Korona virus u Grčkoj: 190 slučajeva, zatvoreni kafići, restorani, tržni centri
13/03/2020 Komentara 0

Nakon što je u Grčkoj danas registrovano 190 osoba zaraženih virusom Korona, grčka vlada je preduzela još drastičnije mere i naložila zatvaranje kafića, barova, restorana, taverni, tržnih centara, butika, kozmetičkih salona, biblioteka... 

Otvorene su apoteke, benzinske stanice, banke, supermarketi, prodavnice hrane, pekare i poslastičarnice koje ne nude mogućnost sedenja dok su škole, univerziteti, vrtići, muzeji, stadioni, zatvoreni već nekoliko dana.

Nove mere su uvedene zbog naglog porasta registrovanih slučajeva obolelih od Korona virusa sa 117 koliko ih je bilo juče na 190 danas. 

Osim ovoga Grci masovno prkose preporukama da ostanu kod kuće, a hiljade njih je iskoristilo zatvaranje škola i univerziteta i pojurilo u kafiće i parkove kako bi uživali u suncu.

Očigledno uznemiren ministar zdravlja Vassilis Kikilias rekao je tokom konferencije za novinare:

„Rekao sam da ćemo preduzeti sve neophodne mere da zaštitimo ljude. Danas proširujemo mere za sprečavanje širenja Korona virusa. Prvo zato što su zabeleženi novi slučajevi, a drugo zato što se ne poštuju i ne sprovode restriktivne mere“, rekao je Kikilias.

„Ponovo ću reći da vodimo borbu koja će pokazati individualnu odgovornost i kolektivnu svest.“

Novih 73 obolelih od juče do danas

Od 190 slučajeva zaraze virusom COVID-19, 73 osobe su novooboleli, a za 36 se još uvek proverava izvor zaraze. 11 obolelih nije povezano sa drugim slučajevima, a 9 ih je u Atini.

5 pacijenata je u ozbiljnom stanju i intubirano je.

47 pacijenata je hospitalizovano.

Do sada je obavljeno 2.700 testova na Korona virus, više od 1.000 u poslednjih 48 sati.


Od 190 slučajeva u Grčkoj:

• 47 obolelih ima preko 65 godina
• 79 je starosti 40-44 godine
• 7-oro dece uzrasta 0-17 godina


Geografski gledano zaraženi su:

Atina 85, Ilia 40, Achaia 9, Solun 6, Istočna Atika 5, Zakintos 4, Kastoria 3.

Od prošle nedelje, Grčka uvodi preventivne mere korak po korak u nastojanju da kontroliše širenje virusa, u smislu izbegavanja masovnog izbijanja koje bi moglo poslati hiljade u javne bolnice i primorati javni zdravstveni sistem da se sruši.


Izvor: Keeptalkinggreece.com

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu