Larisa - glavni i najveći grad regije Tesalija
16/02/2019 Tekst ažuriran 16/05/2020 Iskustva 0

Larisa je glavni i najveći grad regije Tesalija i sedište okruga Larisa, kao i četvrti grad u Grčkoj po broju stanovnika (oko 130.000). Nalazi se na reci Pineos, u središtu Tesalijske ravnice. Larisa je povezana sa Volosom, Solunom i Atinom dok je ceo region direktno povezan sa ostatkom Evrope preko aerodroma u Volosu koji je od Larise udaljen oko 60 km.

Danas je Larisa grad sa velikim brojem javnih ustanova, trgova i ugostiteljskih objekata. Ima tri javne bolnice, od kojih je jedna vojna bolnica, gde se se nalazi sedište Helenskih vazduhoplovnih snaga. Postoji Medicinski fakultet, kao i Fakultet za biohemiju i biotehnologiju, kao i treći po veličini u državi Institut za tehnologiju. 

Larisa zauzima vodeće mesto među gradovima u Grčkoj kada je u pitanju prekrivenost zelenim površinama po kvadratnom metru urbanog prostora. Najpoznatiji i najposećeniji park je Alkazar. Osim toga, zauzima i prvo mesto na listi gradova sa najvećim procentom restorana, taverni i barova po stanovniku.

Bez obzira da li vam prijaju mirne rekreativne aktivnosti poput šetnje u nekom od brojnih parkova, ili vam više prija dobar noćni provod, Larisa nudi široke mogućnosti za raznovrsno provođenje vremena. 

Takođe, u Larisi se nalaze dve biblioteke i nekoliko muzeja, kao što su Arheološki muzej, Muzej istorije i narodne umetnosti, Vojni muzej, a postoji i Gradska umetnička galerija sa izložbama slika i skulptura. U večernjim časovima se može uživati u različitim muzičkim koncertima i pozorišnim predstavama. U širokoj mreži pešačkih ulica, naići ćete na brojne radnje za odličan šoping.

Jedna od glavnih znamenitosti grada jeste brdo Frourio. Tu je nekada, u antičko i vizantijsko doba, bila gradska tvrđava i iskopano je nekoliko značajnih arheoloških nalazišta.

Na južnoj padini brda se mogu posetiti ruševine antičkog teatra, koji se naziva Prvi antički teatar, a u neposrednoj blizini je 80-ih godina prošlog veka otkriven još jedan manji (Drugi antički teatar), takođe od velikog arheološkog značaja. 

Prvi antički teatar predstavlja zaštitini znak Larise i najvažniji turistički spomenik u tom području. Nalazi se pod programom iskopavanja i neprekidnog održavanja, koje sprovode lokalne vlasti.

Bazilika svetog Ahila je ranovizantijska bazilika čiji ostaci se ovde nalaze. Posvećena je svetom Ahilu, koji je zaštitnik grada. Tokom perioda turske vladavine, ovo mesto je bilo poznato i kao „velika mahala“. 

Turci su ovde izgradili zatvorenu pijacu poznatu pod nazivom Bedestan. Prodavnice su bile smeštene u sobama, i uglavnom su se prodavale tkanine, nakit i vrednije stvari. Iz tog perioda ostala je očuvana i džamija Yeni, koju su koristili lokalni muslimani. Od 1950. do 2011. godine, u zgradi džamije se nalazio Arheološki muzej.

Još jedan objekat koji treba spomenuti je „Papasov mlin“, nekada mlin, a danas muzej kulturne baštine. Osnovao ga je Konstantinos Papas, krajem 19. veka, a prestao je da radi 80-ih godina prošlog veka. Nakon propadanja preduzeća, opština kupuje mlin i parcele koje su ga okruživale, i Ministarstvo kulture proglašava mlin kao značajan i reprezentativan primer tradicionalne gradnje 20. veka. Danas se ovde održavaju brojne aktivnosti, a u okviru muzeja postoji pozorište, letnji bioskop, plesne škole, likovne radionice i drugi kulturni sadržaji.

Ne treba propustiti ni obilazak spomenika Hipokratu, ocu medicine, čiji grob je ovde otkriven 1826. godine.

Dolina Tempe

Kada su u pitanju prirodne atrakcije, na 30-ak km udaljenosti je dolina Tempe koja ostavlja bez daha svakog ko je poseti. Pogled na usku kamenitu dolinu kroz koju reka Pineos protiče pre nego što se ulije u Egejsko more je divan i umirujuć. Dolina je dugačka 10 km i široka oko 25 m. Ovo mesto se u Tesaliji smatralo svetim. 

U drevna vremena, grčki pesnici su posebno davali čast dolini kao omiljenom mestu Apolona i muza. Tu se može obići i crkva Agia Paraskevi. U blizini se nalazi i istorijsko mesto autentičnog izgleda - Ampelakia. S obzirom na to da je ovo područje okruženo sa više planina (Kamvunia, Titaros, Olimp, Osa), mogućnosti za pešačenje i uživanje u prirodi su velike.

Letovališta i plaže nedaleko od Larise

Najbliže plaže i letovališta, koja se nalaze na oko 45 minuta vožnje, jesu u mestima Agiokampos, Velika i Kokino Nero. To su mala i mirna mesta za odmor, bez mnogo sadržaja, ali i bez previše turista i gužve.

Larisa se takođe nalazi u neposrednoj blizini mnogih mesta pogodnih za jednodnevne izlete, pa tako možete obići i Olimp, Meteore, jezero Plastira ili Pelion, i na taj način uživati u aktivnom odmoru.


Prema grčkoj mitologiji, grad Larisa je osnovao Acrisius. U mitologiji, nimfa Larisa po kojoj je grad dobio ime je bila kći prvog čoveka Pelasga. Prema najstarijim arheološkim podacima, koja govore da je ovo područje bilo naseljeno još u vreme praistorije, prvi poznati stanovnici su bili upravo pleme Pelasgi. U 5. veku pre nove ere, područje postaje uključeno u civilizacijske tokove, i posećuju ga neki poznati Grci, kao što su Hipokrat i Gorgija, koji su ovde i preminuli. 

Tokom 344. godine Larisa potpada pod vlast antičke Makedonije, a 196. pod starorimsku vlast. U 5. veku grad postaje sedište arhiepiskopa. Tokom srednjeg veka, grad je pripadao Vizantiji, sve dok nije pao pod Osmansku vlast u 15. veku. Larisa ostaje pod turskom vlašću sve do 19. veka, pod imenom „novi grčki grad“. Grad konačno pripada Grčkoj 1881. godine. Tada muslimansko stanovništvo postepeno počinje da se iseljava, a poslednji preostali muslimanski stanovnici se iseljavaju nakon Grčko-turskog rata.

Mapa Larise

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu