Iskustvo sa kupovinom stana u Nea Kalikratiji
24/04/2017 Tekst ažuriran 19/05/2018 Iskustva 6


Iskustva Srba sa kupovinom nekretnina na grčkom moru su brojna, a procedura je kod svih manje-više slična. Marija Brković iz Beograda i njen suprug Vladimir su vlasnici stana u Nea Kalikratiji od 2011. godine. 


1. Vi ste ponosni vlasnik stana u Nea Kalikratiji već 6 godina. Mada verujemo da već znamo odgovor, ipak ćemo vas pitati zašto baš Grčka? :-)

Od 2011. god. sam vlasnik nekretnine u Nea Kalikratiji. Zašto Grčka? Bolje pitanje za mene je zašto Nea Kalikratija? Prvi put sam otišla tamo daleke 1987. godine sa roditeljima i oduševila se mestom. Grčku mnogo volim kao i ljude koji tamo žive i vrlo često imam osećaj dok ulazim kolima u Solun, da se vraćam kući. Kao kad se posle nekog odmora vraćam u Beograd. 


2. Kada se kod vas rodila želja da imate svoj stan na moru u Grčkoj? I kako ste "prelomili" i odlučili da ga kupite?

Posle upoznavanja sadašnjeg supruga, u periodu zabavljanja, letovali smo nekoliko puta u Nea Kalikratiji i maštali o tome da jednog dana imamo nešto svoje. U to vreme strancima nije bilo dozvoljeno da kupuju nekretnine.
Od 2011. suprug je dobio mnogo bolje plaćen posao u inostranstvu što nam je dozvolilo da podignemo bankarski kredit i kupimo stan.


3. Niste se brinuli da tokom kupoprodaje možda nešto pođe nekom neželjenom stranom i dođe do nekih problema?

Uhhh... jesam bila malo zabrinuta kada je trebalo da se vratim i završavam papire. Jer mi smo kupoprodaju pogodili na reč, kako mi to kažemo. S obzirom da smo tog trenutka bili na letovanju, nismo imali novca za neku kaparu, koju nam prodavci stana nisu ni tražili.

Jednostavno mislim da je bila stvar ljudske procene, sa obe strane, da li možemo da verujemo jedni drugima. Verovala sam nekom svom instiktu da će to sve biti u redu, kao što na kraju i jeste bilo :-)


4. Kupili ste stan od 72 m2 sa velikom terasom koji se nalazi dva minuta hoda od plaže u Nea Kalikratiji i platili ste ga 70.000 evra. Da li je u pitanju bila novogradnja ili starogradnja? 

Stan je po građevinskoj dozvoli iz 1978. god. U pitanju su dve spavaće sobe i dnevni boravak tzv. Otvoreni koncept sa kuhinjom i trpezarijom. Znali smo da ne želimo da kupujemo novogradnju, jer je po tom pitanju vrlo slična priča kao i kod nas. Takođe svi znamo da se za novogradnju u Grčkoj plaća i dodatni porez. Mi smo imali sreće, pa je prethodni vlasnik već renovirao stan. Ugrađena je nova pvc stolarija. Kupatilo je imalo nove sanitarije, pločice takođe. 

S obzirom da je prethodni vlasnik tu živeo sa porodicom sa decom, uradio je i etažno grejanje na lož ulje. Takođe je u dnevnoj sobi postojao i ispravan klima uređaj od 24 BTU.

Još da napomenem, da je u cenu stana ušla i kuhinja rađena po meri, dužina radnih ploča je oko 6m, zajedno sa ugradnom pločom za kuvanje i ugradnom rernom i aspiratorom. Kada smo saznali da sve to ulazi u cenu, nismo ni pokušavali da se cenkamo, jer bi to bilo stvarno bezobrazno, u najmanju ruku :-). Takođe smo preko prethodnog vlasnika organizovali krečenje i čišćenje celog stana. Troškovi krečenja i čišćenja su bili oko 400 evra sa materijalom.

Poenta ove priče je da vas svi Grci mnogo lepo prihvate kada se i vi postavite ljudski. Jer sve je u stavu. Moram još da napomenem da su nas nekoliko puta pitali da li nameravamo stan da rentiramo, jer je lociran u mirnom delu mesta, gde meštani žive :-) Nije bilo potrebe za nekim dodatnim radovima, osim što smo ceo stan okrečili.

Stan se nalazi u stambenoj zgradi, na prvom spratu. Velika terasa koja ide oko stana, sa ugrađenim tendama sa 3 strane. Zgrada ima interfon i videlo se da stanari vode računa o izgledu i higijeni zgrade, u što smo se uverili proteklih godina. Plaćamo ženu koja čisti zgradu i održava drveće i cveće oko zgrade, godišnje oko 70 evra.


5. Kako je tekao vaš proces kupovine? Da li ste angažovali agenciju ili samo advokata?

Iz Beograda smo Western Union-om poslali 1.900 evra na ime kapare (2.000 evra je maksimalan iznos za slanje, u tu ulazi i usluga slanja od 100 evra) i dogovorili putem mail-a kada ja da dođem ponovo da završimo papire. Sa sobom sam ponela 10.000 evra gotovine, koliko je i dozvoljeno da se prenese preko granice, uz bankarsku potvrdu o podizanju novca sa računa, koju mi niko nije ni tražio, ali svi znamo da to moramo da imamo.

Ja sam u Nea Kalikratiji boravila 5 dana. Od toga je 2 dana bio generalni štrajk i za 3 dana sam završila sve formalnosti oko potpisivanja ugovora. Zaboravila sam da napomenem i to da smo do kupca došli preko vlasnika agencije za nekretnine u Nea Kalikratiji, koji je sve organizovao za mene: doček na aerodromu, smeštaj u kući koji izdaju turistima i da me vozi gde god je trebalo. 

Vlasnik agencije, Nikos Tsikrikonis je sve organizovao: advokata koji će mene da predstavlja, jer ne možete da potpisujete ugovor bez svog advokata, zatim advokatsku kancelariju koja će sastaviti ugovor (sada i kod njih to rade notari). Nikos je studirao nekada u Srbiji i dosta dobro govori srpski. 

Ja u Solunu imam dve prijateljice grkinje koje takođe govore srpski, jedna od njih je bila sa mnom prilikom potpisivanja ugovora. Doduše advokat koji je radio ugovor odlično govori engleski i meni je i to bilo dovoljno za komunikaciju, oko provere podataka i uslova kupovine.

S obzirom da se porez za prenos vlasništva plaćao na katastarsku vrednost stana koja je u našem slučaju iznosila oko 43.000 evra i za ovaj iznos je rađen ugovor, napravili smo i jedan interni ugovor kupac-prodavac o isplati razlike u ceni, sa dinamikom isplate.

Što se tiče dinamike isplate novca, mi smo 5.000 evra kapare dali u kešu (1.900 evra poslatih Western unionom i 3.100 evra na ruke prodavca, po potpisivanju ugovora), 50.000 evra bankarskom transakcijom u oktobru mesecu, kada je suprugu odobren kredit. E sad ovde nastaje problem za sadašnje kupce. Sada se insistira na tome da kupac otvori račun u grčkoj banci za sva ova plaćanja. Malo je komplikovana procedura, jer za to traže dosta dokumenata prevedenih na grčki. 

Pošto sam ja bila pionir očigledno u kupovini nekretnine, meni je bio dovoljan pasoš i AFM broj, koji sam svakako morala da dobijem pre kupovine stana. Ostatak novca smo isplatili takođe u gotovini, u januaru sledeće godine, 15.000 evra, kada je stan ispražnjen. 


6. Osim navedenih, koji su bili ostali troškovi koje ste morali da platite? 

Usluge advokata koji je mene zastupao (obezbedio ga je vlasnik agencije za nekretnine) 450 evra, usluge sačinjavanja ugovora 800 evra, usluge agencije za nekretnine 2% od prodajne cene stana ili 1.400 evra, porez na katastarsku vrednost stana 4.300 evra, jer je tada porez za strance bio 10%.
Sada znam da je iznos manji, ali sam čula da su katastarske vrednosti stana povećane tako da je to u sumi slično.


7. U Grčkoj znamo da ne postoji Infostan, ali se posebno plaćaju struja, voda, negde čak i pražnjenje septičkih jama... Koliko vi plaćate račune za stan od 70 m2?

U Nea Kalikratiji se voda plaća dva puta godišnje. Jedan račun je oko 100 evra, a drugi je neka taksa koja obično iznosi do 20 evra.
Što se tiče struje, sve zavisi koliko koristite nekretninu na godišnjem nivou. Mi prilično vremena tamo provodimo, otprilike 4-5 meseci godišnje. 

Takođe imamo fiksnu telefonsku liniju, preko koje korisitimo i internet i to plaćamo cele godine. Svi ovi troškovi voda, struja, telefon godišnje otprilike iznesu 1.200-1.400 evra zavisno od potrošnje struje. 

Svima preporučujem da sa grčkom bankom potpišu tzv. Trajni nalog za plaćanje računa. Meni banka plaća račune za struju i telefon+internet, koji naizmenično stižu za naplatu svaki drugi mesec. Vodu plaćam na šalteru komunalne službe u mestu, čim prvom prilikom stignem tamo. Račun od 100 evra obično u januaru stiže za naplatu.


8. Mnogi misle da su stanovi u Grčkoj povoljni samo zato što su porezi enormno visoki. Koliko za vaš stan iznosi godišnji porez na nekretninu koju posedujete?

Svake godine se taj iznos menja i naravno zavisi od starosti nekretnine. Prve godine je porez bio oko 240 evra, sada za prošlu godinu smo platili 186 evra.

Ovo moram da napomenem, da sami morate da idete do notarske kancelarije i podnesete zahtev za godišnji porez. Notaru plaćate uslugu do 20e za to i odmah dobijete rešenje koliko iznosi godišnji porez. Obično na uvid traže poslednji račun za struju, jer se kroz račune za struju godišnje plaćaju i još neki porezi.

I tako svake godine. Oni ne šalju rešenja za porez, kao kod nas, nego se svake godine radi online upit kod notara i to stvarno brzo ide.
 

9. Da li stan izdajete ili sa porodicom boravite u njemu? Koliko vremena godišnje provedete u njemu?

Stan ne izdajemo i ne nameravamo to da uradimo nikada, jer ga mi često korisitimo, a pri tom možete i sami da vidite da nisu veliki troškovi održavanja.

Ove godine smo suprug i ja već dva puta bili u Nea Kalikratiji, a letnju sezonu otvaraju moji roditelji odlaskom krajem maja. Do kraja septembra obično neko od nas bude tamo, kada se sve sklanja unutra i priprema za zimski period.


10. Sada kada su vam se utisci malo slegli, da li mislite da je bolje biti turista u Grčkoj tokom desetak dana letovanja ili ipak imati nešto svoje?

Svakako je bolje imati nešto svoje, ako umete dobro da se organizujete. Mi smo taj stan opremili slično kao u Beogradu. U svakom trenutku može tamo da se živi. A što se tiče komfora u letnjem periodu ili letovanja, ne može da se poredi :-)

Imate mnogo veći komfor svakako i koristimo samo deo dana kada nije gužva na plaži i nije jako sunce. U svakom slučaju nama se isplati :-)

Generalno moji utisci su kako godine prolaze, da su nas meštani prihvatili kao svoje. Iskreno se obraduju svaki put kada dođemo, naročito u zimskom periodu. I obavezno idite zimi na more, divno je, nema gužvi. Vazduh čist, idealno za šetnje, a temperature su kao kod nas s proleća. Ova zima je bila izuzetak, pa smo u januaru imali i sneg do kolena :D

I najvažnije, svi ovi ljudi koje smo upoznali tokom kupovine stana su nam sada prijatelji. Družimo se redovno za vreme boravka u Grčkoj. Bivšem vlasniku stana smo dali i jedan komplet ključeva, za hitne slučajeve :-)


U nastavku priče OVDE pročitajte na koji način su Marija i njen suprug opremili svoj stan, u kojim salonima i prodavnicama u Solunu su kupovali nameštaj i kućne aparate i koliko novca su morali da izdvoje za to.

Napiši komentar
2195 saška mitić   15/04/2019
Za te pare mogli su do kraja života da letuju bilo gde i to all inclusive
2203 Carli   23/04/2019
Saska svaka ti je na mestu...
2204 Gorica   23/04/2019
Nije poenta baciti pare na letovanje all inclusive do kraja zivota vec te pare treba znati pametno investirati. A ova zena ih je veoma pametno investirala da joj donose prihod
2214 jale   30/04/2019
Godisnje 1400 eura samo za osnovne troskove. A gde su odrzavanje, obilazenja obavezno i van sezone... Za te pare cu sa zenom i decom letovati 15 dana svake godine i uz to menjati lokacije po zelji.
2973 joe   17/12/2019
Toliko obaveza i plaćanja mora se opravdati boravkom od najmanje 4 meseca boravka u stanu koji ste kupili. Ili ste extremno bogati da na održavanje i ostalo dajete 1400e godišnje ili ste nepromišljeno ušli u kupovinu. Iznajmiti stan u N.Kalikratiji, i okolnim mestima na mesec je 400e. Tako da su 70 000e plus iha ha...bačene pare a ne investicija.
4457 Don Vittorio   23/06/2022
SVAKA kupljena nekretnina je investicija - kao prvo cuva novac od inflacije, daje mogucnost da se potomcima nesto ostavi, te da se uziva u ambijentima koji se vole. One koji su protiv kupovine nekretnine i preferiraju letovanje "iz dzepa" svaki put na drugom mestu, pitacu samo jedno: kuda cete ici na more kad budete otisli u penziju tj nemali para za godisnjeodmorski "hop-off-hop-on"?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu