Informacije za turiste: Grčka i Korona virus
28/02/2020 Tekst ažuriran 05/03/2020 Komentara 6

U vezi sa najnovijim informacijama vezanim za slučajeve Korona virusa u Grčkoj, na našoj zvaničnoj Facebook stranici postavili smo obaveštenje koje ćemo preneti i ovde:


"VAŽNO!

Dragi naši prijatelji,

Nakon skoro 10 godina druženja sa vama na ovoj našoj stranici koja okuplja sve ljubitelje Grčke preživesmo zajedno sa Grcima i požare, i zemljotrese, i provale, krađe, razne štrajkove, nestašice benzina, zatvorene banke, dileme hoće li Grčka bankrotirati ili neće... I evo dođosmo i do virusa.

Kad smo preživeli sve ovo nabrojano zajedno sa Grcima, preživićemo i ovaj Korona virus!

• Naime, u Grčkoj je registrovan 31 slučaj obolelih od virusa Korona. Njihovo zdravstveno stanje je dobro i prate ga stručnjaci.

• U poslednjih nedelju dana u Grčkoj je od klasičnog virusa gripa usled komplikacija život izgubilo 17 ljudi, a zaraženo je 77 osoba. 206 osoba je hospitalizovano - ponavljamo, od običnog gripa.

• Više od 100 osoba do sada je u Grčkoj testirano na Korona virus i svi su bili negativni. Grci su inače bili u pripravnosti čim je došlo do izbijanja virusa u susednoj Italiji.

• Grčka je već preuzela preventivne mere za suzbijanje i širenje virusa i usvojila je zakon koji između ostalog OMOGUĆAVA privremenu ili potpunu restrikciju kao i preventivne preglede na ulaznim i izlaznim tačkama zemlje, kao što su aerodromi, luke, železničke stanice ili putne mreže sa zemljama u kojima se bolest značajno proširila.
Ovaj zakon takođe OMOGUĆAVA i privremenu obustavu rada škola i svih obrazovnih ustanova, mesta bogosluženja, pozorišta. bioskope i sve ostale vrste zatvorenih javnih okupljanja.

• Svi karnevali u zemlji su otkazani iz preventivnih razloga.

• Samo sat vremena od kako je u Solunu objavljen prvi slučaj Korona virusa, pojedinci su poleteli ka supermarketima i pokupovali paste, pirinač, mleko za bebe, toalet papir i deterdžente. Velika potražnja postoji i za uljem, brašnom i šećerom, a antiseptici su nestali sa polica.
Promet u jednom solunskom supermarketu se povećao za 150%, a direktor lanca ovog poznatog marketa je izjavio da su većinom bili penzioneri u pitanju.

Jedino što Grci nisu uspeli kupiti su hirurške maske koje su nestale sa tržišta još početkom nedelje (kao i u Srbiji).

• Uprkos ozbiljnosti situacije, Grci su lepo raspoloženi. Njihov humor na društvenim mrežama je evidentan pa i sami na raznim stranicama i u grupama dele šale u vezi sa ovom temom :)

• U slučaju da se u Grčkoj proglasi pandemija korona virusa koja bi trajala i tokom leta i grčka vlada saopšti da ne preporučuje dolazak u tu zemlju, depozit koji ste uplatili vlasnicima biće vam vraćen u skladu sa politikom otkazivanja svakog smeštaja.

U svakom slučaju o tome nema razloga da razmišljate sada, jer mnogi vlasnici smeštaja vraćaju depozit do 21 dan pre početka letovanja. To praktično znači da oni koji su, uzmimo primer, uplatili svoje letovanje za kraj jula, ne treba da razmišljaju ni da brinu o tome do početka jula - više od 4 meseca od danas. A do tada korona virus mora biti suzbijen!

Stručnjaci inače tvrde da toplo vreme nije pogodno za Korona virus i ocenjuju da će virusu doći kraj kada krene toplije vreme.

• Perite ruke i dezinfikujte ih često. Nemojte preterano brinuti i još manje osećati panični strah.

Nemojte se o zaštiti od virusa informisati u raznim grupama gde nekompetentno informišu razni laici i novokomponovani stručnjaci. Informišite se na sajtu Ministarstva Zdravlja Srbije na adresi Covid19.rs i na sajtu Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO) na adresi www.who.int

Kao i uvek pratićemo situaciju u Grčkoj svakodnevno i ako dođe do potrebe da vas upozorimo na nešto što je vezano za Grčku, budite sigurni to ćemo i uraditi.

Mi brojimo dane do leta kao i uvek. A vi? ❤"
 

Napiši komentar
3067 Svetlana Roganovic   28/02/2020
Postovani, hvala Vam na obavestenju , ali s obzirom da sam zivela u Grckoj vise od 20. godina i da znam sve u vezi Grcke ...a, sada mi i cerka studira u Grckoj ..u potpunosti sam sigurna da je ovo problem koji ce se uspesno prevazici bez ikakvih posledica. S postovanjem, Svetlana Roganovic
3068 Vesna Lukic   28/02/2020
Drago mi je da ovakvo obavestenje postoji. VOLIM Grcku. Pomocice nama dragi zajednicki Bog
3069 GOKSI   28/02/2020
Ja sam jos u januaru uplatila letovanje.Molimo Boga da se vidimo u junu
3152 Mirjana Milenkovic   26/04/2020
Jaooo, ja brojim dane jos od dolaska u Srbiju prosle godine...Nadam se da se vidimo u julu...Grcka je zakon!
3233 Aleksandar Radojicic   09/06/2020
ja nemogu da razumem vecinu zemalja, ja putujem sa svojom porodicom pridrzavacemo rastojanje i mere i sami idemo porodicno izbegavam guzve i sve. zemlje neke nece da otvore granice kao Makedonija ni tranzit ili sta ja znam a svuda pustili vecina zemlja skupove do 500 ljudi ili vec se odvijaju i protesti i gluposti guzve i niko nista a na more ici stvara se neki problem . To sto bii naglasiio ja idem godinama u Grcku i icicu a na koji nacin i kako i preko koje zemljje ili ispod ili iznad hahahhaha. Zasto neko nekom sprecava osnovno pravo slobode i kretanja i neki karantini i zatvora .Lepo mere ima rastojjanje drzati najveca i najbolja mera i ostalo normalno peru se ruke uvek i higijena sve drugo gluposti a ko nece da postuje mere njegov problem . ne osecam se ugrozenim da idem za grcku sa svojom porodicom bas uvek i bez korone nemam neke kontakte da bi se bas zarazio a sad boze moj . srecan put svima pa i menii
3274 mirjana milenković   23/06/2020
Dajte nova obaveštenja, juli se bliži, a stanje sve gore, ako je verovati struci. Hoću u GRČKU!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu