Astipalea - ostrvo u obliku leptira sa najvećim dečjim grobljem na svetu
11/02/2019 Tekst ažuriran 10/11/2020 Komentara 2

Astipalea je jedno od ostrva koja pripada Dodekanezima (grupi od 12 ostrva u Egejskom moru u jugoistočnom delu Grčke). Ima oko 1.300 stanovnika i veruje se da je dobilo ime po figuri iz grčke mitologije. 

Ostrvo Astipalea je dugačko 18 km, široko 13 km i prostire se na površini od oko 97 km2. Zajedno sa okolnim nenaseljenim ostrvcima formira istoimenu opštinu koja pripada okrugu Kalimnos u okviru periferije Južni Egej.

Do ostrva Astipalea se stiže trajektom iz luke Pirej, sa Rodosa i Kalimnosa ili avionom iz Atine, Rodosa, Kosa i Lerosa. Plovidba trajektom iz Pireja traje oko 9 sati dok se avionom iz Atine stiže za jedan sat.

Cena karte za trajekt po osobi (u jednom pravcu) ako je sedište u pitanju iznosi 30-42 € (zavisno od klase sedišta), a unutrašnja kabina po osobi je 65 €. Cena za automobil u jednom pravcu iznosi 72.50 €.

Glavni grad, luka i najveće mesto na ostrvu je Astipalea ili Hora, kako ga meštani češće nazivaju. Ovde živi veći deo celokupne populacije na ostrvu (oko 1.000 stanovnika).

Hora je jedan od najslikovitijih gradova na Egejskom moru zbog svog specifičnog pejzaža i većina fotografija ostrva koje možete naći prikazuju ovaj grad. Hora je smeštena na steni koja prodire u more. 

Na vrhu stene se nalazi dvorac koji se izdiže iznad grada, a okolo su kuće sa prepoznatljivim grčkim belim zidovima i plavim vratima i prozorima. Još neka manja mesta su Pera Gialos, Livadia, Maltezana (ili Analipsi) i Vathi. Lokalno stanovništvo se bavi poljoprivredom (uzgajanje maslina, vinove loze, južnog voća), ali su poslednjih godina glavne privredne delatnosti pomorstvo i turizam. 

Ostrvo Astipalea je podeljeno na zapadni i istočni deo. Zapadni deo se naziva još i “unutrašnje ostrvo”, a istočni “spoljašnje ostrvo”. Prirodna linija koja ih deli nije duža od 100 m. Zbog svog specifičnog oblika, Astipalea je poznata i pod nazivom “ostrvo u obliku leptira”.

Plaže Astipalea

Na ostrvu Astipalea postoji dosta malih plaža. Neke od njih su peščane, neke šljunkovite, a neke kamenite, tako da svako može pronaći odgovarajuću. Sve plaže imaju izuzetno čistu i bistru vodu, a najpopularnijim se smatraju Pera Gialos, Agios Konstantinos i Livadia. 

Mesto Pera Gialos je nekada bilo glavna luka na ostrvu i nalazi se na pešačkoj udaljenosti od Hore. Odavde još uvek polaze brodovi koji vode na obližnje plaže i lokaliteta. Iako je u blizini luke, more je čisto i idealno za kupanje i ronjenje, a na plaži postoje brojni kafići i taverne. 

Agios Konstantinos se nalazi 7 km od Hore. Ovo je duga i peščana plaža sa bistrim morem i prelepim planinskim pejzažom koje je okružuje. Plaža je mirna, i ima samo osnovne sadržaje - ležaljke i suncobrane, i jednu tavernu koja radi samo tokom letnje sezone. Plaža u mestu Livadia je jedna od retkih uređenih plaža na ostrvu. Dosta je dugačka, more je kristalno čisto, i ovde se možete baviti sportskim aktivnostima na vodi.

Osim ovih, na ostrvu ima još nekoliko plaža koje su u potpunosti divlje i neorganizovane, kao što su Pachia Ammos i Psili Ammos. Može se desiti da na nekim od njih budete jedini posetioci, tako da možete uživati u privatnosti. Ne zaboravite da ponesete sa sobom sve što vam je potrebno, pošto na njima nema nikakvih sadržaja.

Istorija ostrva Astipalea

Tokom srednjeg veka ostrvo je pripadalo Vizantiji sve do 1207. godine, kada nakon Četvrtog krstaškog rata dolazi u posed plemićke venecijanske porodice Querini. Ova porodica je izgradila dvorac, koji još uvek postoji na istom mestu, i dodala ime ostrva na svoje porodično ime.

Astipalea je u 16. veku osvojena od strane Osmanskog carstva, i ostala pod njihovom vlašću sve do 1912. U Tursko-italijanskom ratu, 12. aprila 1912. godine, Astipalea postaje prvo ostrvo Dodakaneza koje je Italija okupirala.

Ostaje pod italijanskom upravom sve do Drugog svetskog rata. Kroz Pariški sporazum 1947. godine, postala je deo Grčke zajedno sa ostatkom ostrvske grupe Dodekaneza.

Kilindra - najveće dečje groblje na svetu nalazi se na ostrvu Astipalea

Kilindra je groblje koje je grčka arheološka služba iskopala 1996. godine kod zapadnog dela dvorca. Ovde je pronađeno skoro 3.000 tela male dece i novorođenčadi zakopanih u keramičkim posudama.

Kilindra se smatra najvećim dečjim grobljem koje postoji u svetu. ​Teren je ovde posut amforama od kojih svaka sadrži fetuse ili tela beba do dve godine.

Stari Grci su svoju decu sahranjivali u keramičkim posudama poput amfora, tako da su ostaci izuzetno očuvani i danas se nalaze u Univerziteskom koledžu u Londonu gde se koriste u naučne svrhe.

Ova parcela zemlje nekada je bila sveta. U blizini su bili hramovi Artemide (boginje lova i meseca i zaštitnice žena) i Ilithie (boginje rođenja deteta i babice). Bebe su pokopane u periodu od nekoliko vekova, u 1. milenijumu pre nove ere. Pronađeno je hiljade i hiljade amfora pa čak i iz dalekih zemalja kao što su Egipat i Italija.

Činilo se da je dečje groblje u Astipalei bilo hodočasničko odredište bogatih porodica koje su izgubile bebu. Zakopavši svoju mrtvu bebu, majke su se nadale da će zatvoriti krug nesreće, isporučujući malu dušu dvema boginjama.

Zanimljive atrakcije na ostrvu

Astipalea je ostrvo bogato arheološkim lokalitetima i istorijskim znamenitostim, tako da ukoliko vas to zanima, imaćete priliku da obiđete neke izuzetno zanimljive lokacije.

Verski i politički centar nekadašnjeg grada-države Astipalea bilo je uzvišenje na kom se nalazio zamak Querini, izgrađen zbog zaštite od pirata. Savremeni grad Hora se nalazi na istom mestu, a obrađeni kamen iz antičkih spomenika se ponovo koristio u izgradnji kuća. U mestu Pera Gialos, nedaleko od stare luke, postoji mali muzej gde se mogu videti natpisi, spomenici i različiti predmeti sa ostrva. 

Najstariji materijal koji je izložen potiče još iz doba neolita. Može se videti netaknuta keramika, bronzano oružje i kameeno oruđe iz bogato opremljenih grobnica iz Mikene, koje su iskopane u mestu Armenochori. Muzej je otvoren od maja do septembra, ulaz je slobodan, a fotografisanje nije dozvoljeno. Odmah pored muzeja nalazi se crkva iz 18. veka, karakterističnog izgleda sa fasadom bele boje i plavom kupolom - Panagia Portaitissa.

Ostaci rimskog kupatila Talaras se nalaze u mestu Maltezana. Ovde su posebno zanimljivi mozaici na podu, obojeni u nijanse boje cigle i svetlo plave boje, kao i kompozicija koja prikazuje četiri godišnja doba i znake zodijaka.

U blizini su i ostaci ranohrišćanske bazilike sa dobro očuvanim podom ukrašenim geometrijskim mozaikom. Na tim ruševinama je sagrađena kapela Agia Varvara.

Ako vas više zanimaju prirodne atrakcije od kulturno-istorijskih, obratite pažnju na pećinu Drakos, koja se nalazi na severu ostrva kod mesta Vathi. Ova “zmajeva pećina”, kako je još nazivaju, je prirodna pećina ukrašena stalaktitima i stalagmitima, koji menjaju boju u zavisnosti od količine minerala prisutnog u vodi, tako da svaki put kada je posetiti imate drugačiji doživljaj.

Astipalea zaista nudi puno mogućnosti za aktivan odmor, tako da se možete oprobati i u pešačenju, planinarenju, kao i planinskom biciklizmu.

Na terenu “Ftera” postoji čak 20 ruta za planinarenje, svaka različite težine. Tokom jula i avgusta na ostrvu se održavaju brojni koncerti, festivali i događaji, na kojima se uz pesmu, igru i gastronomske specijalitete proslavlja grčka istorija, tradicija i kultura.

Ono što daje poseban izgled pejzažu ostrva jeste skup vetrenjača smeštenih iznad glavnog grada, zbog kojih pogled na celokupno mesto izgleda kao prizor sa najlepših razglednica.

Astipalea ima cilj da postane prvo ostrvo bez pušačkog dima na svetu.

Ovaj cilj je posebno ambiciozan znajući da se Grčka smatra evropskom "crnom ovcom" kada je u pitanju primena zakona o zabrani pušenja na javnim mestima. Ono što je zanimljivo je činjenica da je sponzor projekta "Astipalea bez cigareta" upravo duvanska kompanija koja ih proizvodi.

Saradnja između ostrva i kompanije je već dogovorena i sa promocijom se kreće već na sajmu turizma u Londonu. Stanovnici ostrva žele da svojim budućim gostima ponude jednu novu definiciju kvalitetnog turizma i, kako kažu, svojim svesnim izborom, a ne usled nametnutih zakona.

Za početak pušenje neće biti dozvoljeno na zatvorenim mestima, volonterske grupe će informisati meštane i posetioce o projektu, dok će razne akcije i događaji promovisati kvalitetniji život na ostrvu.

Pridružite nam se u grupi Grčka ostrva i uživajte u zanimljivim informacijama, lepim slikama i predivnim još neistraženim ostrvima Grčke.


Napiši komentar
2129 Merima Šobot   11/02/2019
Izvinite koliko je trajekt za dvoje i auto do Astipalee? Hvala!
2130 GrckaInfo.com   12/02/2019
Poštovana Merima, cena karte za trajekt po osobi (u jednom pravcu) ako je sedište u pitanju iznosi 30-42 € (zavisno od klase sedišta), a unutrašnja kabina po osobi je 65 €. Cena za automobil u jednom pravcu iznosi 72.50 €.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu