Kao da je jedan od retkih čuvara prošlosti, čije tragove možemo da primetimo gotovo na svakom koraku u ovoj izuzetno zanimljivoj zemlji, grčko ostrvo Hidra i dan danas ne odstupa od ustaljenih pravila. Iako spada u red manjih ostrva, budući da je ukupne površine tek nešto veće od 60 km2, Hidra važi za jedno od eksluzivnijih ostrva u Grčkoj na kom nekadašnji grčki premijer Simitis letuje već 20 godina. 

Otkrili su ga i brojni umetnici i pisci tokom sedamdesetih godina prošloga veka, a više od trideset godina bilo je utočište slavnog pevača Leonarda Koena, i oaza u kojoj je pisao Henri Miler. U lepotama Hidre uživali su i Mik Džeger, Kit Ričards, Sofija Loren i mnogi svetski poznati umetnici.

Kako doći do ostrva

Budući da je vazdušnom linijom tek oko 70 kilometara udaljeno od Atine, smatra se idealnim načinom za kratak predah od užurbanog, ali ipak izuzetno zanimljivog života koji nudi glavni grad Grčke. Do ostrva Hidra se stiže već nakon 90-ak minuta vožnje brzim gliserom grčke kompanije „Hellenic Seaways“ i to brodom koji je poznat kao „Flaying Dolphin“. Trenutno je cena karte u oba pravca tek nešto niža od 30 evra za jednog putnika. U principu, ona se ne menja ni u toku sezone, ali svakako na zvaničnom web sajtu luke Pirej, odakle ovi brodovi kreću, treba prethodno proveriti cenu.

Ako se odlučite za vožnju standardnim trajektom, imajte na umu da on ide sporije, pa će u tom slučaju putovanje trajati nešto više od 3 sata. Postoji mogućnost i da krenete brodom iz mesta Metohi, a cena karte u oba pravca je u tom slučaju, za sada nešto niža od 15 evra, tačnije oko 7 evra u jednom pravcu. 

Ako ostrvo Hidra želite da posetite, morate biti upoznati sa najvažnijom činjenicom, a to je da ono spada u red jedinstvenih i to ne samo po vrlo zanimljivoj arhitekturi, već i po tome što postoji zabrana parkiranja i vožnje automobila, a najpre zato što su ulice izuzetno uske. Međutim, ne samo da je zabranjeno koristiti četvorotočkaša na Hidri, već nije dozvoljena ni vožnja motora i skutera, kao što je to dozvoljeno, na primer na obližnjem ostrvu Speces, na kome takođe postoji ova zabrana. 

Sada se sigurno pitate šta ćete da radite ako odlučite da posetite ovo živopisno ostrvo, a na put niste krenuli peko neke turistisčke agencije, već u samostalnoj režiji i, naravno sopstvenim automobilom? Nemojte da brinete za to, jer postoji rešenje. Naime, u grčkoj luci Pirej imate mogućnost da parkirate svoj automobil i ostavite ga dok boravite na ovom ostrvu. Kao i za trajekt, tako je i ovde preporučljivo da se raspitate o tačnoj ceni pre nego što krenete u ovu avanturu.

Ako polazite iz mesta Metohi, imajte na umu da i tamo postoji parking na kome možete da ostavite svoj auto, a za sada je cena 5 evra na dnevnoj bazi, s tim što takođe važi da bi trebalo da potražite tačnu informaciju o tome neposredno pre nego što pođete. 

Što se tiče prenošenja vaših stvari do hotela ili sobe koju ste na ovom ostrvu iznajmili, ni za to ne treba da brinete, jer možete da se prevezete na način koji je uobičajen na ovom ostrvu - magaretom ili konjem. Obično se ta usluga naplaćuje oko 10 evra, ali ako ste snalažljivi, a uz to volite i da se cenkate, postoji mogućnost čak i da navedenu cenu oborite za koji evro.

Ostrvo bez automobila

Na Hidri nema automobila, taksista, saobraćajnih znakova i benzinskih pumpi. Nema ni grandioznih hotela sa bazenima i spa centrima. Na ovom ostrvcetu, tako malom da ga možete prepešačiti, ima na pretek lepote, spokoja, boja, divnih malih hotela okruženih prelepim bašticama, umetničkih kolonija, oko 300 crkava i manastira i 3.000 nasmejanih i ljubaznih stanovnika. I gde god da ste na Hidri oko vas je more - kristalno čisto i čudesno plavo kao na razglednicama.

Inače, ostrvo Hidra je poznato kao atraktivna destinacija, na kojoj su i cene nešto više nego na drugim mestima. Iako postoje hoteli čije cene će vas vrlo verovatno ostaviti bez daha (cena za noćenje se može kretati u rasponu od 120, pa do čak 300 evra), možete da nađete i privatni smeštaj po znatno nižim cenama. Svakako, one variraju od sezone do sezone, ali bi neka okvirna odrednica bila od 50 do 100 i više evra. 

Ipak, ako se odlučite da letujete u nekom od obližnjih letovališta, svakako vam ostaje opcija da ostrvo Hidra obiđete u toku jednog dana. Čak i ako tako kratko budete boravili ovde, sasvim sigurno ćete biti u mogućnosti da shvatite zbog čega se ovo ostrvo smatra svojevrsnim rajem na zemlji. Tačnije, čini se kao da je vreme na Hidri stalo, jer nema one uobičajene buke, koja je karakteristična za većinu grčkih ostrva.

Čak i u avgustu, kada u glavni grad ovog ostrva pohrle brojni gosti iz Atine i bude prilično velika gužva, nećete osetiti onu užurbanost i nervozu. Možda je to zbog zabrane vezane za korišćenje automobila, a možda i zato što ovo ostrvo definitivno nudi fizički i psihički odmor i to u pravom smislu reči.

Turistima iz naše zemlje će naročito biti zanimljiva informacija da ostrvo Hidra broji čak 6 manastira koje svakako možete obići. Među njima je najpoznatiji onaj koji je posvećen proroku Iliju, odnosno svetom Iliji, a koji je ujedno i jedini muški manstir na ovom ostrvu, ali i Agia Efpraksija i Episkopi. Svakako treba obići i manastir Svete Trojice, ali i Svetog Nikole i Svete Matrone, kao i Uspensku crkvu i to najpre zato što se u njenoj porti nalazi i Muzej pravoslavne crkve.

Plaže ostrva Hidra

Možda vas neće naročito oduševiti informacija da ostrvo Hidra jeste vrlo zanimljivo za obilazak, ali da baš ne može da se pohvali idealnim plažama, koje ipak jesu brojne. Do njih možete da stignete pešice ili da koristite brodić koji u sezoni relativno često saobraća, a u zavisnosti od vašeg izbora do koje plaže želite da stignete, zavisiće i cena karte. Obično se u sezoni one kreću od 3 do 10 evra po pravcu. 

Prve dve plaže koje se nalaze u neposrednoj blizini luke Hidre, koji je ujedno i glavni, ali i najnaseljeniji grad ovog ostrva, nose naziv Hidroneta i Spilia. Na njima postoji nekoliko ugostiteljskih objekata, a obe su prekrivene kamenjem, mada postoje i delovi koji su betonirani.

Nakon njih, na svega manje od dva kilometra udaljenosti se nalazi restoran „Kastelo“ i plaža koja se u sklopu njega nalazi, a potom sledi Vlihos plaža. Ona je od glavnog grada udaljena tek oko 4 kilometra, a na njoj ima i ležaljki i suncobrana, kao i tuš i dve grčke taverne, dok je sama plaža prekrivena šljunkom. 

Posle njih postoji još samo jedna plaža koja je blizu i nalazi se u sklopu hotela, a prva sledeća je 10-ak kilometara udaljena, pa je svakako preporuka da iskoristite brodić kao prevoz do nje. 

Plaža Bisti je smeštena na jugozapadnom delu ostrva, a poznata je po čistom moru i borovima koji je okružuju. 
Najveća plaža kojom ostrvo Hidra može da se pohvali je poznata kao Sveti Nikola, a treba pomenuti i plažu koja se nalazi u omanjem mestu, Mandraki i od luke u glavnom gradu je udaljena nešto manje od 3 kilometra, a kada se krene u pravcu severoistoka. Do nje vas može odvesti i lokalni brodić, a vožnja ne traje duže od 15 - ak minuta. Svakako treba pomenuti i plaže Klimaki, Nisiza i Limnioniza. 

Vrlo je važno da znate i to da se na svakoj plaži na kojoj se nalaze ležaljke i suncobrani oni plaćaju, dok je korišćenje toaleta i tuševa potpuno besplatno. Dakle, nije prisutno pravilo kao u mnogim drugim mestima da naručite piće u lokalnom kafiću i dobijete mogućnost da besplatno koristite ležaljke, odnosno suncobrane, već je potrebno da platite njihovo korišćenje. Uz to, uglavnom vas ne obavezuju i da naručite piće ako to ne želite, mada sve zavisi za koju plažu, odnosno lokal se odlučite.

Boravak na ostrvu

Budući da u glavnom gradu ostrva Hidre postoje brojni ugostiteljski objekti, valjalo bi da obratite pažnju i na njihove cenovnike, jer su prisutna ne tako mala odstupanja. Tako, recimo obrok u nekom restoranu može da košta oko 30, ali i oko 50 do 60 evra po osobi. U principu su cene u tavernama znatno povoljnije, pa obično klasičan obrok uz jedno piće može da vas košta između 10 i 30 evra za jednu osobu. Naravno, ovo su samo okvirne cene, a na licu mesta ćete moći da ih bolje proučite.

Iako boravak na ovom ostrvu zaista ne može da bude okarakterisan kao dosadan, činjenica je da samo odlazak na plažu i boravak u kafiću ili taverni može, ponekad i da bude nezanimljiv. Ali, zato postoje brojni drugi sadržaji koji će vaš boravak na ostrvu Hidra učiniti nezaboravnim. 

Postoji mogućnost da obiđete brojne prodavnice suvenira, ali i druge robe. A ako želite da se bolje upoznate sa istorijom ostrva, ali i Grčke, na raspolaganju vam je poseta kuće porodice Kunduriotis u kojoj se nalazi muzej, kao i poseta lokalnom Istorijskom muzeju. 
Od izleta sa ovog ostrva u ponudi je obilazak obližnjeg, takođe zanimljivog omanjeg ostrva Speces, zatim ostrvo Egina, koje je čuveno po crkvi Svetog Nektarija Ejinskog, a možete da posetite i ostrvo Poros, koje takođe nije naročito daleko od Hidre. 

Na kraju, želimo samo da vas upozorimo da ako jednom budete imali sreće da posetite ostrvo Hidra ili da na njemu letujete, postoji realna opasnost da nikada više neće poželeti da ga napustite!

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu