Grčka: letovanje u maju i septembru
11/04/2016 Tekst ažuriran 24/08/2021 Komentara 1

Mada se većina turista radije odlučuje za odlazak na letovanje u sezoni, to jest u periodu od druge polovine juna do kraja avgusta, činjenica je da ima i onih koji se odlučuju za letovanje u Grčkoj u maju i septembru, a neko čak i u oktobru.


Nekima je glavni razlog za letovanje van sezone povoljnija cena smeštaja koju u drugom periodu ne bi mogli sebi da priušte, a neki drugi jednostavno vole da letuju kada su najmanje gužve.

Ukoliko su vaš izbor do sada bili isključivo letnji meseci, bićete oduševljeni i vrlo prijatno iznenađeni kako Grčka izgleda u proleće: okupana suncem, bez velikih gužvi na putevima i bez tropskih visokih temperatura koje nas tokom leta usporavaju u mnogim aktivnostima.

Osetićete se neobično što ne morate da poranite na plažu da zauzmete svoje mesto, već možete da birate u koje vreme ćete otići na sunčanje, kupanje ili jednostavno u šetnju obalom. More je pre početka sezone kristalno čisto, a plaže bez mnogo kupača, sa ponekim turistom koji koristi majske zrake sunca bez traženja hladovine, čitajući knjigu na peškiru ili jednostavno uživajući u prirodi. Na plažama, naročito početkom maja, nema uobičajene vreve i buke, već samo tišina i zvuci mora.

Prosečne dnevne temperature vazduha u Grčkoj u maju su oko 25°C, u septembru oko 27°C, a u oktobru oko 22°C. Međutim večeri su u tim mesecima prilično sveže (oko 13-14°C) stoga obavezno ponesite i nešto toplije odeće.


Prednosti i mane letovanja van sezone

Letovanje van sezone ima više prednosti i tek nekoliko mana.

Prva i osnovna prednost jeste što ćete izbeći gužve i na putu, ali i u samom letovalištu, kao i na plažama, tako da ćete sasvim sigurno imati odmor u pravom smislu te reči. Ukoliko se odlučite za letovanje u Grčkoj u maju, može se dogoditi da neke od prodavnica ili drugih sadržaja ne rade, jer se u pojedinim letovalištima otvaraju početkom ili polovinom juna, ali su veća i komercijalnija letovališta već u prvoj polovini maja potpuno spremna da dočekaju prve goste.

Najvažnije je svakako da su cene u ovom periodu godine naročito povoljne i da možete ostvariti značajnu uštedu ukoliko ranije izvršite uplatu. Naravno, uz uslov da vaša deca ne idu u školu, jer u tom slučaju ova opcija ne može da dođe u obzir. 

Šta kažu turisti o letovanju u Grčkoj u septembru i kakva su njihova iskustva možete pročitati na našoj Fb stranici na ovom postu.
 

Ipak, ono što mnoge turiste ponekad sprečava da se odluče za ovu varijantu jeste vreme i niža temperatura mora u Grčkim letovalištima. Ipak, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da vreme može da vas prevari čak i u jeku sezone. 

Uostalom, ako se i dogodi da vas ne posluži sreća po ovom pitanju, uvek možete da odete na neki izlet, upoznate okolna mesta i na taj način svojoj porodici i sebi omogućite aktivan i nadasve zanimljiv odmor.

Svi kojima je Grčka u srcu i koji vole da svoj odmor provedu u ovoj predivnoj i nama bratskoj zemlji, dobro znaju da nije uopšte važno da li ćete se odlučiti za letovanje u Grčkoj u maju i septembru ili u bilo kom drugom mesecu, jer ćete se sasvim sigurno lepo provesti, uzevši u obzir da ova zemlja itekako ima šta da ponudi, osim mora i sunčanja.

Napiši komentar
1628 Јован Алексић   19/05/2018
Сваке године боравимо управо у ова два периода: пред- и пост-сезони. Намерно избегавамо јули и август јер су велике врућине, велике гужве и скупо. Три предности које вансезона даје су: - пријатне температуре (до 30 степени), - нема гужве, - ниже цене. Навео бих и разлику. У јуну вода још није загрејана, али су зато дани дугачки. С друге стране, у септембру су дани краћи, али је море топло. Тако да оба краја имају своје особине. А оно што дефинитивно вреди су фантастичне фотографије - сама плаже, са или без нас, али свакако без хиљаду купача у позадини - само море, песак и зеленило!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu