Porodica Stojanović iz Vranja je stan u Pefkohoriju kupila 2013. godine. Zašto su se odlučili baš za Pefkohori, da li stan izdaju turistima ili sami uživaju u njemu i kako je tekao proces kupovine, pitali smo Danijelu.


1. Šta je to što ima Pefkohori kada ste upravo to mesto izabrali da kupite stan u Grčkoj?

Vlasnici smo stana u Pefkohoriju već 4 godine. Nekada smo išli na letovanje u Crnu Goru dok se 2010. prvi put nismo odlučili za Grčku i to baš za Pefkohori. U njemu smo letovali i sledećih godina, jer je more čisto, mesto mirno, plaža sa sitnim peskom i prelepa.

Išli smo i u Asprovaltu i Stavros da se vidimo sa prijateljima, govorili su da je tamo mnogo lepo dok nismo jednom otišli i više nikada. Letovali smo zatim na Halkidikiju svake godine, a onda 2013. godine odlučili da novac uložimo u nekretninu u Grčkoj. Pefkohori nam je na prvi pogled ostao u srcu i tako smo odlučili da baš tamo kupimo stan. 


2. Da li ste imali neku pomoć u vidu agencije ili advokata?

Prilikom kupovine našli smo oglas na internetu agencije, pozvali broj, javila se veoma ljubazna gospođa Marijana koja je iz Beograda, a inače radi nekretnine u Grčkoj. Na početku nas je možda bilo strah pošto ipak ne znaš šta kupuješ i kome daješ novac, dok nismo upoznali Marijanu koja je žena vrh i koju puno pozdravljam. Ona nam je sve završila i samo nam dala ključ u ruke.


3. Koju kvadraturu ima vaš stan? Da li ste ga kupili opremljenog ili ste morali da kupujete nov nameštaj?

Stan ima 55 m2, veliku terasu, oko 250 m od plaže, na početku Pefkohorija. Platili smo ga 55.000 evra. Stan je stare gradnje, ali u dobrom stanju, na prvom smo spratu. Inače zgrada ima tri sprata, nameštaj od prethodnih vlasnika je postojao, naravno kupili smo sto i stolice kao i veš mašinu u Haniotiju u prodavnici u kojoj su jako povoljne cene. 

Kupatilo smo malo renovirali, dodali još jedan krevet, opremili ga sve u kompletu. U Solunu u prodavnici Jumbo smo kupovali ukrase i suvenire malo da ulepšamo stan, jer tamo su cene baš jeftine. U našoj zgradi su većinom Grci koji su veoma ljubazni i super sarađujemo.

U ovu cenu je ušla i agencija, i notar i advokat. Nismo imali druge troškove.


4. Koliko iznose računi za stan od 55 m2 u Pefkohoriju na godišnjem nivou?

Porez za 55 m2 iznosi 280 evra otprilike, a struja i voda oko 620 evra godišnje. Ukupno sve plaćamo oko 900 evra godišnje.


5. Koliko vremena godišnje provedete u Grčkoj od kad imate svoj stan?

U stanu boravimo uglavnom mi i naši bliski prijatelji i rođaci. Mi godišnje provedemo otprilike 3 meseca, a u ostalo vreme prijatelji i rođaci.


6. U Pefkohoriju ste već nekoliko godina. Da li je kupovina stana u Grčkoj po vama bila ispravna odluka ili ste se možda u nekom trenutku pokajali zbog te odluke?

Od kad smo kupili stan želja nam je da tamo budemo stalno i ne bi se vraćali, jer lepši život pored mora, i to baš u najlepšem Pefkohoriju ne postoji nigde. Možeš kad hoćes da odeš i u bilo koje doba, tamo je predivno.

Preporučila bih svakom ko ima uslove da ne razmišlja. Grčka je puna lepota i bilo koje mesto da izaberete nećete se pokajati. 

Napiši komentar
1277 Vladimir   05/11/2017
Da li moze da se dobije kontakt agenta gospidje Marijane koja radi sa nekretninama ili porodice Stojanovic iz Vranja Hvala


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu