Korona virus - Grčka: Najnovije vesti
13/04/2020 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 0

Prema poslednjim podacima, u Grčkoj je virusom COVID-19 zaraženo 2.114 osoba dok je preminulo 99 osoba. U Grčkoj je do sada ukupno testirano 42.261 kliničkih uzoraka.
Izlečeno je ukupno 269 pacijenata.
26 preminulih su bile žene, a ostali su muškarci. Prosečna starost preminulih je 72 godine, a 88,8% njih je imalo osnovnu bolest i/ili starosnu dob od 70 i više godina.
Kod 542 obolela, tj. 25,6% smatra se da su virus dobili usled putovanja u inostranstvo. Iz bolnice je otpušteno 15 pacijenata.


Od sredine maja se očekuje postepeno ublažavanje mera u Grčkoj

Grčka vlada je najavila da će postepeno ublažiti restriktivne mere ukoliko ne dođe do porasta broja zaraženih.

Ublažavanje mera odvijaće se u fazama počevši od 10. maja i po njihovim očekivanjima trajaće do jula, kada se očekuje normalizacija stanja u zemlji.


Obustava rada do 27. aprila

Vlasti u Grčkoj produžile su obustavu rada prodavnicima i preduzećima do 27. aprila 2020. godine. Do istog datuma ostaće zatvorene i organizovane plaže u Grčkoj.

Odluka takođe uključuje zabranu rada svih sportskih i fitnes centara i klubova.

Rad maloprodajnih objekata u tržnim centrima i dalje je zabranjen. Izuzeti su supermarketi i apoteke koji posluju u tržnim centrima pod uslovom da imaju nezavisan ulaz za svoje kupce.

Supermarketi, apoteke, pekare, prodavnice za kućne ljubimce i druge prodavnice ostaju otvorene.

U subotu 4. aprila, vlasti su produžile mere ograničenja kretanja za građane takođe do 27. aprila.


Grčka produžava zatvaranje škola i univerziteta do 10. maja

Grčka produžava zatvaranje svih obrazovnih ustanova, škola, univerziteta i koledža, do 10. maja 2020.

Produženje se radi iz predostrožnih razloga i u skladu sa preporukama Nacionalne komisije za zaštitu javnog zdravlja od COVID-19.

Škole će ostati zatvorene dve nedelje nakon uskršnjih praznika.

Grčka je zatvorila sve škole, univerzitete i druge obrazovne institucije 6. marta, deset dana nakon što je prvi pacijent pozitivno testiran na koronavirus.


Novo istraživanje: Kada će pandemija u Grčkoj dostići vrhunac?

IHME (Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju) na Univerzitetu Vašington, Sijetl, predstavio je sopstveni model toka koronske pandemije u zemlji. Prema prognozi naučnika ovog instituta, vrhunac pandemije u Grčkoj očekuje se oko 20. aprila. Prema istoj studiji, nakon 20. aprila pa sve do poslednje nedelje maja održavaće se trend pada zaraženosti.

Kako prenosi portal Parallaximag.gr, tokom najgoreg dana pandemije u Grčkoj, broj mrtvih bi mogao dostići 13 tokom 24 sata. Ova prognoza predviđa da će do kraja maja ukupan broj smrtnih slučajeva dostići 400.

Broj 400 smatra se prosečnom prognozom, sa rasponom mogućih vrednosti od 264 do 635 žrtava.

Datum kada će bolnice biti pod maksimalnim pritiskom je 20. april, kada će možda biti potrebno do 107 bolničkih kreveta za kritično obolele pacijente, a ukupno 424 bolnička kreveta za manje teške slučajeve.

Na osnovu gore navedenog neće doći do nedostatka kreveta u grčkim bolnicama.


Stroge kontrole na putevima tokom Vaskršnjih praznika i visoke kazne 

Prema Keeptalkinggreece.com, Grčka civilna zaštita najavila je u sredu niz strogih kontrola na glavnim izlazima iz Atine i drugim gradovima i obustavila saobraćaj između ostrva uz nekoliko izuzetaka.

U nastojanju da obuzdaju širenje korona virusa, grčke vlasti će pojačati kontrolu kretanja na autoputevima i naplatnim rampama, lukama i aerodromima, vozovima i autobuskim stanicama, kako bi se sprečilo masovno iseljavanje tokom Vaskrsa koji se u Grčkoj slavi u nedelju 19. aprila.

Novčane kazne za one koji zloupotrebe mesto „stalnog boravka“ i pokušaju da odu u svoje selo ili vikendicu na moru, povećaće se sa sadašnjih 150 € na 300 €.

Osim što će platiti novčanu kaznu, onima koji ne budu poštovali ove odredbe biće skinute registarske tablice na 60 dana i vozilo će biti vraćeno na tačku odakle je krenulo. 

Putovanje u drugo mesto će biti dozvoljeno isključivo stalnim stanovnicima koji mesto prebivališta mogu potvrditi dokumentima. Oni koji uspeju da odu neće moći da se vrate nazad dok god traje mera ograničenog kretanja.

Sve ove mere biće na snazi 24 h do 27. aprila.


Lažne dozvole za kretanje

Poslodavci koji izdaju lažne potvrde za kretanje ljudima koji nisu zaposleni kod njih biće kažnjeni sa 10.500 € po osobi, a osoba koja ima lažnu dozvolu biće krivično gonjena.

Grčka je inače prekršiteljima mere ograničenog kretanja i zabrane rada prodavnica izrekla novčane kazne u vrednosti od preko 4 miliona evra!


Grčka je poboljšala svoj globalni položaj u slučaju COVID-19 i smrtnosti

Grčka uporedna pozicija u globalnom rangu slučajeva Covid-19 i smrtnosti neprestano opada i samim tim se poboljšava.

Sa 2.114 potvrđenih slučajeva do 12. aprila, Grčka drži 53. mesto u svetu u ukupnom broju dijagnostikovanih slučajeva, u poređenju sa 43. mestom na kom je bila pre nedelju dana.

Zauzimala je 17. mesto u Evropskoj uniji, kao i prošle nedelje.

Sa oko 203 potvrđenih slučajeva na milion stanovnika (u poređenju sa 161 prošle nedelje), Grčka ima niski procenat zaraženih, na 81. mestu u svetu, u poređenju sa 75. mestom prošle nedelje (5. aprila) i 66. mestom nedelju dana pre (29. marta).

Globalni prosek iznosi 228 slučajeva na milion stanovnika, pa je Grčka ispod globalnog proseka, dok je prošle nedelje bila nešto iznad njega.


Kada je u pitanju smrtnost Grčka se takođe drži dobro

Sa 98 smrtnih slučajeva Grčka je na 39. mestu u svetu po apsolutnom broju preminulih od virusa.

Bila je na 33. mestu pre nedelju dana i na 28. mestu pre dve nedelje. Takođe je bila na 15. mestu u Evropskoj uniji (na 14. mestu pre sedam dana).

U odnosu na svoje stanovništvo, Grčka je do sada imala oko 9 smrti na milion stanovnika (u odnosu na sedam prošle nedelje), što ovu zemlju stavlja na 49. mesto na međunarodnom nivou (od 38. mesta pre sedam dana) i na 18. mesto u Evropskoj uniji (od 17.).

Globalni prosek je oko 14 smrti na milion stanovnika. U tom smislu Grčka je znatno ispod međunarodnog proseka.


Na Kritu izrečena prva kazna za plivanje u moru

Na Kritu (Hania) izrečena je prva novčana kazna od 150 evra za kupanje u moru uprkos zabrani koja je na snazi. 

Žena je uživala u moru u poslepodnevnim časovima kad je čula sirenu lokalne obalske straže i zvučnik preko kog su je pozvali da izađe iz vode. To je prva novčana kazna izrečena plivačima zbog kršenja relevantne zabrane.

Policajcima je rekla da nije upoznata ni sa jednom zabranom plivanja, ali oni nisu pokazali ni najmanju fleksibilnost ili razumevanje. Naprotiv, rekli su da je zabrana na snazi od 23. marta 2020. godine.

Ljuta zbog novčane kazne, žena je poslala e-mail lokalnim medijima koji su objavili priču i naplaćenu kaznu.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu