Otkrivena još jedna fabrika za proizvodnju lažnog maslinovog ulja u Grčkoj
21/12/2017 Komentara 0

U široj okolini Soluna juče je otkrivena ilegalna fabrika za proizvodnju falsifikovanog maslinovog ulja, a tim povodom policija grada Kilkis je uhapsila dve osobe (oca i sina, 74 i 30 godina), prenosi grčki portal Halkidikinews.gr.

Magacin i radionica za proizvodnju i pakovanje bio je pun opreme za skladištenje i obradu ulja koje je pakovano u ambalažu sa lažnom oznakom "ekstra devičansko maslinovo ulje".

U magacinu su pronađene i veće količine neispravnog suncokretovog ulja (cisterna sa 1.2 tone) u koje je dodavana zelena boja da bi se dobio izgled sličan originalnom maslinovom ulju.
 
Neispravno ulje se pakovalo u plastičnu i metalnu ambalažu od 1 i 5 litara, sa etiketama poznatih grčkih marki maslinovog ulja: Faros, Liatiko, Bevelini, Kritis itd...

Ovo nije prvi slučaj otkrivanja falsifikovanja maslinovog ulja u Grčkoj. U novembru ove godine na području opštine Tesalija uhapšeno je 7 osoba koje su ulje prodavali grčkim kupcima i izvozili ga u inostranstvo po ceni duplo manjoj od uobičajene.

Obaveza flaširanog maslinovog ulja u restoranima u Grčkoj

Zbog sleda svih navedenih događaja najavljeno je da će od 1. januara 2018. godine Grčka uvesti obavezu zapečaćenih, neotvorenih pakovanja maslinovog ulja umesto dosadašnjih otvorenih flašica koje su vlasnici restorana sami mogli po potrebi dopunjavati.

Očekuje se da će kazna za nepoštovanje ovog propisa iznositi 500 EUR.

Veliki broj restorana i taverni u Grčkoj već je prešao na korišćenje ovih pakovanja maslinovog ulja za jednokratnu upotrebu. Pojedini vlasnici su već ukalkulisali ovaj trošak u svoje cene (oko 1 EUR po pakovanju) dok je svima ostavljen izbor da li će i sami to uraditi ili eventualno posebno gostima naplatiti pakovanje. 

Ovim propisom zaštitiće se prvenstveno potrošači, osiguraće se kvalitet i zaštititi nacionalni brend. Ova mera će takođe podstaći proizvodnju flaširanog maslinovog ulja, a procenjuje se da će se za tu svrhu koristiti 10.000 tona maslinovog ulja, tj. 4-5% lokalne proizvodnje.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu