Hios
10/03/2016 Tekst ažuriran 22/04/2017 Komentara 0

Ostrvo Hios (Chios) je deo arhipelaga Kikladi, a poznat je po intenzivnom noćnom životu u kojem možete uživati u rekreativnom centru Milopotas i u luci Ormos. Ipak, pored zabave ostrvo turistima može ponuditi mnoštvo turističkih atrakcija, ali i mirnih i skrovitih mesta. 


Obala ostrva je kilometarski niz finog, mekog peska, a more je smaragdno zelene boje i izuzetno čisto. Ostrvo Hios drugačije zovu "Makri" ili na srpskom "dugačko", što i zaista jeste, s obzirom da je po veličini 5. ostrvo u Grčkoj. Ostrvo je udaljeno samo 7 km od Turske i gleda na Češme i Izmir.

Čim stupimo na tlo Hiosa, odmah uočavamo zelene bregove i padine pokrivene srebrno-sivim stablima maslina, prirodne vrtove u hiljadama boja koji se diče rascvetalošću i opojnim mirisima... Netaknuta priroda, blaga klima, intimne peščano-šljunkovite plaže, zalivi sa kristalno čistim morem.

Najznačajniji deo istorije Hiosa obeležava mastika - zelena biljka koja uspeva samo na jugu Hiosa i okolini daje izgled i svakodnevni život. Mastika je mirisna smola koja se upotrebljava u izradi lakova, španskog voska, kao aroma kod izrade pića, kao dodatak zubnim pastama, i ne na poslednjem mestu - žvakaćim gumama. Mastika je ono po čemu je Hios poznat i zbog specifične mediteranske klime i položaja ostrva, jedino mestu na mediteranu gde ona uspeva. Naučnici su je odneli u Ameriku i u specijalnim prostorijama na veštački način stvorili uslove kao na Hiosu. Drvo je živelo, ali ploda nije bilo.


Gradovi i mesta na Hiosu


Grad Hios

Lokacija: zapadna strana otoka, dvadeset minuta šetnjom od luke Ormos
Opis: grad Hios ili Hora je tipično Kikladsko mesto, jedno od najlepših mesta na ostrvu Kiklada
Najbliža plaža: Milopotas
 
Glavni grad mesto je gde živi više od polovine ukupnog broja stanovnika ostrva. Hora je dinamičan grad koji ima šetalište i brojne restorane, ouzerije, barove i taverne, zabavni centar lokalnog stanovništva i posetilaca. Arheološki muzej, vizantijski muzej i drevna džamija s mramornim bunarom Maleka Pasche, samo su neke od kulturnih znamenitosti grada. Grad je od aerodroma udaljen 3 km.


Karfas

Približno 7 km južno od glavnog grada smešten je Karfas, jedno od najomiljenijih turističkih naselja na južnom delu ostrva. Duga plaža sa finim peskom zlatne boje, u letnjim mesecima svojim dobrim uslovima za kupanje privlači veliki broj kupača. Postepeno povećanje dubine mora idealno je za decu. Nekoliko taverni, barova, prodavnica suvenira, mini marketa i jedan od najvećih disko-klubova na ostrvu smešten malo izvan naselja, nude raznovrsnu ponudu za prijatan odmor. Naselje je od aerodroma udaljeno 4 km.


Ormos

Lokacija: Ormos je prirodna luka ostrva Hios smeštena u istoimenom zalivu
Opis: posle Hore (grada Hiosa) ovo je drugi po veličini grad na ostrvu
Najbliža plaža: Yialos


Plaže na Hiosu

Na Hiosu postoji mnogo prekrasnih plaža. Uprkos izuzetno razvijenom turizmu možete pronaći zaklonjene i udaljene plaže, čak i tokom sezone u julu i avgustu. Potpuno opremljene plaže sa dosta sportske opreme su druga alternativa.


Kalamos

Lokacija: na istočnoj obali ostrva Hios, na putu koji prolazi pored manastira Kalamos
Opis: jedna od brojnih plaža koje često znaju biti tihe i gotovo napuštene i na njima možete biti čak i jedini posetioci.
Najbliže mesto: grad Hios


Koumbara

Lokacija: 30 minuta šetnjom u pravcu severozapada od luke Ormos
Opis: 300 metara duga peščana plaža sa tavernama i sobama za iznajmljivanje
Najbliže mesto: Ormos


Manganari

Lokacija: 23 kilometara od luke Ormos
Opis: plaža se sastoji od pet manjih plaža sa peskom i šljunkom, a more je smaragdno zeleno i plitko
Najbliže mesto: grad Hios


Milopotas

Lokacija: samo nekoliko kilometara od glavnog grada
Opis: peščana plaža duga nekoliko kilometara sa velikom ponudom suncobrana, ležaljki, barova, kafe, restorana i opreme za morske sportove
Najbliže mesto: grad Hios


Papa

Lokacija: idilična skrivena uvala južno od Kalamosa
Opis: prekrasna peščana plaža do koje se može doći samo brodom
Najbliže mesto: grad Hios


Plakes

Lokacija: plaža posle plaže Kalamos
Opis: vrlo lepa i mirna plaža sa neverovatno čistim morem i mekanim, zlatnim peskom
Najbliže mesto: grad Hios


Psathi

Lokacija: na putu za Agios Thodoti
Opis: prekrasna zelena dolina nudi dve divlje plaže netaknute masovnim turizmom
Najbliže mesto: grad Hios


Iialos

Lokacija: nekoliko minuta peške od luke Ormos
Opis: vrlo popularna plaža sa mekanim, finim peskom i čistim morem. Plaža je manje popularna od plaže Milopotas
Najbliže mesto: Ormos


Agia Theodoti

Do plaže Agia Theodoti možete doći asfaltnim putem koji ide od vetrenjača u Hori ili putem iza doline Ormos.

Zaliv Agia Theodoti ima prekrasnu plažu sa zlatnim peskom i kristalno čistim morem. Lokalne taverne poslužuju izvrsnu grčku hranu, a u blizini možete iznajmiti i apartmane.


Izleti na Hiosu

Na ostrvu Hios mogu se organizovati brojni jednodnevni izleti za one koji na ostrvo ne dolaze isključivo zbog noćnog života. Obavezno prošetajte uskim uličicama grada Hore i popnite se na vrh mesta Panagia Gremiotissa, sa kojeg možete uživati u prekrasnom pogledu.

Na istočnoj strani ostrva, na vrhu malenog brega Paleokastro, nalaze se ostaci mermernog venecijanskog dvorca iz 10. veka koji okružuju prekrasnu vizantijsku kapelicu. Do vrha vodi malena staza iznad Psathija i zaista ćete uživati u ovoj prijatnoj, 15 minuta dugoj šetnji.

Vetrenjače i prekrasni amfiteatar Elitis na vrhu Hore zaista treba posetiti, jer ćete moći da uživate u jedinstvenom pogledu na Milopotas. Put koji vodi od vetrenjača ide u pravcu Homerove grobnice na severu, u blizini Plakatoa; na kraju puta nalazi se uska staza koja vodi do nekoliko grobova koji datiraju iz helenističkih vremena - pretpostavlja se da je jedan od grobova i grob epskog pesnika Homera.

Taksi brodovi svaki dan voze na jednodnevne izlete od Ormosa do plaže Manganari - mesto gde možete uživati u celodnevnom odmoru uz more i ukusnim obrocima u jednoj od obližnjih taverni.

Posetiocima su dostupni i svakodnevni izleti privatnim autobusima od Ormosa, Hore i plaže Milopotas do plaža Manganari i Agios Theodoti (10 kilometara severozapadno od Hore) gde se nalazi malo turističko odmaralište i ostaci akvadukta i kule iz helenističkog perioda.


Noćni život na Hiosu

Hios je najpoznatiji po bogatom noćnom životu i divljim provodima koji traju celu noć. 
U Ormosu i Milopotasu ćete pronaći nekoliko barova i klubova, ali je većina događanja skoncentrisana u glavnom gradu Hori. Celo ostrvo je u znaku poroka, pa shodno tome i barovi i diskoteke imaju takve nazive: 69, Vergine, Orgasmus...

Svake noći glavni grad se pretvara u veliku zabavu na kojoj ljudi igraju, piju i zabavljaju se do zore. Male ulice se u potpunosti zaguše ljudima koji se smeju, sastaju i biraju mesto gde će nastaviti celonoćni provod. Možete uživati u raznim vrstama muzike. Rock muzika je popularna u barovima kao što su “West Club”, “Cavodoro”, “Johny’s”  i  “Pegasus”. Gitara, zalazak sunca i ugodno ispijanje pića su zabava u barovima “Orange Bar” i “Ios Club”. Ljubitelji džeza će doći na svoje u baru “Kalimera”,  a R&B i hip-hopa u baru “Qclub”.

U Hori ćete pronaći i brojne barove u kojima svira grčka muzika, disko muzika, pop ili klasična muzika.

Kako veče napreduje, posetioci željni dodatne zabave kreću prema Milopotasu gde se nalaze klubovi "Mojo" i "Scorpion" u kojima celu noć svira tehno, trance i dance muzika.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu