Brige turista prilikom rezervacije smeštaja
21/02/2016 Tekst ažuriran 11/05/2022 Iskustva 0

"Šta ako platim rezervaciju, a vlasnik mi se više nikada ne javi?"

Grci nisu narod koji je sklon prevarama, a naročito prevarama nisu skloni Grci koji se bave turizmom i izdavanjem smeštaja, jer je to posao od kog žive i oni, a neretko i njihove cele porodice.


Iako je većina naših turista upoznata sa sistemom rezervisanja smeštaja preko interneta, svake godine na početku, a i tokom sezone javi nam se poneki turista koji prvi put letuje bez agencije i najčešće nas zabrinuto pita: "Kako da znam da nije prevara kad pošaljem u Grčku depozit za rezervaciju?" ili "Šta ako platim rezervaciju, a vlasnik mi se više nikada ne javi?" ili "Da li mi je ovako sigurno da putujem, jer prvi put rezervišem na ovaj način?"...


Naš portal GrckaInfo.com postoji već 12 godina i tokom svih ovih godina koliko postojimo, nikada se nije desilo da neko od posetilaca našeg sajta bude prevaren, da vlasnik smeštaja nestane ili da objekat koji je na našem sajtu ne postoji. Vlasnici smeštaja na našem sajtu su vrlo korektni, pouzdani i gostoljubivi prema gostima iz Srbije.


Na našu veliku žalost desilo se dva puta to da se porodica naših turista u rano jutro kad svi spavaju, iskrala iz hotela i napustila ga ne plativši račun za boravak vlasniku. Jednom se to dogodilo na Tasosu, a nakon nekoliko molbi i telefonskih razgovora sa porodicom, vlasnici hotela su nekako ipak na kraju uspeli da ubede te goste da budu korektni i plate svoj dug. Ipak posle svega ostao je gorak ukus zbog cele ove neprijatne situacije, posebno zbog toga što su akteri događaja bili gosti iz naše zemlje.
 

Druga porodica je letovala sa troje dece u Nikitiju, a iz apartmana su pobegli tokom noći. Vlasniku smeštaja su ostali dužni 540€.


"Uplatio sam depozit za rezervaciju, prošlo je tri dana i vlasnik mi se ne javlja da potvrdi?"

Još jedna situacija koja se takođe dešava svakog leta i opet nepotrebno brine turiste je i ova: "Uplatio sam depozit za rezervaciju, prošlo je tri dana i vlasnik mi se ne javlja da potvrdi" ili "Dok nisam uplatio odgovarao mi je svaki dan na mail, a sad se ne javlja već 3 dana pa sam vrlo zabrinut".


Hajde da objasnimo kako iznajmljivači manjih hotela i kompleksa u Grčkoj najčešće funkcionišu kad su uplate u pitanju: kod manjih privatnih hotela, vila i apartmana u Grčkoj najčešće se dešava da jedna osoba radi rezervacije, odgovara na mailove, proverava uplate, dočekuje goste, ispraća ih itd...


Kada ne odgovore na vaš mail istog dana, imajte razumevanja da vi niste jedini potencijalni gost koji im piše već da su tog dana imali još možda stotine mailova i zahteva za rezervacije od drugih gostiju kojima takođe treba da odgovore. Mnogi Grci još uvek ne koriste E-banking za proveru uplata već im banka povremeno šalje uplate na mail, a neretko moraju da idu lično u banku da bi proverili da li im je vaša uplata legla. Ukoliko se nalaze u nekom manjem mestu, banka može biti udaljena od njih i oko 60km.


U tom slučaju oni će sačekati da im se skupi nekoliko uplata odjednom i tek onda otići da provere da ne bi to morali raditi često. Isto ovo važi i ako šaljete uplatu putem Western Union-a: sačekaće par dana da im se skupi nekoliko uplata i podići sve te uplate odjednom. Mnogi od njih to rade samo jednom nedeljno i to je osnovni razlog zašto će se ponekad dogoditi da čekate na potvrdu uplate.


Neretko se takođe desi da se među velikim brojem mailova koje dobijaju svakodnevno, zagubi vaš mail u kom ih obaveštavate da ste uplatili, a čak je bilo i situacija da im serveri ne isporuče uopšte vaš mail sa uplatnicom u prilogu, greškom ga prepoznajući kao neželjenu poštu.


U ovim slučajevima savetujemo vam...

Od trenutka kada ste uplatili depozit potrebno je oko 2-3 radna dana da vaša uplata legne na račun u Grčkoj. Obavestite mailom vlasnika da ste uplatili (zakačite skeniranu uplatnicu u mail), koji iznos ste uplatili i obavezno sa kog imena ste uplatili, da bi mogao lakše da identifikuje vašu uplatu. 
Takođe naglasite u mailu da čekate njegovu potvrdu da je novac primio, jer neki od njih misle da se rezervacija i bez toga podrazumeva.


Ukoliko vam vlasnik ne potvrdi da je dobio uplatu nakon 5 radnih dana, nemojte se brinuti i nepotrebno sebi kvariti te prve lepe trenutke priprema za letovanje, već mu pošaljite sms poruku ili ga pozovite direktno telefonom i zatražite da vam potvrdi da je novac dobio.


Ukoliko vam je problem da to uradite, kontaktirajte nas - neće nam biti teško da mi to uradimo za vas.


Bilo da ste vlasniku smeštaja u Grčkoj poslali novac putem banke ili preko Western Union-a, imajte uvek na umu da je svaka vaša uplata sigurna i da ne može nestati ili se izgubiti.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu