S obzirom da smo u poslednjih nekoliko nedelja dobili više napomena naših turista o tzv. "drumskim prevarantima" na putevima u Grčkoj i da je ova pojava poprimila prilično ozbiljne razmere, u obavezi smo da vam damo par saveta i uputimo vas kako da izbegnete ovu neprijatnu i nimalo bezazlenu situaciju koja je već godinama unazad poznata na putevima u Bugarskoj i Mađarskoj pa čak i u Srbiji.


Radijus kretanja drumskim prevarantima su uglavnom auto-putevi, najčešće se mogu videti u automobilima marke BMW i Mercedes (crne ili sive boje), a po rečima policije u pitanju su uglavnom rumunski i bugarski razbojnici koji glume Turske državljanine.

Kako su nam javili naši turisti, više pokušaja ovakvog presretanja su se dogodili na putu Solun - Evzoni kao i na delu autoputa kod Asprovalte.


Na koji način varaju turiste
 

Ovo su dve najčešće metode kojima se koriste razbojnici da bi prevarili turiste i eventualno ih opljačkali:

• Zaustavljaju vozilo žrtve signalizirajući i mašući rukama iz automobila sa ukradenim tablicama
• Traže novac glumeći Turke koji su ostali bez novca i sa blokiranim karticama
• U zamenu nude lažno zlato


Ili:

• Voze paraleno sa automobilom žrtava i kroz prozor ukazuju na kvar
• Kada žrtva zaustavi vozilo, prilaze i nude pomoć
• Sa zadnjeg sedišta izlaze još dvojica do tada sakrivenih pljačkaša, koji krišom pljačkaju
• Nekoliko kilometara dalje bacaju dokumenta, a novac zadržavaju

Moramo da napomenemo da ni u jednom slučaju do sada naši turisti na putevima nisu opljačkani ili povređeni, nije bilo primene sile već su razbojnici isključivo tražili novac i nudili lažno zlato.


Kako se zaštititi
 

Savet za sve je da se obazrivo zaustavljate na putevima i samo u slučaju potrebe, da ne otvarate prozore pre nego što se uverite ko vas je i zbog čega zaustavio, da nikako ne dajete novac nepoznatim osobama, a pogotovo da ne govorite koliko novca imate u vozilu.

Ukoliko postoji potreba zaustavljajte se isključivo na osvetljenim deonicama puta, najbolje na pumpama, gde postoje kamere i dosta ljudi. Ukoliko neko pokušava da vas zaustavi tokom vožnje, nemojte to činiti, pogotovo ne u zaustavnoj traci, već pođite do prve pumpe ili restorana (motela).

Ako naiđete na drumske prevarante na putu, pokušajte da zapamtite i zapišete što više detalja: model i boju automobila, tablice, broj ljudi koji su u automobilu.

U slučaju sumnje, kao i potrebe, pozovite policiju u Grčkoj i prijavite na broj 100 ili broj za hitne slučajeve 112 (na ovom broju će vam se operater javiti u maksimalnom roku od 9 sekundi na grčkom, engleskom i francuskom jeziku).

Napiši komentar
106 Fadil Omerbašić   29/10/2016
Hvala na savetu


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu