Fanari plaža: peščani sprud nedaleko od Soluna
24/12/2016 Tekst ažuriran 21/12/2017 Iskustva 1

Još jedna od plaža sa neobičnim i zanimljivim oblikom je i Fanari plaža ili Faros kako je neki nazivaju. Fanari pripada mestu Epanomi nedaleko od Soluna (35 km), a možete je posetiti iz Nea Mihanione (15 km), Agia Triade (17 km) ili Nea Kalikratie (25 km).

Plaža Fanari je peščani sprud i nastavak Potamos plaže na kojoj je posebna atrakcija potopljena olupina broda koji izvire iz mora (Navagio). 

Dok je Potamos plaža lepa i duga peščana plaža sa nekoliko beach barova, Fanari plaža je pod zaštitom države, prirodna je i neorganizovana, bez ležaljki i suncobrana na njoj i sa samo jednom kantinom koja ima pristupačne cene pića i nekoliko stolova ispred. More je izuzetno čisto i plitko.

Do plaže se može stići obalom od Potamosa oko 1km, pešice ili dobrim terencem 4x4, jer je pesak veoma sitan i dubok ili na putu ka Potamosu na jedinom semaforu produžiti pravo ka napuštenom kampu "Halkidiki". Kada se prođe kamp naglo prestaje asfalt, bez znaka upozorenja i nailazi se na kratku strminu i probijenu ogradu kojom je ograđen rezervat. 

Zanimljivo je da se nivo mora do aprila podiže skoro do asfalta pa automobili kad se voda povuče u jednom delu voze po isušenom morskom dnu.

Postoji i nekoliko bara pored sa slanom vodom gde se u proleće skupljaju ružičasti flamingosi.


Napiši komentar
501 Maruan Abou Saleh   23/01/2017
Bili smo tamo 7-8 puta u 2015-oj godini. Zbog struja koje su hladnije ne preporučujem Jun već odlazak od 15 Jula. Do preko puta te potopljene olupine smo mi lagano stizali sa Puntom iako su nas svaki put meštani upozoravali da se možemo zaglaviti u pesku. Ono što je zanimljivo je da je voda sa jedne strane ( gde je olupina ) pre podne mirna a posle 13h kreću talasi. Dok je sa desne strane ka Solunu obrnuta priča. Tako da smo se mi svaki dan oko 13-14h selili 200m da bi uživali u kao staklo mirnom moru. Obale su čiste uglavnom od ljudskog đubreta ali ima trave, školjki i mnooogo sipinih kosti koje more izbaci. Na radost svih koji imaju papagaje. :-) Plaža je veoma dugačka te nema gužve nikad. Uživate u zvukovima mora, ptica i privatnosti nekih 30-50m oko vas. Bilo je dana kada nikog nema ni na 100m unaokolo. Milina.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu