Boginje kod dece - šta raditi ako ih dobiju na letovanju ili pred polazak na more
11/07/2019 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 1

Dešava se da pre polaska na letovanje vaše dete u vrtiću, rođendanskoj zabavi ili drugom mestu okupljanja dece, dođe u kontakt sa drugim detetom koje je zaraženom virusom malih ili ovčjih boginja. Treba imati u vidu da je potrebno 15 dana da se bolest ispolji, odnosno virulencije. Šta raditi u slučaju sumnje na boginje, a koferi već spremni?


Boginje su virusno oboljenje i kao takvo, dete prvo počne da se žali na bol u grlu ili da odbija hranu. Do izbijanja prvih kožnih promena ne možemo biti sigurni da je dete obolelo od boginja, a ne od klasične upale grla.


Promene nastupaju prema pravilu prvo na trupu, pa se centrifugalno šire ka ekstremitetima i na kraju na glavi i poglavini. Kad obuhvate kosmati deo glave, možemo da odahnemo, bolest se bliži kraju.


Spremni za letovanje, a dete dobilo boginje

Ukoliko ste spremni da putujete na letovanje u Grčku ili ste se već smestili u apartman ili sanjate kako da popijete svoj prvi kotel u obližnjem restoranu na plaži, već vidite kako se cela slika zalaska sunca koji se odražava na morskoj pučini lomi u param parčad.


Ako je postavljena sumnja da vam je dete obolelo od boginja, ne očajavajte! Ukoliko ste u Srbiji, javite se vašem ili dežurnom pedijatru koji će vam razjasniti šta se sa detetom dešava. 


Ukoliko se potvrdi sumnja da vaše dete ima boginje, najverovatnije ćete dobiti savet da letovanje otkažete i ostanete kod kuće. U tom slučaju obavezno zatražite lekarski izveštaj koji će vam biti od pomoći da povratite uplaćeni novac od Turističke agencije.


Ukoliko niste sigurni i lekar ne može sa sigurnošću da postavi dijagnozu, a samim tim ni da vas posavetuje o otkazivanju putovanja, prvo što je neophodno uraditi uplatiti valjano zdravstveno osiguranje za dete tj. decu, ukoliko to niste do tog momenta uradili. 


Period izbijanja kožnih promena je izmenjen zbog vakcinacije koja se obavlja u najranijem uzrastu deteta, ali traje više dana, nekad i punu nedelju. Dok izbijaju nove boginje (pustulae) vaše dete je zarazno i bolest može preneti na bilo koga ko dolazi u kontakt sa njim ili sredstvima za njegovu higijenu, posteljinu itd. 


Šta raditi ako su boginje izbile kada smo već došli na destinaciju?

Recepcija svakog hotela u bilo kom delu Grčke ima kontakt sa najbližim dežurnim lekarom, koji je u mogućnosti da dođe čak i tokom noći, da pregleda vaše dete i ustanovi o čemu se radi. Ukoliko odsedate u privatnom smeštaju zamolite vlasnika smeštaja da vas uputi na najbližeg lekara. Lekar će sigurno zakazati u određenim vremenskim razmacima ponovne kontrole radi potvrde dijagnoze i savetovanja sa roditeljima šta dalje.


U tom momentu je vrlo važno imati uplaćeno zdravstveno osiguranje, jer bi trebalo svaki susret sa lekarom platiti prema cenovniku za tu uslugu, a to može da se nakupi. Uz osiguranje, lekarske usluge se ne naplaćuju, to treba raščistiti još sa recepcijom da ne bi došao lekar koji nema potpisan ugovor sa osiguravajućim kućama u Srbiji (što je zaista retkost u Grčkoj).


Dobićete kompletna uputstva kako se ponašati, u šta spada savet da dete ne izlažete suncu, da ograničite unos belančevina i šećera (jaja, čokolada i sl. jer ova hrana povećava tegobe koje dete ima - svrab po koži i produžava izbijanje novih boginja).  


Kupanje ili tuširanje deteta u hotelskoj sobi nije zabranjeno. Treba imati u vidu da se u Grčkoj ne prepisuju puderi za kožu sa anestetičkim delovanjem, zabranjeni su, pa će vam lekar izdati recept za adekvatnu terapiju deteta. 


Svi lekovi koje kupite u apoteci u Grčkoj se plaćaju na licu mesta, pa se iznos refundira u vašem zdravstvenom osiguranju na osnovu lekarskog recepta (koji farmaceuti u principu ne zadržavaju, ali ako se to desi, zamolite ih za fotokopiju) i Polise putničkog zdravstvenog osiguranja.


Šetajte sa detetom na moru - ne zatvarajte ga u sobu

Ne treba zatvarati dete u hotelsku sobu. Šetnje predveče kad zađe sunce i davanje oduška detetu neće niko zameriti. Savetovaće vas da izbegavate kontakt sa ostalom decom iz hotela, bilo da se to odnosi na vreme provedeno u dečjem klubu u hotelu (ako ga hotel ima) ili u restoranima tokom ručka i od vas će se očekivati da to i poštujete. Obezbediće verovatno za vas miran prostor gde ćete moći da ručate bez uznemiravanja.


Ukoliko se boginje jave dan ili dva pre povratka kući, lekar će preduzeti sve gore navedene mere, s tim da ako ste izabrali za destinaciju do koje putujete avionom, a ne privatnim autom, nećete moći da odletite avionom sa grupom u predviđenom terminu.


Ponovo stupa na snagu priča o Putničkom zdravstvenom osiguranju, koje će vam obezbediti (platiti) u hotelu smeštaj za dete i pratioca (što znači da će deo porodice moći da putuje) u onom vremenskom periodu koliko je potrebno da lekar potpiše Odobrenje za let (Fit to fly), a koje nastupa kad i poslednja kožna promena usled boginja ostane suva (može da postoji krastica) i kad ne izbije ni jedna nova.


Ukoliko ipak rešite da oprobate sreću na aerodromu, budite uvereni da će vas vratiti sa leta i neće dopustiti ulazak u avion bez lekarskog odobrenja. 

Pripremite se mudro i srećan put!
                                                                             

Autor: Dr Sanja Marković-Saloustros, Iraklio (Krit)

 

Dr Sanja Marković-Saloustros

Medicinski fakultet završila u Beogradu 1994 god. Specijalistički ispit iz Dečje hirurgije položila na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj 10 u Beogradu 2001 god. Samostalni rad kao hirurg specijalista u Opštoj bolnici u Ćupriji u periodu od 2001 do 2016 god. Šef odseka dečje hirurgije Opšte bolnice u Ćupriji u periodu 2013 do 2016. Učestvovala na domaćim i međunardonim stručnim sastancima i simpozijumima. Nosilac rada - prezentacije slučaja ,,Ratne povrede grudnog koša kod dece“ na Petom internacionalnom kongresu dečjih hirurga u Francuskoj, Tour ѕour Loire, 2003 god. Sa stalnim zapošljenjem u Poliklinici za zdravstvenu zaštitu u turizmu Polyclinic medi-help Heraklion, Crete u periodu 2016 do 2019. 
Učesnik  edukacionog  programa ,, Prirodne medicinske i suplementarne terapije“ na Nacionalnom i Kapodistrijskom univerzitetu u Atini  (prof  Persefoni  Kuvelou). Udata, majka jednog deteta.

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
4436 Tanja   18/06/2022
bravo za našu dr


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu