Ukoliko uskoro planirate da letujete na Peloponezu, nemojte propustiti da posetite ostrvo Elafonisos.

Elafonisos ili ''grčki Maldivi'' kako ga drugačije zovu turisti, sa svojih čitavih 19 kvadratnih kilometara površine, leži u zalivu Lakonija, između Peloponeza i ostrva Kitira. Nadimak u potpunosti opravdavaju rajske plaže belog peska i toplih voda očaravajućih plavih i smaragdnih boja.


Od Beograda ostrvo Elafonisos je udaljeno nešto više od 1.400km, odnosno petnaestak sati vožnje, nakon kojih vožnja trajektom iz mesta Pounta traje oko 15 minuta, a kartu možete kupiti odmah u luci. Trajekt polazi i iz Neapolija, a vožnja traje pola sata. Cene karata su oko 10€ za auto i 1€ po osobi u jednom pravcu.

Broj lokalnog stanovništva na Elafonisosu je tokom zime između 300 i 350, a drastično skače u letnjim mesecima, kada u sezoni i do 3.000 ljudi dnevno obiđe ovo ostrvo.
 
Dok boravite na Elafonisosu preporučljivo je kupovati vodu za piće, čije pakovanje od šest velikih flaša košta oko 2€. Postoje marketi sa nižim i pristupačnijim cenama za svakodnevnu nabavku namirnica, iako na Elafonisosu ne postoji ni jedan od marketa iz poznatog lanca Lidl. Ukoliko Vam zatreba, u centru postoje i lekar i apoteka. 

Glavna ulica, koja je bogata tavernama i restoranima sa odličnim ponudama grčke tradicionalne i morske hrane, nakon 20:00 postaje isključivo pešačka zona i zatvara se za saobraćaj. Jedinstven je osećaj kada se u to vreme skoro svi restorani prošire, odnosno postave stolove i stolice na ulicu. Dok boravite na ovom malom ostrvu, mostom možete stići i obići srednjevekovni grad i trvđavu Monemvasija, koja je smeštena na velikoj steni. 
Takođe, ono što ćete primetiti čim stignete na ostrvo, i što je jedno od njegovih simbola je i crkva iz 19.veka, Agios Spiridona. Nalazi se na sprudu i na severnoj strani, a sa ostrvom je povezana nasipom.
Odmah pored, nalazi se spomenik srnama, po kojima je osrtvo i dobilo ime, i koje se uz ovu crkvu smatraju zaštitnicima ostrva i turista. 

Plaže

Najpoznatije plaže su Sarakiniko, Fragos (Simos) i Panagias Nisia. 
 

Simos plaža

Jedna od najlepsih, i svakako najpoznatija plaža, nalazi se na samom jugu ostrva. Jedan je od razloga zbog koga turisti posećuju ovo ostrvo, pa makar i kroz jednodnevne izlete. U njenoj neposrednoj blizini organizovan je parking sa kog odmah možete videti jarko beli pesak i tirkiznu, bistru vodu. 

Nema jakih i čestih talasa, voda je plitka, sa postepenom dubinom, pa se boravak na ovoj plaži preporučuje i porodicama sa manjom decom. Na sredini plaže je sprud, a organizovane ležaljke postoje na tri mesta, čija je cena oko 6€ za komplet (dve ležaljke + suncobran).
U kafićima pored plaže uz pića možete naručiti i manje obroke, i cena npr girosa je oko 3€.

Sarakiniko plaža

Duga, široka i peščana, čak i tokom najvećih gužvi u sezoni garantuje mesto za vaš suncobran i miran boravak na plaži. 

Panagia plaža

Organizovana plaža u zapadnom delu ostrva. Peščana, sa kristalno čistom azurnom vodom. 


Ukoliko krenete put ovog ostrva zagarantovan Vam je potpuni odmor. Opuštajuće šetnje gradićem, večere u nekoj od taverni uz obalu mora, uživanje u prirodi i plažama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, učiniće da na pravi način doživite ovo malo parče raja.

Napiši komentar
944 igor volarevic   14/04/2017
ovo je raj na zemlji....ne vidim nigde sem opisa mesta da je u ponudi neki smestaj, pa bih vas zamolio za to, hvala unapred
945 GrckaInfo.com   15/04/2017
Igore, trenutno samo ovaj hotel imamo u ponudi https://www.grckainfo.com/hotels/Hotel-Kalimera-Inn
1427 Ivana Trifunovic   28/02/2018
Postovani, Zanima me da li imate neku ponudu za ostrvo elafonisos? Ili neki savet gde bih mogla da nadjem smestaj za ovo ostrvo? Unapre hvala Pozdrav


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu