Botanički raj na Lefkadi - Manastir Faneromeni
11/04/2016 Tekst ažuriran 02/11/2023 Iskustva 5

Na samo 4 km udaljenosti od glavnog grada i samo 300m od glavnog puta Lefkas - Agios Nikitas, prema najlepšim plažama Lefkade (Egremni, Kathisma, Porto Katsiki), nalazi se najznačajniji i najveći verski objekat na Lefkadi - manastir Faneromeni.


Ovaj zaista lep objekat u zelenilu i vrlo prijatnoj hladovini se nalazi u naselju Frini, samo 2,5 km od mesta Tsoukalades, a stanovnici ostrva Bogorodicu Faneromeni smatraju zaštitnicom ostrva Lefkada.


Manastir je zatvoren za posetioce između 14-16 h, ali se i tokom tog vremena može ući u predivno zeleno i vrlo dobro održavano dvorište.
 

Manastir sa svoje donje strane ima predivan pogled na plažu Agios Ioannis, mini zoološki vrt o kome brine nekoliko monaha i prelepo uređeno dvorište sa konacima, klupicama za sedenje i cvećem.
 

Zoo vrt je prava botanička oaza, jer pored kolekcije retkih ptica, nekoliko srna, zečeva i paunova poseduje i retke tropske biljke. Za decu je prava uživancija.


U predvorju crkve pale se sveće. Vernici za sveće ostavljaju novca koliko žele, ne postoji cenovnik. 


Ukoliko niste adekvatno obučeni, na raspolaganju su vam njihove marame, suknje i ogrtači koji se nalaze na ulaznim vratima u portu manastira.


U okviru manastira Faneromeni postoje dva muzeja. Prvi muzej je posvećen ikonama i ostalim manastirskim eksponatima, a drugi je nautički muzej sa maketama raznoraznih istorijskih brodova.


Istorija manastira Faneromeni

Prema predanju, manastir Faneromeni je prvobitno podignut 1634. godine na mestu nekadašnjeg antičkog hrama posvećenog Artemidi i apostol Pavle je u njemu počeo da širi hrišćanstvo. Nakon toga je u više navrata stradao i bio obnavljan. 


Tokom prošlosti na ostrvu je bilo dosta osvajača i manastir Faneromeni je dva puta izgoreo u požaru. Za vreme Venecijanske okupacije, 1734. sagrađena je centralna crkva sa današnjim oblikom. Crkva je izgorela u celosti 1886. da bi počela da se zida i renovira nanovo. 


Godinama je manastir bio neaktivan, sve do dolaska monaha i današnjeg igumana Nikiforosa koji je decenijama radio i svojim trudom promenio izgled manastira, renovirao ga, napravio prostor za crkveni muzej i sada radi kao zajednica sa 5 monaha.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
422 Aleksandar Petrovic   28/12/2016
Obavezno prisutvovati liturgiji i probati neverovatan hleb koji prave u manastiru
423 Djordjević Biljana   28/12/2016
bila... predivno.. obavezno posetite ovaj manastir ako ste na Lefkadi
424 Branislav Kupresanin   28/12/2016
Bio i to cetiri puta odnosno kad god sam isao na Lefkadu obavezno svracao u manastir. Sta reci osim DIVNO obavezno navratite ako se zadesite na Lefkadi :-)
425 Marija Trajkovic   28/12/2016
Predivno mesto,divni domacini-monasi..za svaku preporuku!
426 Milica   28/12/2016
Ja sam bila obavezno treba videti tu lepotu!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu