Kupovina sedišta za kola ili bustera je najbolja investicija u bezbednost vašeg deteta.

Zakon o saobraćaju predviđa obavezno korišćenje dečjih auto sedišta i bustera ("booster") - podmetača za sedište, koji se i u Grčkoj i u ostalim zemljama Evropske unije primenjuju već godinama unazad.

Deca do 4 godine starosti moraju koristiti sedišta, dok deca starija od 4 godine i do visine 135cm mogu koristiti buster tj. podmetač za sedište. Sedišta moraju odgovarati ECE standardu 44/03 ili novijim.

Deca visine 1.35 m i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vožnja dece na prednjem sedištu u specijalnim dečijim sedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, naglašava: preporučuje se da sva deca mlađa od 13 godina sede pozadi na sredini. Ako je jedno dete u pitanju onda se ono stavlja na sredinu, ako su dva deteta onda se ono jače stavlja na levu, a slabije na desnu stranu. Dete ide ili na sredinu ili iza suvozača - iza vozača je namanje poželjno da se stavlja. 

Šta kaže zakon u Grčkoj?

Zakoni o dečijim sedištima u Grčkoj postali su strožiji u protekloj deceniji, a novi zakon je doneo obavezu da dete ispod 135 cm mora da sedi u sedištu ili busteru. 

Deca ispod 3 godine starosti ne smeju putovati u automobilu bez odgovarajućeg sedišta. Sedište za bebe može biti postavljeno na prednjem ili na zadnjem sedištu uz sigurnosni pojas.

Deci mlađoj od 12 godina i visine manje od 135 cm nije dozvoljeno da sede na prednjem sedištu i moraju biti u busteru. 

Međutim, postoje izuzeci ako se deca prevoze taksijem i privremenim prevozom koji dozvoljavaju deci ispod 12 godina i 135 cm da sede na prednjem sedištu. Može se reći da korisnici iznajmljenih ili taksi vozila nisu obavezani ni jednim zakonom da moraju da obezbede dečje sedište.

Izuzeće od obaveze posedovanja dečjeg sedišta postoji i kada se beba prevozi automobilom u vanrednim uslovima. U slučaju da se dečije sedište ne koristi u prevozu automobilom, upotreba sigurnosnog pojasa je striktno zabranjena. Razlog ovome je činjenica da u trenutku naglog kočenja ili sudara, pojas maloj deci prelazi ispod vrata što može dovesti do gušenja ili drugih teških povreda. 

Taksi vozila u Grčkoj nemaju zakonsku obavezu posedovanja sedišta za decu u svojim vozilima.

Detetu starijem od 13 godina i visine preko 1.35 m, dozvoljeno je korišćenje sigurnosnog pojasa kao odrasloj osobi bez ikakvih dodatnih ograničenja.

Napiši komentar
1759 Zivko Djuran   27/06/2018
Postovani, obracam vam se sa molbom za odgovor na pitanje: uskoro krecem na put za Grcku, ne poznajem dobro zakon koji se odnosi na bezbednost dece u voznji, tj da li sam u obavezi da za svoje dete koje ce da se vozi iza vozaca, a koje je vise od 138 cm, u obavezi da imam dodatno sediste ( buster)!?
1762 GrckaInfo.com   27/06/2018
Poštovani Živko, deca visine 1.35 m i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vaše dete ne mora biti u booster-u, ali mora naravno biti vezano na zadnjem sedištu.
1769 Sanja Tasic   01/07/2018
I ja bih samo da potvrdim, deci visine 1.35 m i vise ne treba buster, cak i ako su mladja od 12 godina? Hvala
1794 jelena   08/07/2018
Da li dete koje ima 3 god i 9 meseci moze da se prevozi u busteru ili mora striktno sediste?
1906 Marko Curcic   27/07/2018
Postovani, uskoro krecemo na more u Grcku. Interesuje me, da li mozda ima odredjeno mesto pozadi za sediste za dete ili moze da se postavi u sredini??? Unapred zahvalan
1949 Svetlana Miljkovic   15/08/2018
Moje dete ima 11 god i visok je 145,da li sme da sedi na zadnjem sedistu bez bustera?
2218 Sale   04/05/2019
Da li sedište za dete sme da se postavi u sredinu na zadnjem sedištu?
2220 GrckaInfo.com   04/05/2019
Preporučuje se da sva deca mlađa od 13 godina sede pozadi na sredini. Ako je jedno dete u pitanju onda se ono stavlja na sredinu, ako su dva deteta onda se ono jače stavlja na levu, a slabije na desnu stranu. Dete ide ili na sredinu ili iza suvozača - iza vozača je namanje poželjno da se stavlja.
2268 Maja Arnautovic   05/06/2019
Pozdrav. Zanima me da li beba koja ima 10 meseci mora da bude u sedistu obzirom da putujemo u Grcku autobusom? Hvala unapred.
2696 dalibor miloradovic   23/09/2019
nisam čuo veću glupost da taksi bezbedniji za moje dete i nemora da ima sediste za dete


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu