Evia - najpovoljnije ostrvo u Grčkoj
17/03/2016 Tekst ažuriran 31/05/2020 Komentara 3

Evia je drugo po veličini grčko ostrvo koje obuhvata oko 3.700 kvadratnih kilometara zemljišta na istočnoj obali Grčke, severno od Atine. Prostire se uz obalu Beotije i Atike od severnih Sporada, pa do ostrva Andros nadomak Kiklada. 


Evia ima oko 700 km obale sa velikim područjima na ostrvu koja su retko naseljena, jer imaju manje od 230.000 stanovnika i razvoj je ograničen. Prizor je spektakularan sa okolnim planinama visine do 1.743 m, šumama i zapanjujućim obalama, prošarane brojnim plažama duž nje. Sve to se nalazi na oko sat vremena vožnje od Atine i međunarodnog aerodroma, preko dva putna mosta ka gradu Halkida, koje je popularno letovalište tokom cele godine za Atinjane i posetioce iz drugih zemalja.

Glavni grad ostrva Evia - Halkida ili Halkis, jedan je od najuticajnijih antičkih gradova. Halkida ima železničku liniju ka Atini, a tu su i trajekti razni putevi koji povezuju kopno Evije sa susednim ostrvima. Proverite red vožnje i cene trajekta za Eviju 2018.

Severna obala ostrva blago se spušta u more stvarajući slike fascinantne lepote. Ova oblast doživela je snažan turistički razvoj poslednjih decenija. Posebno mesto zauzimaju Pefki, Limni, Edipsos.

Evia spada u najjeftinija letovališta u Grčkoj kada su ostrva u pitanju: kako prema cenama smeštaja koje su za turiste iz Srbije veoma pristupačne, tako i po vanpansionskim cenama. Evia takođe nudi i mogućnost sjajnih izleta - pogledajte ovde njihove cene.
 

Pefki

Pefki se nalazi na severnom rubu Evije naspram planinskog venca Pilion, nadomak ostrva Skiatos. Mesto se pruža uz 4 km dugu plažu koja fascinira lepotom i nesvakidašnje čistim morem. Plavo i mirno, glavni je utisak koji vas osvaja u susretu sa morem, u ovom mestu koje je u sebi objedinilo sve čari Mediterana – rajsku plažu i svežinu četinarskih hladova. Sliku turistički razvijenog mesta dopunjava veliki broj kafeterija i noćnih klubova, koji Pefki čine zanimljivim i noću.

Sa 700 km obale i više od 60 plaža na ostrvu ne bi trebalo da imate problema da pronađete ono što vam najviše odgovara. Tu su brojni zalivi i mali delovi obale koji su pogodni za kupanje i sunčanje, ali one su često na udaljenim lokacijama gde je vozilo na 4x4 pogon, najprikladniji oblik prevoza do njih.


Banja Edipsos

Osim prelepih plaža, Evia se ponosi i termalnim izvorima. Jedna od najpoznatijih je grčkih banja Edipsos ili Loutra Edipsos, gde voda temparature od 30 do 70 stepeni, izvire iz kamena na obali mora. Prirodni bazenčići sa toplom vodom i prelepi vodopadi, sa stena u plićaku, prava su meka za turiste.

Mirne uličice, suvenirnice namenjene uglavnom starijima i hoteli sa spa centrima deluju očaravajuće, i vraćaju vas u jedno zaboravljeno vreme kad se u ovakve banje nije išlo samo po zdravlje već i na provod. Zato i ne čudi što su u Edipsosu svome srcu lek pokušale da pronađu Merilin Monro i Marija Kalas, a svoje umorne kosti da ugreju Vinston Čerčil i naš kralj Petar Prvi Karađorđević.
Zato Grci vole da kažu kako je ova banja dobra za sve bolesti.


Evia plaže


Plaža Alikes

Dobro poznata i lepa peščana plaža u blizini glavnog grada, Halkida i Drosije je veoma popularna za meštane, Grke i strane turiste. Blago nagnuta plaža nudi niz sadržaja sa svojim tavernama, restoranima i snek barovima. Postoji ponuda za sportove na vodi i odbojku na plaži u raznim objektima i na otvorenom prostoru gde se organizuju i koncerti tokom leta. Brojni letnji kampovi i noćni klubovi se nalaze u blizini.


Plaža Edipsos

Na maloj udaljenosti od centra grada nalazi se veliki broj plaža uključujući i oblasti gde možete plivati u toplim izvorima ovog poznatog banjskog grada.

Ne postoji manjak sadržaja s obzirom da mesto obiluje hotelima, prodavnicama, tavernama i ribljim restoranima, gde posetioci mogu da uživaju. Takođe, tu su i druge lepe plaže udaljene svega 15 minuta vožnje od Edipsosa.


Plaža Eretria

Nekoliko dugih peščanih plaža se mogu naći u blizini centra mesta Eretria, a tu su i mnogobrojne taverne i drugi objekti. Eretria je popularno mesto ne samo Grcima koji provode leto tamo, već i Francuzima, Nemcima, Šveđanima i Enlezima. 


Plaža Istiea (Istiaia)

U blizini mesta Istiea u severnom delu Evie postoje mnogobrojne plaže duž obale sa spektakularnim pogledom ka severu prema kopnu i Sporadi ostrvima na istoku. Oblast je poznata po migratornim pticama koje ovuda prolaze.


Plaža Kalamos

Mnogobrojne male uvale sa finim peščanim plažama se nalaze na spektakularnoj lokaciji na istočnoj obali Evie blizu mesta Kimi. Tu ima raznih taverni na samoj plaži i više malih hotela. Savršen za porodice sa malom decom.


Plaža Levkanti

Popularna peščana plaža proteže se preko 2 km od centra grada do rta. Taverne, restorani i kafići se nalaze na plaži koja je idealna za porodice.


Plaža Porto Buffalo

Ovo je mesto sa malim plažama i lepoj okolini. Zaliv pruža sigurno utočište, takođe i za mornare koji se pridružuju stanovnicima i posetiocima u lokalnim tavernama koji su otvorene tokom letnjih meseci.


Peščana zlatna plaža Agios Dimitrios

Jedna od najboljih plaža na Eviji je duga peščana plaža netaknute prirode u predivnoj uvali Agios Dimitrios. Iako je samo 20 minuta udaljena od trajekta u mestu Nea Stira i popularna kod Grka, prostora i mesta uvek ima. Na zapadnom kraju zaliva Panagia u luci Almiropotamos postoji veliki izbor taverni i restorana kako bi turisti mogli da uživaju u lokalnoj kuhinji.


Plaža Mesochoria Limniona

Dve lepe i peščane plaže u zalivu Limniona kod mesta Mesohoria nude četiri taverne kako bi posetioci mogli da probaju lokalnu kuhinju.


Plaža Politika

Ovaj duga plaža prekrivena je šljunkom, ali je godinama sve više popularna destinacija za Grke zbog jednostavnog pristupa iz Atine preko mostova u Halkidi. Pogled na planine i ka kopnu obezbeđuje lepu atmosferu za porodice koje mogu da uživaju u tavernama, restoranima i kafićima duž obale.


Plaža Korasitha

Ako volite talase onda će vam ova duga peščana plaža pokazati snagu i lepotu Egejskog mora. Smeštena na istočnoj obali na jugu mesta Kimi, ima veliki broj taverni sa prelepim pogledom. Prizor duž obale navodi turiste na istraživanje, iako neki od puteva nisu asfaltirani.

Napiši komentar
326 Nataša Koruga   23/11/2016
Ja sam bila prošle godine na ostrvu Evia i meni se ovo ostrvo baš svidelo, sa izletima smo prošli ovo ostvo i uzduž i popreko i priroda je fantastična. Za deset dana sam bila tri puta u banji Edipsos i mesto je jedno od većih tako da ima baš dosta i prodavnica i pekara. Mesto je za odmor, a ne za provod. Moje iskustvo je pozitivno i vredi otići, ali stvar je ukusa i šta ko očekuje i traži kad ide na letovanje.
1745 mirjana mihajlovic   22/06/2018
Evia Pefki je samo na slici lepa i nista vise bar po meni
1846 Peđa   14/07/2018
Evia je lepo ostrvo za pravi „penzionerski” odmor. Ko dolazi kolima ima mogućnost da obiđe dosta zanimljivih mesta, a pošto su saobraćajne oznake prilično oskudne i napisane uglavnom na grčkom evo par koordinata koje mogu poslužiti. Sve koordinate su na severu ostrva gde najviše naših turista i boravi. Najjeftiniji market je Lidl: N 38° 57' 16,1'' E 23° 8' 25'' U lepom mestu Prokopio nalazi se crkva svetog Jovana Rusa sa njegovim moštima. Ova crkva, pored Meteora, predstavlja najveće svetilište Grka, i nešto je što svakako treba obići: N 38° 44' 1'' E 23° 29' 25,8'' U jednom obilasku se može posetiti i manastir svetog Davida sa moštima više svetaca, kao i obližnji vodopad udaljen samo par km od manastira: manastir N 38° 50' 51,9'' E 23° 16' 53,4'' vodopad N 38° 52' 14,9'' E 23° 17' 37,4'' Na obali mora uzdiže se divan manastir sv. Nikole u mestu Galataki: N 38° 42' 59,5'' E 23° 22' 14,4'' Ostrvo nije poznato po prelepim plažama ali na nas je najveći utisak ostavila plaža Golden Beach: N 38° 50' 7,7'' E 22° 56' 46,3'' Ko želi miran i opušten odmor ostrvo Evia je pravi izbor.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu