Kinezi, Rusi i Turci najviše kupuju nekretnine u Grčkoj
10/10/2017 Tekst ažuriran 20/05/2018 Iskustva 0

Kineski, ruski i turski državljani su rangirani među tri prva mesta po broju korisnika petogodišnje boravišne dozvole koja se dobija na osnovu kupovine nekretnine u Grčkoj.

Od 2014. godine Grčka je ponudila tzv. "Zlatne vize" kojima se strancima za kupovinu nekretnine vredne više od 250.000 eura odobrava petogodišnja boravišna dozvola, a u određenim slučajevima i državljanstvo. Viza tj. boravišna dozvola uključuje i njihove supružnike kao i decu mlađu od 21 godine.

Mediji izveštavaju da je oko 4.193 stranaca u Grčkoj prema zvaničnim podacima obezbedilo ovu vizu u poslednje 3,5 godine.

Prema portalu Greekreporter.com, kineski građani su prvi na listi sa 797 kupljenih nekretnina u Grčkoj i konkurisanjem za "zlatnu vizu".
Ruski državljani kupili su 359 nekretnina putem kojih su grčke vlasti izdale vize za 802 državljana Rusije.
Ukupno 317 državljana Turske obezbedilo je vize kroz kupovinu ukupno 137 nekretnina u Grčkoj.

Na listi nakon njih nalaze se libanski, egipatski, irački, ukrajinski, sirijski, američki i jordanski građani. Oni koji stiču vize kupujući nekretninu mogu je obnoviti nakon pet godina i nemaju obavezu da žive u njoj.

Grčki zvaničnici kažu da gotovo da nema Turaka koji su se za stalno nastanili u Grčkoj nakon dobijanja "Zlatne vize", što sugeriše da ih mnogi koriste kao neku vrstu sistema osiguranja u slučaju da se politička situacija u Turskoj pogorša.

Turski vlasnici nekretnina u Grčkoj koji preferiraju glavni grad Atinu za kupovinu imovine uglavnom iznajmljuju ove kuće stanarima ili ih koriste kao kuće za odmor.

Većina Turaka koji su kupili nekretnine u Grčkoj su poslovni ljudi, samozaposleni ili penzioneri.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu