slobodan deo za sunčanje i plivanje. Postoji i tuš, a more je ovde uvek mirno i idealno za decu.

Druga plaža se nalazi nedaleko od puta koji vodi prema tvrđavi i okružena je zelenim drvećem četinara.

Poseta tvrđavi

Levi deo ima oblik poluostrva i povezuje selo Assos sa tvrđavom izgrađenom u 16. veku koja je nekada služila kao zaštita ovog dela ostrva Kefalonija od pirata.

Ako uživate u šetnji preporučujemo vam da je posetite i uživate u neverovatnom pogledu na selo i zaliv, kao i na zalazak sunca - ako uspete da odete do njene zapadne strane. Put do vrha tvrđave iznosi manje od 2 km, a stiže se za nešto više od pola sata lagane šetnje. Ukoliko odlučite da odete do zapadne strane biće vam potrebno oko sat vremena šetnje.

Ova tvrđava je bila od velikog strateškog značaja i uporište Venecijanske vojske. Danas se ovde mogu videti ostaci zidina i drugih delova tvrđave kao i crkva Svetog Marka i kapela posvećena proroku Elijasu u kojoj se nalazi lep drveni rezbareni ikonostas.


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu