Kolima do Tasosa
09/03/2016 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 0

Ako ste u potrazi za smeštajem na Tasosu i potrebna vam je vila, apartman ili studio, ovde možete pogledati i rezervisati smeštaj koji Vam najviše odgovara. Ako još niste odabrali destinaciju za letovanje ovde ćete naći objekte u ponudi iz svih mesta na Tasosu (Potos, Limenas, Skala Prinos, Skala Rachoni itd...). 
 

Od septembra 2016. godine za više nije potrebna međunarodna vozačka dozvola za Grčku za one turiste koji poseduju novu biometrijsku vozačku dozvolu.


Put na Tasos sopstvenim prevozom

Do Tasosa se iz Beograda može automobilom doći iz dva glavna putna pravca, od kojih ću jedan pomenuti samo kao mogućnost – putovanje preko Bugarske – jer, iako je to najkraći put, za njega važi poslovica “preko preče, naokolo bliže”. Ovaj pravac nije dobar za putovanje, jer je put kroz Bugarsku mestimično loš, delom se putuje vijugavim putevima kroz planine i njime je značajno manje komforno i bezbedno ići nego “uhodanim” putevima kroz Makedoniju i solunsku regiju. Opisi koji slede se odnose na pravac preko Makedonije, sa nekim mogućim “varijacijama”.


Beograd – Preševo – Gevgelija – Solun – Keramoti – Limenas

Najbolji put vodi preko graničnog prelaza Preševo, zatim kroz Makedoniju do Gevgelije, a kada uđete u Grčku od graničnog prelaza Evzoni nastavljate 50-ak km do kružnog prstena (ring road) oko Soluna gde ćete slediti zelene putokaze za Kavalu, da bi ste do Kavale stigli autoputem koji je pred leto 2009. u potpunosti završen. Dakle, pratite zelene table “Kavala” jer postoje i plave koje će vas takođe odvesti do Kavale, ali ćete putovati tri puta duže jer nije autoput.


Kada se, nakon 140km vožnje po odličnom autoputu od Soluna približite Kavali, nemojte u nju ulaziti nego nastavite autoputem i pratite zelene putokaze za Xanthi nekih 30-ak kilometara sve dok ne ugledate putokaz za Keramoti zajedno sa oznakom za ferryboat. Tu se isključite sa autoputa, pratite putokaze za Keramoti i ostaje vam oko 20km solidnog puta do luke gde ćete se ukrcati na trajekt koji plovi do glavnog mesta na Tasosu – Limenas. Trajektom se plovi 8km, što u najboljem slučaju sa sve ukrcavanjem i iskrcavanjem traje manje od sat vremena. U špicu sezone trajekti iz ove luke polaze na svakih pola sata. Kada se iskrcate u Limenasu ostaje vam još najviše 50 minuta lagane vožnje do bilo kog mesta na obali.


Dakle, ovim najboljim putem od Beograda do Limenasa ima oko 820km. Kada se sve sabere (zadržavanje na graničnim prelazima, 2-3 usputne kratke pauze za kafu ili predah i prevoz trajektom) putovanje autom ne traje kraće od 11 sati. Ako putujete 1. ili 15. jula, a posebno 1. avgusta, put može trajati par sati duže. Pošto svi aranžmani počinju u podne, odnosno posle 12h, znači da je (iz Beograda) potrebno krenuti oko ponoći da bi ste u svoju sobu/apartman ušli i boravili od trenuka kada je za vas pripremljena.


Mladim rodiljeljima sa malom decom je zgodno da putuju noću i, kada su oba roditelja vozači pa se smenjuju, ovaj put je podnošljivo naporan. Treba, međutim, maksimalno voditi računa o bezbednosti vaše porodice i zato imajte na umu da se većina saobraćajnih nesreća, kao posledica premora vozača, dogodila između 05 i 07h ujutru. Zbog toga je mnogo bezbednija i komfornija varijanta (i malo skuplja) da putujete danju tako što ćete krenuti ujutru oko 09h, a kasno popodne stići na jug Makedonije ili Polikastro (20km po ulasku u Grčku) i tu prespavati u nekom od sasvim pristojnih hotela. Možete, naravno, spavati i u Solunu. Nakon doručka, nastavite put i na Tasosu ste oko 13h.


Beograd – Preševo – Dojran – Kilkis – Keramoti – Limenas

Ovo je trasa za one koji će prespavati u nekom od jeftinih a vrlo pristojnih smeštaja u mestu Dojran na samoj granici sa Grčkom. Granični prelaz Dojran – Doirani prolazite bez čekanja, jer nema gužve. Dakle, nakon ulaska u Makedoniju vozite 145km do mesta Udovo gde imate velike, jasno vidljive putokaze za Dojran. Odatle imate još 35km do Dojrana gde možete prespavati u odličnim apartmanima za 10€ po ležaju.


Ujutru odmorni pređete u Grčku i odličnim putem nastavite pored Kilkisa da se spuštate prema Solunu, ali se kod mesta Lagkada uključujete na “Egnatia Odos”, odnosno autoput i nastavljate prema Kavali, i dalje prema Keramotiju. Nema tu nikakve velike muke, putevi su dobro obeleženi, a pre puta, naravno, pogledajte kartu da bi ste imali predstavu o tome kuda putujete. Ako imate navigator sa ažurnim mapama onda nemate problem sa ovime.


Dok nije potpuno završen autoput Solun – Kavala, bilo je zanimljivo i donekle opravdano putovati od Dojrana preko Seresa i Drame do Kavale, ali od kada je Egnatia Odos završen, mnogo je bolje, brže i bezbednije ići autoputem.


Beograd – Prohor Pčinjski – Kumanovo – Gevgelija (ili Dojran) – Solun (ili Kilkis) – Keramoti – Limenas

Kada na Tasos putujete sa namerom da usput negde prespavate poželjno je da obratite pažnju na datum putovanja. Ako su to 1. ili 15. u letnjim mesecima i okolni dani, a naročito ako se tada poklope i vikendi, onda očekujte velike gužve od ranih popodnevnih sati pa sve do uveče na graničnom prelazu Preševo. Razlog za ovu gužvu su, pre svih, Albanci iz zapadne Makedonije – gastarbajteri, koji u to vreme idu svojim kućama. Uglavnom rade u Švajcarskoj pa se prepoznaju po švajcarskim tablicama.


Tada je mnogo bolje skrenuti sa magistralnog puta odmah iza Vranja, kod mesta Ristovac, i pratiti putokaze za Prohor Pčinjski koji se sada nalaze na svim raskrsnicama. Put je solidan, poslednjih 3-4km serpentinama se spuštate u dolinu Pčinje. Dakle, nakon 30-ak kilometara od skretanja s magistrale doći ćete do prelepog manastira pored koga je i granični prelaz. Prošlog leta je jedna gospođa uložila puno para i renovirala manastirske konake tako da je to sada solidan turistički smeštaj po pristojnoj ceni sa ODLIČNIM restoranom.


Na ovom graničnom prelazu je divna okolina i nema gužve, ali se sa naše strane trenutno sve dosta sporo odvija, pa se može desiti da čekate 20-ak minuta. Na tri kilometra odatle, uz samu graničnu liniju sa Makedonijom, napravljen je nov, moderan granični prelaz. Kada uđete u Makedoniju imate opet oko 20-tak kilometara dok kod Kumanova ne izađete na autoput za Skoplje i dalje prema Grčkoj. Računajte da vam od prelaza Prohor Pčinjski pa do Tasosa treba najmanje 7 sati puta, znači ako ste odlučili da ovde prespavate morate malo ranije ustati i nastaviti put – ili stići kasnije popodne na Tasos.


• Zahvaljujemo Zoranu Radivojevu na detaljnom opisu puta i korisnim informacijama

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu