Grčka i Srbija ponovo u akciji: besplatno letovanje za ugrožene porodice
26/02/2018 Tekst ažuriran 13/03/2018 Iskustva 4

Ljubitelji Grčke koji prate naš rad upoznati su sa humanitarnom akcijom za porodice sa lošim materijalnim stanjem koju je naš sajt počeo da organizuje prošle godine. Ove akcije su bile isključivo humanog karaktera i njihov cilj je bio da povežu ljude dobrog srca iz Grčke koji žele i mogu da daju poklon, sa skromnim ljudima iz Srbije kojima će taj poklon ulepšati svakodnevnicu. Poklon je bilo letovanje u Grčkoj.

Mnogi od vas se sećaju da su tokom dve ovakve akcije, na početku i na kraju sezone, izabrane dva puta po dve porodice sa veoma lošim materijalnim mogućnostima čija deca nikada nisu imala priliku da uživo vide more, da saznaju kako izgleda otići na letovanje sa mamom i tatom, da uživaju u plivanju kao mnogi njihovi vršnjaci ili da jednostavno sa tatama i mamama prvi put grade kule od peska.

Porodice su letovale u apartmanima u Leptokariji i Neos Marmarasu, u srpsko-grčkim porodicama. Bilo je lepo, bilo je nezaboravno i veoma emotivno. Bilo je dosta smeha, dosta i suza radosnica, a iz svega su se izrodila i neka lepa i topla prijateljstva.

Uskoro nova akcija Grčkog Kutka za ugrožene porodice iz Srbije

Ivanu, Tijanu i Sanju, koje već nekoliko godina žive u Atini, dobro znate sa portala Grčki Kutak, jer vas svakodnevno animiraju sa nekim zanimljivim tekstovima o životu u Grčkoj. Ono što ipak mnogi od vas ne znaju je da ove tri devojke osim što pišu, nalaze vremena i da budu humane.

Tijana Stamenić, Sanja Ivić Gkouma i Ivana Simić Apostolou zajedno su sa nama letos učestvovale u izboru porodica i organizaciji same akcije. I pored velikog obima posla koji svakodnevno imaju, bile su veoma posvećene i veoma dorasle zadatku, i moramo da priznamo da su najveći i najteži deo posla odradile upravo one.

U zajedničkom dogovoru rešili smo da ove godine ovu lepu humanitarnu akciju prepustimo njima, jer smo potpuno sigurni da će je odraditi odlično, a možda čak i bolje od nas. 

Ivana, Tijana i Sanja su već krenule sa pripremom, a mi iz Grčka Info tima smo tu da ih maksimalno podržimo i svakako i pomognemo ukoliko bude trebalo. A nadamo se da ćete ih podržati i vi.

Ovo niste znali

Vlasnici apartmana koji su prošlog leta poklonili smeštaj porodicama dočekali su svoje goste iz Srbije više nego gostoprimljivo. 

Ivana Živković Caldis i njen suprug Michael Caldis iz Neos Marmarasa nisu samo poklonili smeštaj, već su učinili sve da njihovim gostima ovo prvo letovanje bude zaista i nezaboravno: dali su im najlepši apartman sa predivnim pogledom na more, dočekali ih sa lepim poklonima, napunili frižider hranom, organizovali im za rođendan proslavu iznenađenja pa čak i učili plivanju :-)

Ni neki drugi žitelji Neos Marmarasa nisu ostali ravnodušni na "Ivaninu decu" iz Srbije i takođe su želeli da nešto lepo učine za njih. Vlasnica pekare pakovala im je ujutru tople pite i keksiće, a jedna baka Grkinja od 90 godina im je dala 10€ uz reči "Nemam više da vam dam, ali bar sladoled kupite".

Ništa manje velikodušan nije bio ni Vagelis Bakalis iz Leptokarije - najpoznatiji srpski zet u Grčkoj, koji osim što je sa suprugom Gordanom srdačno ugostio "svoje" dve porodice prošlog leta, besplatan smeštaj u svojim apartmanima ponudio im je i sledećeg leta.

Ne treba svakako ni da zaboravimo gospodina Đ.M. koji je želeo da ostane anoniman, a koji je finansijski pomogao izradu pasoša i boravak jedne od porodica na moru.

Jedna od izabranih porodica ipak nije otišla na besplatno letovanje

Jedini koji silom prilika nisu uspeli da ugoste "svoju porodicu" iako su to želeli od samog početka, su naša Tanja Živadinović i njen suprug Dimitris Hatzis, vlasnici Ville Foni u Pefkohoriju.

Naime, porodica iz Srbije koja je trebalo da bude Tanjin gost, i koja ima dve devojčice od kojih je jedna teško bolesna, nije mogla da iskoristi ovaj poklon. Iako je lekar koji je pratio bolest ove devojčice odobrio i potvrdio da dete može da putuje na more bez ikakvih posledica, devojčici se nekoliko dana pred polazak pogoršala zdravstvena situacija i roditelji su bili prinuđeni da odustanu.

Kako obe devojčice iz ove porodice nisu nikada bile na moru, Tanja iz Ville Foni je ponudila da ugosti drugu devojčicu (sestru bolesne devojčice) sa nekim od bliskih rođaka, i da bar jednoj od njih pruži mogućnost da vide more. Na žalost ni ta opcija nije mogla da se ostvari.

Međutim... Tanja nas nije posle svega zaboravila, nedavno nam se ponovo javila da želi da učestvuje u akciji i da primi i ugosti novu porodicu, i veoma se radujemo što će devojke iz Grčkog Kutka imati priliku da skromne ljude iz Srbije pošalju kod nje!

Nije bilo ni malo lako odraditi ovakve akcije

Biti učesnik izbora porodica u ovakvoj jednoj akciji znači potpuno svoje obaveze ostaviti sa strane i posvetiti se isključivo ovoj akciji. 

Da bi odluka o izboru bila ispravna i korektna, i da bi se mogućnost greške pri selekciji svela na minimum, u izbor je uključeno 17 osoba: dve devojke iz GrckaInfo tima, tri iz Grčkog Kutka, naša prijateljica i saradnik Aleksandra Blažević, naša prijateljica Ivana Živković Caldis i nekoliko dobrovoljaca - pratilaca naše FB stranice koji su želeli da volontiraju i da nam pomognu: Nada Jovanović, šesnaestogodišnja Milica Kos, Marjana Teodosić, Emedi Kinga, Marija Gogic, Saša Bibin, Ana Šurdilović-Nikolovski, Danijela Stojčeski Adamovic, Sanja Marković i Jasmina Štrbac.

Zahvaljujući ovoj sedamnaestorki, njihovoj posvećenosti zadatku i ozbiljnom shvatanju istog, posle mnogo većanja, vaganja i razloga "za i protiv", uspeli smo da se usaglasimo i nađemo porodice koje su po mišljenju svih nas potpuno zaslužile da dobiju jedan ovako lep i za njih nedostižan poklon.

Svakoj porodici u svom lošem materijalnom stanju njihova situacija izgleda najteža. Kao što nije bilo lako izabrati porodice koje će ići na letovanje, bilo je još teže odbiti porodice koje nisu uspele da zadovolje neke od važnih kriterijuma izbora. Ipak, na kraju su izabrane one porodice kojima je letovanje bilo najpotrebnije.

Bez agencija ne bismo uspeli ništa

Nikada nije previše da pomenemo ponovo neke sjajne ljude, jer bez njih ništa od svega ovoga ne bismo uspeli da organizujemo: turističke agencije Turist Trade (direktorku gđu Aleksandru Knežević), Barcino Tours (direktora g. Vladimira Bogićevića) i Oktopod Travel (direktora g. Bojana Kostića i g. Nenada Vilotića).

Ove tri agencije su porodicama obezbedile besplatne povratne autobuske karte ka letovalištima: bez mnogo pitanja, bez postavljanja uslova i iz najboljih pobuda.

Ovde se pokazalo da kada je humanost na delu, svaka konkurentnost između nas koji se bavimo turizmom u Grčkoj se zaboravlja, nestaje i postoji samo empatija i želja da se učini dobra stvar.

Zato hvala ovim ljudima koji su bez ikakvih obećanja sa naše ili uslovljavanja sa njihove strane, odmah pristali na saradnju.


I za kraj, nešto čega se uvek setimo kada pišemo o ovome. Još uvek ima dobrog u nama ljudima, još uvek ima saosećaja prema tuđoj nesreći i bolu, još uvek smo plemeniti. Nekada su ove dobre osobine zaglavljene negde duboko u nama, a raznorazne muke i šibanja života koje svi prolazimo na svoj način, nam ne daju da se ove osobine oslobode i isplivaju na površinu. Ipak... iako ponekad svi posumnjamo u to, znajte da smo još uvek ljudi i da dobro i dalje postoji.

Napiši komentar
1421 Vidosava Radojkovic   26/02/2018
Ko predlaze porodice? Da li ja mogu da predlozim porodicu Radovana i Dragane Lepović iz sela Lece kod Medvedje. Radovan radi u rudniku jedini je zaposlen i imaju sestoro dece i nikad nisu bili na moru
1422 GrckaInfo.com   26/02/2018
Vidosava, sve će blagovremeno biti objavljeno na FB stranici Grčkog Kutka https://www.facebook.com/grckikutak/ . Pratite ih.
1424 Snezana Filipovic   27/02/2018
Kome mogu da se obratim i da predlozim porodicu za ovo letovanje? Hvala unapred!
1425 GrckaInfo.com   27/02/2018
Snežana, najbolje je da pratite FB stranicu Grčkog Kutka https://www.facebook.com/grckikutak/. Kada krenu sa akcijom objaviće sve uslove i navesti ko se i kada može prijaviti.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu