Evo od čega zavisi kada će u Grčkoj početi ukidanje mera
17/04/2020 Tekst ažuriran 10/11/2020 Komentara 1

Naredni dani oko pravoslavnog Uskrsa smatraju se ključnim za borbu protiv korona virusa u Grčkoj kao i za postepeno ukidanje mera ograničenja kretanja.

Kako će se Grci ponašati tokom praznika (od 16. do 19. aprila 2020), da li će se pridržavati mera za ograničenje kretanja i da li će izbegavati okupljanja i gužve - od toga će zavisiti da li će restriktivne mere biće produžene nakon 27. aprila i na koliko dugo.

Vlada Grčke je potvrdila da su stvoreni uslovi za postupno ukidanje mera i da "zagrevanje ekonomije i tržišta" može početi laganim koracima.

Ako sve bude po planu, temeljni plan za postepeno ukidanje mera u Grčkoj biće objavljen 27. aprila, izjavio je u četvrtak portparol vlade Stelios Petsas.

Međutim, konačna odluka biće doneta nakon što Grčka nacionalna zdravstvena organizacija (EODI) da zeleno svetlo.


Postepeno ukidanje ograničenja kretanja 4. maja

Portparol vlade nije isključio moguću „zabranu automobila“ na grčkim putevima tokom Uskršnje subote i nedelje.

Vlada je odlučna da zabrani uskršnja okupljanja u dvorištima i na krovovima zgrada. Kontrole će se vršiti pomoću bespilotnih letelica, helikoptera i ispred crkava, a kontrole na putevima biće pojačane od Velikog petka (17. aprila) do Uskršnjeg ponedeljka (20. aprila).

Ako grčki epidemiolozi potvrde da širenje korona virusa nije bilo povećano tokom praznika, daće zeleno svetlo za postepeno ukidanje ograničenja kretanja koje će započeti dve nedelje kasnije - 4. maja 2020. godine.


Plan postepenog ukidanja mera u Grčkoj

Prvi na spisku koji bi trebali da se otvore su male prodavnice i frizerski saloni. Sledeći na listi su restorani, kafići i barovi sa stolovima na otvorenom koji će biti raspoređeni na bezbednosnoj razdaljini.

Primjenjivaće se posebna higijenska pravila, poput obaveznog nošenja zaštitnih maski za frizere i ograničenog broja kupaca u prodavnicama.

Ministarstvo prosvete očekuje preporuku stručnjaka za otvaranje škola posle 11. maja. Plan navodno predviđa polovinu učenika u svakom razredu, moguće je u dve smene - prepodnevna i popodnevna nastava.

Za 3. razred u licejima (tip srednje škole u Grčkoj), namera je da se nacionalni ispiti održe do sredine jula.

Navodi se takođe da čak i kada se prodavnice i drugi poslovni objekti ponovo otvore, i dalje će biti na snazi ograničeno kretanje građana, ali će se proširiti mogućnosti za dozvole za kretanje. Na osnovu ove strategije ukidanje ograničenja kretanja za građane biće poslednja mera koja će se ukinuti.

Vlada je navela da u slučaju da dođe do ponovnog pojačanog širenja virusa, ograničenje kretanja će biti ponovo uspostavljeno.

Prema zvaničnim podacima u četvrtak, Grčka ima 105 smrtnih slučajeva i 2.207 potvrđenih slučajeva u zemlji sa deset miliona stanovnika. Izlečeno je ukupno 269 obolelih.


Izvor: Keeptalkinggreece.com

Napiši komentar
3167 Alex   07/05/2020
ne razumem grcku vladu, vasa drzava zivi od turizma , otvorite granice i pustite nas koje zelimo da posetimo vasu zemlju da potrosimo novac kod vas, unisticete samog sebe zbog obicnog gripa , osvestite se malo i prestanite vise sa ovom propagandom, mediji su najvece zlo danasnjice


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu