Lefkada
07/03/2016 Tekst ažuriran 23/08/2022 Iskustva 3

Lefkada je ostrvo u koje se preko slika i na daljinu zaljubite i pre nego što je posetite i upoznate. A posle 10 dana provedenih na njoj, zaljubljenost se pretvara u ljubav koja se ne zaboravlja i traje do kraja života :)


Četvrto po veličini jonsko ostrvo Lefkada, od kopna odvaja samo uzani kanal, preko kojeg vodi omanji pokretni most, i njegove vrednosti poznate su samo istinskim poznavaocima Grčke. Ovo ostrvo zaista nudi sve što traže probirljivi ljubitelji Grčke i pored Parge najposećenija je destinacija na Jonskoj obali.


PLUS: predivne plaže, nezaboravno plavo more, lepi manastiri, vidikovci sa fantastičnim pogledom, mogućnost lepih izleta i obilazaka.

Eventualni MINUS: povremeni veliki talasi koji onemogućavaju plivanje, neki kažu nedostatak morskog sveta u moru (mada u nekom smislu to može da bude plus, jer nema meduza), teži pristup nekim od plaža naročito u sezoni kada cirkuliše mnogo vozila.

Preporuka: za najbolji doživljaj Lefkade obavezno je imati automobil ili ga iznajmiti na nekoliko dana. Motocikl je alternativa, ali u tom slučaju treba biti posebno pažljiv tokom vožnje i zbog većih uspona preporuka je iznajmljivanje motocikla sa jačim motorom. Više informacija pročitajte ovde.

Ukoliko krećete na Lefkadu sa decom obavezno proverite naše savete i preporuke ovde i ne zaboravite da pogledate i neke utiske turista sa letovanja na Lefkadi.


Glavni grad - Lefkada (Lefkas)

Na krajnjem severnom rtu ostrva, samo omanjom lagunom odvojen od kopna, smešten je glavni grad ostrva Lefkada sa svojih 6.500 stanovnika. Centar mesta danas je pešačka zona sa brojnim uskim uličicama i nanizanim starim kućama sa drvenim potkrovljima. Život ovde i danas teče ritmom primerenim čoveku, a nekad je ovde u oduševljenjem ispunjenoj atmosferi, pevala i svetski poznata Marija Kalas.



Ono što Lefkadi daje poseban šarm su na primer jednim delom teško dostupna stenovita obala, ispresecana čudesnim peščanim zalivima na zapadnoj strani ostrva. Tu ćemo naći još uvek mirna mesta sa kristalno čistim morem, simpatične male luke, planinska sela u kojima se čini da je vreme stalo...

Uz jugoistočnu obalu, nanizani zbijeno jedno uz drugo leže zadivljujuće lepa zelena ostrvca. Madouri, ostrvo gde je inspiraciju za svoja ostvarenja dobio jedan od najvećih grčkih pesnika Aristoteles, Valaoritis, pa zatim Meganisi, Skorpidi, Sparti, Thilia, Kalamos, Kastos i na kraju, zeleni biser - Skorpios, privatno ostrvo legendarnog Aristotela Onassisa.


Agios Nikitas - mesto okruženo očaravajućim plažama

U velikom zalivu, na zapadnoj obali ostrva, leži nekadašnje ribarsko naselje Agios Nikitas, koje ni izdaleka nije izgubilo svoj šarm. U njemu još uvek caruju stare kamene kuće, nekoliko taverni, radnjice, par barova, poslastičarnica i samo nekoliko omanjih porodičnih hotela. Okružen je najlepšim plažama na ostrvu i kristalno čistim plavim morem. Peščano-šljunkovite plaže sa zanimljivim i čudnovatim stenama, mnoge privlače penjanju.

Na kraju mesta nalazi se nekoliko kilometara duga plaža Pefkoulia, udaljena 15 minuta hoda. Peščano-stenovita, u stenama uvučena 500 m duga plaža Kathisma, udaljena je 3 km. Na kraju, još 15 minuta hoda preko brda ili nekoliko minuta taksi brodićem, nalazi se nestvarno lepa, blještavobela, finim šljunkom posuta plaža Milos. Raj na Zemlji!


Nikiana - slikovito ribarsko mesto

Nikiana je slikovito ribarsko mesto koje okružuju planine s bujnom vegetacijom. Sva događanja u Nikiani vezana su za malu luku. Mesto ima nekoliko barova, taverni, supermarkete i diskoteku. S plaže se pruža čudesan pogled na tirkizno modro more sa planinama u pozadini. Od glavnog grada je udaljeno 8 km.


Nidri - najpopularnija turistička destinacija na Lefkadi

Nidri je mala luka i istovremeno najpopularniji turistički centar na ostrvu. Ponuda trgovina, taverni, restorana i barova je raznovrsna i bogata. Taverne nude tradicionalna grčka jela, a u restoranima možete probati i italijansku kuhinju. Ukoliko volite kupovinu, Nidri je pravo mesto za vas - radnje su otvorene do ponoći - od ponedeljka do subote, a u glavnoj sezoni i nedeljom. 

Nidri je mesto idealno za prave parti manijake. U njemu se nalaze barovi sa glasnom muzikom i disko klubovi. Najpopularniji klub za ples do jutra je Sail Inn koji ima otvoreni deo na plaži. Noćne ptice imaju na raspolaganju vrlo popularan Club Tropicana koji se nalazi na suprotnoj strani grada i ne otvara se do ponoći, što obećava zabavu do jutra. Noćni klub Excess es pruža prijatnu mešavinu raznih vrsta zvuka: house, garage, rock, grčke muzike...


Vassiliki - rajske plaže

Drugo najveće turističko mesto nalazi se na južnom delu ostrva Lefkada u širokom zalivu i poznato je kao svetska prestonica surfovanja. U raskoši mora i vetra ne uživaju samo surferi, nego i obožavaoci jedrenja na dasci i katamaranu. Vassiliki je odličan izbor, kako za početnike, tako i za profesionalce. Za one koji ne žele adrenalinski odmor, Vassiliki nudi rajske plaže, među kojima i skrivena plaža Agiofili do koje možete doći samo pešice ili brodićem.

Ovo ribarsko mesto očarava svoje posetioce tradicionalnim tavernama i malim ribarskim pristaništem gde se možete zasladiti brojnim poslasticama u poslastičarnicama ili probati kinesku ili indijsku kuhinju. 


Izleti na Lefkadi - upoznajte Antičku Grčku

Lefkadu od kontinentalne Grčke deli samo uski kanal, tako da se sa ovog divnog ostrva može uputiti i u istraživanje centralne Grčke. U ovom delu Grčke je čuveni grad Teba, koji zauvek živi kroz doživljaje likova iz Sofoklovih, Eskihovih i Euripidovih dela. Planina Elokonas je čuveni dom Muza. Tu su i Delfi, svetilište, proročište i najvažnije mesto Antičke Grčke, a danas centar turizma u ovoj grčkoj oblasti. Centralna Grčka vrvi od istorijskog bogatsva. U njoj su izvojevane mnoge najvažnije bitke u istoriji čovečanstva.

Ostrvo Lefkada je vrlo blizu oblasti Epir, koja je idealno mesto za posetu onih zainteresovanih za avanture prošlosti. Epir ima prelepu zelenu prirodu i pun je tradicionalnih mesta. Njegove planine i doline kriju bogatu faunu koja uključuje i braon medvede, vukove, divlje koze, jelene i divlje mačke. Epir ima kristalno čiste reke, a plaže u Epiru nimalo ne zaostaju za ostrvskim plažama. U Epiru se nalazi stara Venecijanska tvrđava kao i mnoge vizantijske crkve i manastiri.

Lefkada je zbog svog položaja i činjenice da je sa kopnom povezana mostom, idealno polazište za izlete automobilom. Tako se možete uputiti na klasičnu turu i obići Meteoru, Olimpiju, Peloponez ili park prirode Vikos Aoos. Isplati se i obilazak Zagorohorie, jedinstvenog srednjevekovnog sela.

Proverite ovde cene izleta i krstarenja sa ostrva Lefkada.


Kako stići do Lefkade

Do ostrva je moguće stići autobusom svakog dana iz Atine, ili avionom iz Atine do Aktiona pa autobusom do Lefkade. Tokom cele godine do ostrva je moguće stići i feribotom koji povezuje ostrva Kefaloniju, Itaku i Lefkadu. Imajte na umu da je rezervacija obavezna u sezoni, a poželjna i u periodima kada nema toliko gužve.

Lefkada je prelepo ostrvo i za naše uslove nije previše skupa. U poređenju sa Krfom, Kefalonijom ili Pargom, letovanje na ovom ostrvu je jeftinije i po pitanju smeštaja i vanpasionske ishrane. Dobra vest za turiste iz Srbije je da na Lefkadi postoje odlično snabdeveni supermarketi, a neke namirnice su čak jefitnije nego u našoj zemlji. 


Zabava, sport i kupovina na Lefkadi

U poslednjih nekoliko godina ostrvo se veoma razvilo. Na ostrvu se nalazi veliki broj taverni, restorana, kafea, barova i hotela. Na ostrvu ima i dosta provoda i noćnog života u klubovima i barovima. Sportovi na vodi su zastupljeni na plažama u mestima Lefkada, Nidri, Vasiliki i Poros. 
Lokalni festivali su veoma šaroliki i interesantni. Na ostrvu se prave proslave posle berbe vina, maslina, voća, meda.


Noćni život na Lefkadi - barovi, klubovi, restorani

Noćni život na Lefkadi je prilično raznovrstan. Široka paleta barova, noćnih klubova i mesta sa živom muzikom privlači mnoge koji žele da piju, plešu ili se provode do zore. 
Najbogatiji noćni provod na ostrvu Lefkada se može naći u prestonici Lefkadi i mestima Nidri i Vasiliki. Postoje barovi, noćni klubovi i mesta sa živom muzikom, što znači da svako može naći nešto za sebe. Verovatno najluđe mesto je Nidri. U njemu je uobičajeno večernje zagrevanje u barovima, kafeima i restoranima. Kasnije počinje đuskanje do jutra u nekom od klubova. Najveći broj tzv. "grčkih večeri" može se doživeti u gradu Lefkada.


Najlepše plaže na Lefkadi

Plaže sa istočne strane vas neće ostaviti „bez daha“, ali je more sa ove strane mirnije i toplije. Plaže su šljunkovite, male, uvučene, a boja mora između plave i zelene. Do njih je lakše doći, a u blizini većine se nalaze i mesta gde se možete osvežiti ili prezalogajiti nešto.

Nikiana se nalazi pet kilometara severno od Nidrija. Jedna je od najboljih plaža na ovom delu ostrva, šljunkovita, oko koje se nalaze čempresi i masline. Plaže u Nidriju nisu među lepšim, prilično su uske ali je more i ovde vrlo pitomo.

Nedaleko od Nidrija nalazi se plaža Desimi, na južnoj strani poluostrva Geni. Desimi je okružena velikim kampom, kroz koji morate da prođete da biste prišli plaži, par taverni i nekoliko kućica. Maslinjaci se pružaju do šljunkovite plaže, a more je ovde vrlo čisto, toplo i mirno – svakako jedna od najprijatnijih za boravak. 

Mikros Gialos može takođe biti dobar izbor. Mane ove plaže su možda malo teži prilaz kolima i velika gužva u sezoni. 
Sa ove strane ostrva vredna je pažnje i Agiofili plaža, u neposrednoj blizini Vasilikija.


Plaže na Lafkadi

Na zapadnoj obali Lefkade nalaze se možda i najlepše plaže u Jonskom moru. Boja mora je jedinstvena – mlečno plava uz obalu, kao da je voda „izbeljena“, polako prelazi u modro plavu – kao sa razglednica. Zapadna obala je brdovita na severu, a stenovita kako se ide prema jugu. Okrenutu prema otvorenom moru i vetrovitu, ovu obalu često zapljuskuju veliki talasi, a more može biti hladno. Putevi su ponegde prilično loši, uski, krivudavi, tako da je prilaz nekim plažama pravi izazov za vozače.

Posle Milija i Gire, gradskih plaža Lefkade, sledi Agios Ioanis, sasvim solidna, ali zbog jakog vetra i činjenice da južnije postoje mnogo lepše, ponekad prilično pusta. Prednost ove pet kilometara duge plaže je lak pristup, s obzirom da put ide celom njenom dužinom. 
Zatim slede prilično prosečne plaže, praktično prazne, poput Kaminije i Gilaou skale. 

Pefkoulija, severno od Agios Nikitasa, je odlična peščana plaža, ima tirkizno plavu boju mora, dobar pristup kolima. Od drugih sadržaja na plaži postoji bar, taverna, a možete iznajmiti i ležajke. Na plaži nije velika gužva.

Odmah posle Agios Nikitasa nalazi se Milos plaža, još jedna peščana lepotica. Dvadeset minuta pešačenja po strmini vredno je truda, makar zbog pogleda. Na vrhu puta se nalazi vetrenjača iz XVIII veka, sada pretvorena u kafić, sa koje se pruža divan pogled na plažu. Jak vetar na njoj može ponekad predstavljati problem i razlog je da se preskoči duži boravak na ovom mestu.

Katizma plaža, jedna od najpopularnijih na Lefkadi. Ne bez razloga – možda i najlepša boja mora na celom ostrvu, uređena, peščana plaža sa svim neophodnim sadržajima (parking, restorani, ležajke i suncobrani), redovan autobus vozi do nje iz Lefkade. I pored svega, na plaži je retko gužva, pošto je prilično velika.

Kalamitsi (sa plažama Kavalikefta i Megali Petra koje se nalaze jedna pored druge), peščana plaža koja se nalazi na 3km od istoimenog sela, uglavnom je prazna, izuzev u špicu sezone. Postoji i odličan razlog za to – izuzetno loš prilaz za kola. Ako ste baš avanturističkog duha, a volite i malo privatnosti na plaži, Kalamitsi može biti dobar izbor. U suprotnom, odlučite se za manje „rizične“ varijante.

Od Gialos plaže ka jugu pejzaž se menja i sve je strmiji. Ova šljunkovita plaža je vrlo prostrana i dugačka, tako da se slobodno razbaškarite. Visoka, ali ne i strma brda okružuju Gialos, pa sunce ovde ne dolazi pre podneva. Pristup plaži je dobar, ali plaža nema drugih sadržaja.

Nedaleko od Gialosa nalazi se Egremni, prelepa plaža do koje je pre zemljotresa 2015. godine trebalo preći izuzetno strmih 350 stepenika. Plaža je duga, i kao stvorena za one koje traže samoću i dobru alternativu popularnijem Porto Katsikiju. Sitan šljunak i, naravno, tirkizno more.

I za kraj - najbolje. Porto Katsiki, najlepša na Lefkadi i jedna od najboljih u Jonskom moru. Nije lako doći do nje, pošto je od grada Lefkade udaljena 40 kilometara, a u špicu sezone gužve su velike. Dobra alternativa bi bilo krstarenje nekim od brodova koji polaze iz Nidrija. Do plaže vodi stotinak betonskih stepenika. Prilično velika gužva i nedostatak parking mesta mane su Porto Katsikija.

Napiši komentar
1689 Mirjana Petrović   06/06/2018
Zamolila bi vas za preporuku smeštaja za period od 21-30-og jula na Lefkadi, Nidri za troje odraslih i dvoje dece od 8i 6 god?! da budu dva studija (trokrevetni za dvoje odraslih i dete, i dvodkrevetni za 1odr.1dete! Hvala unapred
1690 GrckaInfo.com   06/06/2018
Poštovana Mirjana, ponudu preko 170 smeštaja na Lefkadi pogledajte ovde https://goo.gl/PZh7zw
2907 paw traveller   18/11/2019
Lefkada je sjajna destinacija, i ukoliko je već niste posetili zaslužuje da je stavite pri vrhu liste nekih budućih putovanja!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu