Gospođa Popi Kalogirou je vlasnica agencije za nekretnine „Kalogirou Real Estate“ u Grčkoj i ima preko 32 godine iskustva u ovom poslu. Trenutno ima dve kancelarije: jedna se nalazi u Nea Kalikratiji, a druga, koja je otvorena 2006. godine, u Nea Plagiji, takođe na Halkidikiju.

Kancelariju gospođe Popi preporučili su nam neki od naših posetilaca. Kontaktirali smo je i iznenadilo nas je to što odlično govori i piše srpski jezik pa smo ovu činjenicu iskoristili da joj postavimo nekoliko pitanja.

Prvo ćemo vas pitati ono što i nas često pitaju posetioci: koliko iznosi godišnji porez na nekretninu koju stranci kupuju u Grčkoj? Mnogi misle da nekretnine u Grčkoj imaju pristupačnu cenu samo zato što je godišnji porez koji će kasnije plaćati veoma visok. Šta je prava istina? 

Istina je da je u regiji Halkidiki godišnji porez 3 evra po kvadratnom metru. Na primer, godišnji porez za stan u Nea Kalikratiji površine 50 kvadratnih metara iznosi 150 evra godišnje. Sa druge strane, u nekim delovima Soluna porez ide i do 6 evra po kvadratnom metru.

Gde Srbi najčešće kupuju nekretnine: u Solunu ili letovalištima na Halkidikiju? Zašto baš u tim mestima?

Dosadašnja praksa pokazuje da su preferencije Srba uglavnom orjentisane na područje Halkidikija, tačnije na Nea Kalikratiju. Interesovanje postoji i za Solun, ali tamo više ulažu agencije za nekretnine radi iznajmljivanja.

Na području Halkidikija interesovanja su podjednaka za studija, male stanove pored mora, ali i za kuće sa velikim dvorištima i baštama, građevinske parcele i investicione nekretnine.

Najčešće kupuju mladi parovi koji preferiraju nove zgrade u blizini mora. Takođe kupuju i porodice u kojima roditelji imaju za cilj da nekretninu ostave deci u nasleđe, i naravno velike agencije za nekretnine sa kojima imamo odlično razvijenu saradnju.

Najveći motiv je brz pristup od Srbije do Halkidikija, brz pristup avionom, fantastične plaže, blizina Soluna i naravno, pad cena nekretnina.

Možete li nam reći nešto o proceduri kupovine jednog stana u Grčkoj, koliko vremena protekne od trenutka vašeg angažovanja pa do samog potpisivanja kupoprodajnog ugovora između kupca i prodavca?

Kako vreme prolazi kupoprodajni proces se pojednostavio uprošćavanjem birokratije u zemlji. Nikada nije ni postojao neki naročiti problem jer mi preuzimamo na sebe čitav proces prenošenja imovine.

Proces kupoprodaje se odvija u nekoliko etapa:

1. Odlazimo u poresku službu zejedno sa Vama da biste se registrovali kao poreski obaveznik u Grčkoj. Vi odlazite nazad u svoju državu, a mi radimo dalje u Vaše ime.
2. Advokat koji Vas zastupa (a koga mi obezbeđujemo u Vaše ime) odlazi u katastar, detaljno proverava nekretninu za čiju ste kupovinu zainteresovani, uverava se da nije pod hipotekom, da vlasnik nema prethodnih dugovanja i sl, i obaveštava Vas o svemu.
3. Građevinski inženjer proverava nekretninu, da li odgovara zvaničnom nacrtu i planu koji je zaveden u Urbanističkoj službi, i potpisuje zvanični papir da je nekretnina po zakonu uknjižena. 
4. Proveravamo da li je plaćen godišnji porez na nekretninu i da li su plaćeni računi gradskim i opštinskim nadležnim institucijama (voda, struja, zajednički troškovi).
5. Kupac treba da pripremi i prevede kod zvaničnog prevodioca u grčkom konzulatu u Srbiji papire (uz apostil), koji pokazuju gde stanuje, gde radi (ili ako je penzioner dokaz o penziji).
6. Kada su svi papiri spremni šalju se notaru na proveru, a mi Vas pozivamo tri dana unapred, da dođete kod nas u kancelariju, sa novcem za kupovinu nekretnine. Uplaćujemo čekove u banci, jedan za kupovinu nekretnine i jedan za porez poreskoj službi, a zatim odlazimo kod notara da sklopimo ugovor (zajedno sa prevodiocem i advokatom). Potpisujete ugovor sa prodavcem i uzimate ključ Vašeg novog doma.
7. Posle potpisivanja ugovora, advokat odnosi ugovor u katastar i dobija uverenje da je zaveden zvanično u katastru. 
8. Kada je ugovor već u Vašim rukama, prebacujemo struju i vodu na Vaše ime. Tokom celog procesa, mi smo uz Vas.
9. U obavezi ste da svake godine plaćate računovođi, koji će u Vaše ime podmirivati porez (E9),  koji košta otprilike 3E po kvm.

U roku od dve tri nedelje od početka procesa, zaokružuje se kupovina nekretnine.

Da li građani Srbije kupuju stanove u Grčkoj pretežno zbog izdavanja ili da bi sa porodicom provodili leta u njima?

Postoje oni koji kupuju sa investicionom perspektivom, kako bi dobili dodatni prihod u evrima i naravno, postoje i oni koji žele da provedu odmor u Grčkoj, posebno na Halkidikiju koji je destinacija sa kristalnom vodom, kvalitetnom hranom i zajedničkim načinom zabave dva naroda.

Uzimajući u obzir da kupuju stan u drugoj zemlji, kako Srbi pristupaju procesu kupovine? Da li su nesigurni u svojoj odluci, možda nepoverljivi...?

Deluju dosta sigurno u vezi sopstvene investicije jer dobro znaju isplativost većine nekretnina na Halkidikiju.
Pored toga, pad cena u godinama krize u našoj zemlji učinio je investiciono okruženje još pristupačnijim.

Nove klijente savetujemo vodeći računa o njihovim željama, vodeći ih od njihovih početnih želja do najidealnijeg izbora nekretnine, sve dok se ceo proces kupovine ne završi. Kao rezultat kod klijenata vidimo zadovoljstvo, sigurnost i naravno radost.

Šta vam kažu kada potpišu krajnji ugovor, kakvi su njihovi osećaji kada postanu vlasnici stana u zemlji kao što je Grčka? :)

Obično su mnogo srećni i planiraju svoje slobodne dane kako bi proveli odmor na Halkidikiju.

Koliko nekretnina imate u ponudi vašeg sajta?

Na našem web sajtu trenutno se nalazi lista sa oko 650 registrovanih objekata i građevinskih parcela, koja se neprestano ažurira, i koja je naravno prevedena na 7 jezika, kako bi korisnici iz celog sveta mogli da nas kontaktiraju.

Da li ste sami u poslu sa nekretninama ili vam neko pomaže?

Agencija Kalogirou Real Estate počela je sa radom u Nea Kalikratiji i Nea Plagiji, gradila sam godinu po godinu poverenje na srpskom tržištu, da bi se uz učešće mojih sinova Steliosa i Neoptolemosa naš posao osavremenio i odgovorio na potrebe modernog doba.

Više puta ste imali priliku da boravite u Beogradu. Kako vama kao Grkinji deluje naš glavni grad i uopšte naša zemlja? Da li ste možda stekli neke prijatelje među Srbima?

Volim Beograd, volim Srbiju i njen narod. Imam snažne prijateljske i poslovne veze sa saradnicima i na taj način održavam veze sa vašom zemljom i Beogradom. Za mene je to mesto za uživanje, a ne za posao jer uživam da šetam pod prelepom arhitekturom koju ste sačuvali iz prošlosti, da se vozim tramvajem, da se odmaram u prelepim parkovima punim zelenila, da uživam u društvu srpskih prijatelja u kafićima pored reka i u beogradskim šetalištima. Na kraju, dozvolićete mi da kažem da se osećam kao kod svoje kuće.


Kontakt:

Popi Kalogirou

Web: www.popikalogirou-realestate.gr
Viber: +30 6944978737
Whatsapp: +30 6944978737
Email: info@popikalogirou-realestate.gr

Facebook stranica

Adresa: H. Parnaveli 7, Nea Kallikratia, Halkidiki

Napiši komentar
1878 Zadovoljni klijent   20/07/2018
Pre par godina smo kupili stan preko ove agencije, i prezadovoljni smo. Gospodja Popi je veoma pristupacna, prijatna i prijateljski nastrojena. i dan danas, pomaze nam ukoliko nam nesto zatreba kada smo u Kalikratiji. Pozdrav za dragu Popi i samo neka tako nastavi!
1880 Marko   21/07/2018
Ukoliko se odlučite da kupite nekretninu Popi i njen tim će vam pre svega ponuditi dobar izbor, mogućnost da pažljivo i detaljno proučite potencijalne nekretnine a zatim vas stručno provesti kroz proces kupovine. Iako Grčka birokratija liči na srpsku, u praksi sve je brzo, pa mogu reći da smo stan kupili u jednom danu. Posle kupovine Popi će vam se naći i kod drugih potreba, plaćanja prvih računa, korisnih informacija za renoviranje i slično. Sve preporuke!
1882 Sladjana J.   21/07/2018
Agencija gospodje Popi je jedna od najpoverljivijih i najboljih agencija.Nikada nismo planirali da kupimo stan u Nea Kalikratiji ali poverenje i profesionalnost gospodje Popi je bilo presudno.Gospidja Popi ima veliku zaslugu za piverenje izmedju grka i srba i odnos koji je ona licno izgradila.I posle 5 gidina od kupivine stana u Nea Kalikratiji mi svraćamo kod nje. Ja i moja porodica joj se zahvaljujemo i zelimo sve najbolje.
1883 Dzon Kenethy   21/07/2018
Popi ti si izgradila poverenje kod nas srba koji smo kupili stan preko tebe.Samo tako i nastavi jer tvoj pošten rad i poverenje i naravno osmeh i kada ti nije do njega, ostavile su pozitivan utisak pa te zato sada toplo i preporučujemo svima. Pošto u Nea Kalikratiji,zahvaljujući tebi ima mbogo srba koji su kupili stanove,predlažem ti da registruješ srpsku dijasporu a tebe za Predsednika. Sve najbolje Popi.
1884 Dzon Kenethy   21/07/2018
Popi ti si izgradila poverenje kod nas srba koji smo kupili stan preko tebe.Samo tako i nastavi jer tvoj pošten rad i poverenje i naravno osmeh i kada ti nije do njega, ostavile su pozitivan utisak pa te zato sada toplo i preporučujemo svima. Pošto u Nea Kalikratiji,zahvaljujući tebi ima mbogo srba koji su kupili stanove,predlažem ti da registruješ srpsku dijasporu a tebe za Predsednika. Sve najbolje Popi.
1885 Trapezza   21/07/2018
Prava agencija ako želite stan u Grčkoj... Ja sam dobio papire za 24 sata.
1891 Ivana Zivkovic   22/07/2018
Ovako, najbolja agencija na svetu! Pre nje smo imali posla sa nekih par agencija grckih, da vam ne pricam o neprofesionalnosti istih..... I ona se pojavi Popi, svetlo na kraju tunela! Divni ljudi, ceo tim je fantastican, Maja (sekretar) je slag na tortu u toj agenciji! Mi smo kupili stan preko Popi, prezadovoljni, sve je cisto kao suza, svaki dokument od stana proveren, tako da od srca sve preporuke! Toliko profesionalni a pak tako dobri prijatelji, uvek su mi pomogli(cak i kada je stan kupljen) kada vise nisu imali.obavezu da ti daju savete ili pomazu..... Sve preporuke,sigurnost, profesionalizam, ljubaznost,prijateljstvo sve je to Popi Kalogiru agencija, i nasa Maja....
1928 Dragan Djordjevic   06/08/2018
Za rad agencije POPI KALOGIROU samo POHVALE. Za vlasnicu POPI i njene sinove kao i saradnicu Mariju sve najlepše o odnosu prema zainteresovanim kupcima od prvog kontakta pa sve do opredeljenja i izbora objekta . Ali njihov prijateljski odnos i saradnja nastavlja se i posle završene kupovine nekretnine . Postupak ugovaranja korektan a izbor lokacije Nea Kalikratija je nepogrešivo izvrstan jer je to mesto koje ima dušu i u kome se odvija život tokom cele godine , plaže prelepe , blizina Soluna i ostalih mesta Halkidikija . Poruka zainteresovanima za nekretnine : agencija Popi Kalogirou pomoći će vam da ostvarite san i ponudi vam željenu nekretninu i za kratko vreme završi svu administraciju oko ugovaranja . Pozdrav Dragan
1931 Vesna P.   08/08/2018
Prezadovoljna sam od Kalogiriu.Kupili smo stan u Nea Plagija,prelepo mesto,apartman pored mora ,imali smo njihovu pomoc oko citavog postupka i nikad nije bilo neko neodgovoreno pitanje ili prostora za sumnju ili strah.Preporucijem ih svima koji imaju mogucnost i zelju da kupe nekretninu u Grckoj a mice ih sumnje oko postupka i poreza.Hvala vam puno Popi Kalogiriu :)
2060 Jelica i Erol   08/11/2018
Popi i ceo njen tim su sigurni kao Narodna Banka! Hvala Popi.
2092 Mira St   03/01/2019
Ove jeseni smo baš preko agencije Popi Kalogirou kupili stan u Nea Kalikratiji. Što se tiče same agencije ubedljivo su najprofesionalniji od svih koje smo kontaktirali, gospođa Popi je vrlo ljubazna i uporna, kao i ceo tim u agenciji ( sinovi Stelios i Neoptolemos, kao i poslovna sekretarica Marija koja je Srpkinja i prevodioc za agenciju, pošto Popi i sinovi imaju osnovno znanje našeg jezika – malo razumeju i malo pričaju ali ne dovoljno za potpune informacije). Agencija za svaku preporuku jer ste barem donekle sigurni. Kao i većina Srba smo morali da do nekih zaključaka dođemo sami. Ponuđen nam je stan od strane agencije sa parkingom, ali kad je stan kupljen parkinga NEMA i to nije korektno jer je nama parking vrlo bitan. Nema međuagencijske saradnje, već svaka agencija nudi isključivo svoje nekretnine. Kvadrature koje su oglašene kod svih agencija nisu tačne ( u Grčkoj računaju vertikalno vlasništvo), tako da oglasni stan od 90m2 realno ima maksimum 70m2 u podu pod pločicama + terase koje su navodno gratis ili oglasni stan od 70m2 ima maksimum 45 do 48m2 korisne stambene površine. Drugi problem su nepravilnosti kod objekata ( mogu se ispraviti samo one nastale pre 2013. godine), nama je rečeno da je reč o legalizaciji a u stvarnosti je to ispravka originalnog projekta. Dalji problem je što to većina vlasnika sazna tek kada ugovorite cenu, i onda nastaje problem sa čekanjem ispravke originalnog projekta čija cena pada na teret vlasnika stana (oko mesec dana) i tu većina njih odustane od prodaje. Takođe nije tačno da cene stanova na moru padaju, naprotiv RASTU jer je veća potražnja od ponude, jeftini su samo stanovi (očekujte tu probleme u dokumentaciji) u nekim malim mestima koje u stvarnosti liče na Bejrut zonu jer opštine kojima ta mesta pripadaju ne ulažu u obnovu i održavanje istih. U razgovoru sa nekim našim ljudima ovde koji već poseduju nekretninu čuli smo horor priče ( prodat stan porodici iz Niša od “vlasnika“ koji nije zakonski vlasnik stana i od dokumentacije koja dokazuje vlasništvo ima samo Predugovor), ta porodica je preko svog advokata Dimitrisa Billisa dve godine sređivala problem da bi postali zakonski vlasnici nečega što su već platili ( notar, porez, agencija, agencijski advokat – koji je njima toplo preporučen). Takođe nam nije rečeno da Ugovor koji dobijete da nosite u banku za transfer novca nema potpise klijenata već samo pečat i potpis notara, ladno nas je naša banka odbila za transfer pa smo par dana trčali po bankama da nađemo onu koja će uraditi međunarodni transfer novca. Pošto ni moj suprug ni ja nismo baš potpuni “idioti“ u kupovini i prodaji nekretnina, naš savet za sve vas koji želite da kupite stan ili kuću i Grkoj je --- angažujte SVOG ADVOKATA koji će se baviti proverom dokumentacije a ne agencijskog ( gurnuće probleme pod tepih). Izdvojte malo više novca ( oko 400 eura više) za advokata Dimitrisa Billisa koji tečno piše i govori Srpski jezik, vrlo je temeljan, u našem slučaju je pre potpisivanja prvog ugovor četri puta išao do katastra i proverio je tok dokumentacije od prvog vlasnika parcele koji datira još posle drugog svetskog rata, tačno mi je rekao koliko (sada već bivši) vlasnik stana duguje za struju, vodu i porez, prevodio je kod notara za mene i supruga, kod svog grafičkog inženjera je proverio i našu tj. vlasnikovu ispravku projekta, aktivno je učestvovao u sastavljanju ugovora ( notar ga sastavlja i piše), sve ostalo je posle i prvog i drugog -- glavnog Ugovora odradio: preknjižavanje, prijava poreza na prenos apsolutnih prava, prijava poreza na imovinu, prebacivanje struje, vode i svega što prati nektretninu. Uz vrlo malu nadoknadu će se i u budućnosti brinuti o našim obavezama prema svima da ne kasnimo sa plaćanjem. U svakom slučaju pohvale za međusobnu saradnju ( agencija-advokat) kao i za agenciju Popi Kalogirou kao i za našeg advokata Dimitrisa Bilisa.
2094 Jelena Mladenovic   04/01/2019
Kupili smo stan od agencije Kalogiru pre dve godine. Naravno, imamo samo reci hvale za agenciju, profesionalni su, i ljudi pre svega. Advokatica je bila po njihovoj preporuci, Elefterija Papadopulu, i sve je proslo u najboljem redu. Tako da, citajuci preporuku o advokatu Bilisu, koga ne poznajem licno, vec samo iz price, a kudjenje advokatice koju preporucuje agencija, moram da reagujem. Licno sam veoma zadovoljna njenim radom. Jedina je razlika sto ne govori srpski jezik, vec engleski. I, manji honorar ima. Pozdrav Popi i njenom timu!!!
2124 Magdalena I.   07/02/2019
Na site koi sto planiraat da kupuvaat stan vo Grcija vi ja preporacuvam agencija Popi Kalogirou. Nie sme prezadovolni. Pred se profesionalni, ljubezni i dostapni vo sekoe vreme za sekoe nase prasanje. Imaat dobar izbor na stanovi za prodazba i celiot proces za da go dobiete stanot na vase ime i se da bide zakonski i cisto go organiziraat oni. Im se zablagodaruvame na celiot niven tim!
2173 Petrovic   29/03/2019
Veliko ZA za kupovinu nekretnine preko agencije Kalogiru. Imali smo odlicnu komunikaciju od samog pocetka, prvo sa sekretaricom Marijom,koja nam je uvek ekspresno odgovarala na poruke,pozive i mejlove,na sva nasa pitanja i nedoumice u vezi sa kupovinom,a zatim i sa Popi i njenim sinovima.Sve je proslo u najboljem redu,i mi smo danas,posle godinu i vise dana veoma zadovoljni.Takodje,agencija nam se uvek nalazila na usluzi oko renoviranja,popravki i ponekog placanja zakasnelog racuna.. Veliki pozdrav za Kalogiru!!!
2197 Елица Миленкова   17/04/2019
Закупих апартамент в Неа Ираклия, със съдействието на госпожа Popi Kaligirou и екипът й. Изключително съм благодарна за професионалното отношение, съдействието и отзивчивостта на всички в офиса. Контактът с тях е изключително приятен, а комуникацията на ниво. Искрено благодаря!
2217 Bojana Lilić   04/05/2019
Kupili smo apartman u Nea Kalikratiji pre dva meseca preko ove agencije. Sve pohvale Za sve zaposlene i tople preporuke drugima. Veoma su profesionalni I Za nas kolima je sve bilo novo i strano, imali su odgovore na pitanja. Takodje su voljni da daju savete I pomognu Za nesto sto nema veze sa njihovom agencijom i kupovinom stana. Bojana iz Niša


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu