Kolike su zaista plate i zarade u Grčkoj?
28/10/2017 Tekst ažuriran 10/11/2020 Komentara 0

500, 600, 700, često i preko 1.000 evra. Čuli smo različite iznose za mesečne plate zaposlenih u Grčkoj. Ali šta je od svega ovoga tačno u zemlji od čak preko milion nezaposlenih?

Prema zvaničnim izveštajima, većina novih radnika dobija oko 600 evra mesečno, pa čak i nakon godina rada, retko primaju više od 1.500 evra.

Osnovna plata prema Nacionalnom ugovoru o radu novozaposlenog u Grčkoj starijeg od 25 godina (bez iskustva i specijalizacije) je 586,08 evra i 644,68 evra ako je u braku. Ukoliko je novozaposleni mlađi od 25 godina, propisana minimalna zarada je još manja i iznosi 432 evra neto.


Konobari

Plate u pružanju ugostiteljskih usluga variraju u zavisnosti od oblasti i klijentele. U Atini, konobari obično uzimaju između 30 i 55 evra dnevno, pri čemu najveću platu daju barovi-restorani. Kao i kod svakog posla, tako i u ovom, iskustvo je najvažnije i sa prethodnim iskustvom u nekoliko restorana, početnici su plaćeni 30 do 35 eura dnevno, dok iskusniji često zarađuju 50-55 evra.

Napojnice su svuda u svetu veliki izvor prihoda za konobare, i u zapadnom predgrađu Atine i nekim delovima Pireja one dostižu oko 15 do 30 evra dnevno. Nasuprot tome, u samom centru Atine, brojke u mnogim slučajevima prelaze 100 eura po konobaru. Kako kažu dvojica zaposlenih u baru-restoranu u Kolonakiju, većina ovih lokala čuva bakšiš na posebnom mestu i deli ih konobarima svake nedelje. U mnogim slučajevima vlasnici zadržavaju i jedan deo za sebe.

Generalno, ovo je profitabilna profesija u Grčkoj, ali u isto vreme postoji i velika radna eksploatacija pa mnogi konobari rade bez osiguranja i nisu plaćeni za prekovremeni rad.

Kuriri (dostavljači)

Plate kurira u Grčkoj variraju od 500-700 evra mesečno, a većina zaposlenih su neosigurani ili prijavljeni na pola radnog vremena. U većini slučajeva poslodavci ne obezbeđuju prevozna sredstva zaposlenima, već kuriri raznose poštu i pakete vlastitim motociklima. Često i sami pokrivaju troškove goriva koje potroše. 

Napojnice su veoma važne i u ovom poslu, ali su daleko manje od konobarskih. Kako objašnjava kurir iz Pireja Nikos, najčešće je potrebno 50 isporuka da bi se prikupio bakšiš od 5 evra.

"Nekada mi je bilo potrebno 15 isporuka da skupim 15 evra, a sada moram bar 50".

Prodavci

Plata prodavaca u Grčkoj varira od 500 do 700 evra. U velikim lancima supermarketa postoje i bonusi koji se daju zaposlenima sa najviše prodaja.

U turističkim mestima plata prodavaca je nešto viša, kreće se od 800 - 1.000 evra mesečno, a poslodavac u određenim slučajevima obezbeđuje smeštaj za radnike, a ponekad i ishranu. Ipak u turističkim mestima radnici često rade dvokratno i bez ijednog slobodnog dana u nedelji.

Radnici obezbeđenja

Plate bezbednosnog osoblja su oko 650 evra. Ne zahteva se uvek sigurnosna sertifikacija, jer je srednja škola u većini slučajeva dovoljna. Zaposleni kažu da su prilično zadovoljni svojom platom, mada u mnogim slučajevima rade i tokom čitave noći.

Zaposleni u multinacionalnim kompanijama

U ovom tipu preduzeća plate su prilagođene prema nivou na kojem se nekvalifikovani radnici nalaze u podnožju piramide (nivo 0-5) i menadžeri na vrhu (20+). Nekvalifikovani radnici su plaćeni neto 650 - 1.100 evra, u zavisnosti od toga koliko godina rade u kompaniji.

Recepcionista kompanije dobija mesečnu platu od 850 eura, administratori u ljudskim resursima oko 1.900 evra, dok rukovodioci svakog odeljenja (supervizori) dobijaju 2.000 - 6.000 evra. Menadžeri se takođe plaćaju prema nivou na kome su, a početna plata je 3.000 evra. 

U odeljenju prodaje, novozaposleni u određenoj kompaniji prima 1.500 eura, dok oni koji rade više od osam godina primaju preko 3.500 evra. Menadžeri marketinga dobijaju više od 5.000 evra, a direktori strane kompanije 15.000 evra mesečno.

Taksisti

Mesečna plata samozaposlenog taksiste (koji ne radi za poslodavca) je oko 1.200 do 1.500 evra neto, od kojih, međutim, sami pokrivaju velike količine goriva, servis automobila, osiguranje itd. Taksisti koji godinama rade ovaj posao u Atini kažu da za ovakvu platu moraju raditi 10 ili 12 sati dnevno.

"Više volim da radim 12 sati i sam određujem kada ću napraviti pauzu, nego da imam gazdu sve vreme iznad glave"

Frizeri

Mesečna zarada frizera u Grčkoj je 600 eura, uz određene izuzetke. U ovom poslu kao i svuda zarada varira u zavisnosti od klijentele koju ima jedan salon, troškova zakupa (ako vlasnik ne poseduje poslovni prostor), konkurentnosti, plata radnicima (ako ne rade sami) i troškova proizvoda koje koristi. U mnogim slučajevima frizeri dobijaju novac za reklamiranje proizvoda, što značajno doprinosi njihovom prihodu.

Frizerka u centru Atine kaže da u proseku usluži 300 klijenata mesečno i ima mesečni prihod koji dostiže 9.000 evra. Od ove sume ona mora pokriti troškove salona, što rezultira neto zaradom od 3.000 eura (ili manje). Sa druge strane frizerka u predgrađu Pirej koja ne plaća zakup i ima samo jednog zaposlenog, zaradi 3.000 evra mesečno, ali su njeni troškovi minimalni.

Notari

Prema uredbi iz 2012. godine, za ugovore sa novčanim transakcijama, notar prima fiksnu naknadu u iznosu od 20 evra i proporcionalnu naknadu koja se izračunava na osnovu ukupne vrednosti navedene u ugovoru.

Procenjuje se da jedan prosečan notar u Atini zarađuje 15.000 evra godišnje, ali u provinciji njegova godišnja plata može dostići čak i 40.000 evra.

Sveštenici

Odeljenje državnog trezora je 2012. godine odredilo mesečne plate sveštenika. Prema ovome sveštenik bez prethodne službe dobija platu od 770 evra (u prvoj godini 678 evra). Nakon 10 godina plata iznosi 1.032 eura, dok za 30 godina rada neto mesečna plata iznosi 1.410. Mitropoliti sa 30 godina radnog staža primaju neto 1.750 evra, dok nadbiskup ima 2.213 neto mesečnu zaradu.

Ovi iznosi ne uključuju naknade koje sveštenici dobijaju za izvršenje različitih službi i ceremonija. U proseku, sveštenik od kumova naplaćuje 150 evra za ceremoniju venčanja, jer "tolika cifra je godinama unazad", što je, naravno, na "crno". 

Često se desi da ove cene budu niže ili više zavisno od ponuđenih "usluga" koje uključuju osvetljenje crkve, klimatizaciju i koliko dugo će ceremonija trajati.

Nastavnici i profesori

U državnom sektoru Grčke plate nastavnika se kreću u rasponu od 780 evra (početnici) do 2.097 evra (profesori na fakultetima), u zavisnosti od iskustva i kategorije kojima pripadaju. Što se tiče plata nastavnika u privatnim školama (tkv. frontistirio), one su znatno niže, pošto je malo nastavnih sati. 

Tako na primer profesor engleskog jeziku sa iskustvom od preko šest godina rada i sa 18 časova predavanja nedeljno, dobija 475 eura. Iz tog razloga većina nastavnika drži i privatne časove koje naplaćuju u proseku od 10 do 30 evra po satu. Ove zarade obično nisu prijavljene.

Doktori

Danas lekari specijalisti u bolnicama primaju 1.007 do 1.655 evra mesečno koliko primaju direktori bolnica. Ovaj iznos se povećava na osnovu radnih sati provedenih na dežurstvima. Lekari dobijaju i naknadu za pohađanje seminara u vrednosti od 123 do 195 eura. 

Prema izjavama lekara specijalista iz atinske državne bolnice, lekari nisu zadovoljni svojim platama. Niko od njih nije priznao prihvatanje čašćavanja u novcu.

"Mnogi misle da doktori zarađuju puno, ali to je mit. Drugačije je ako imate sopstvenu ordinaciju..."

Zaista, doktori koji imaju svoje ordinacije zarađuju mnogo više novca, čak 300 eura dnevno.

Advokati

Kao i doktori, ni advokati ne primaju astronomske sume. Plate se kreću od 600 evra i mogu da dostignu 1.600 ili 2.500 evra bruto. Prosečna zarada advokata trenutno iznosi 900 eura. Sve zavisi od iskustva i broja slučajeva koje je advoktska kancelarija imala. Čak i oni koji imaju svoje advokatske kancelarije ne uzimaju uvek petocifrene količine koje s vremena na vreme uzimaju poznati advokati u Grčkoj.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu