Lefkada bez automobila
26/11/2016 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 9


Lefkada je ostrvo sa velikim brojem sjajnih plaža i drugih zanimljivih lokacija koje se najlakše i najbrže mogu posetiti automobilom. Ukoliko imate mogućnost izbora i dvoumite se da li na Lefkadu ići svojim automobilom ili ne, uvek ćemo vam reći da izaberete ovo prvo.

Međutim imajući u vidu da jedan broj naših turista nema mogućnost odlaska na letovanje svojim kolima, a sa druge strane nema ni mogućnost iznajmljivanja automobila ili skutera, pokušaćemo ovim tekstom da pomognemo i objasnimo kako na najlakši način možete bez automobila doći do ostalih mesta i plaža, a da ne budete svakodnevno stacionirani u jednom mestu tokom svih deset dana letovanja.

Imati automobil ili bar skuter na Lefkadi ima mnogo prednosti, ali ukoliko kombinujete autobuski prevoz i prevoz brodićima, deo ostrva nije nemoguće obići i bez kola, i njihov nedostatak svakako nije razlog da odustanete od posete Lefkadi.

Ipak budite pripremljeni na to da u ovom slučaju nećete imati mogućnost da obiđete sve lepe plaže i znamenitosti, nećete imati potpunu slobodu kretanja i odlučivanja kad i gde ćete ići, jer ćete se morati prilagoditi autobuskom redu vožnje, ali isto tako nećete morati ni da razmišljate recimo o kupovini benzina ili kako ćete naći mesto za parking.

Ne propustite pre polaska da saznate i ostale korisne informacije u našem mini vodiču za ostrvo Lefkada.


Obilazak plaža Lefkade autobusom

Autobuske karte se kupuju u autobusu i koštaju od 1,50€ do 3,00€ (u jednom pravcu) zavisno od razdaljine tj. destinacije na koju idete.

Ukoliko ste smešteni na primer u glavnom gradu Lefkasu, autobusom možete doći do mesta Agios Nikitas i iz njega peške ili brodićem obići plažu Milos ili peške otići do plaže Pefkoulia. Možete se takođe kupati i na samoj plaži mesta Agios Nikitas, koja je veoma lepa.
Autobusom takođe možete doći i do plaže Kathisma ili Agiofili iz mesta Vasiliki. Imajte na umu da će biti potrebno da pešačite do nekih od njih.

Isto tako ako ste stacionirani u Vasilikiju možete obići Nidri ili glavni grad Lefkas (poslednji polazak leti iz Lefkasa je u 22:00). Iz Nidrija možete otići dalje i iskoristiti neki od izleta koji su dostupni, pogledajte ovde.

Iz mesta Nidri do zapadnih plaža Lefkade putuje se oko sat vremena. 

Autobusom nećete moći da dođete do plaža Gialos ili Porto Katsiki, ali u tom slučaju za vožnju do njih možete iskoristiti brodiće koji polaze iz mesta Nidri ili Vasiliki.


Autobuske linije na Lefkadi

Autobuske linije koje povezuju mesta na Lefkadi su:

Lefkas - Lygia - Nikiana - Nydri (Nydri - Nikiana - Lygia - Lefkas)
Lefkas - Vasiliki
Vasiliki - Nydri - Lefkas
Nydri - Vasiliki
Lefkas - Vlycho (Vlycho - Lefkas)
Lefkas - Karia (Κaria - Lefkas)
Lefkas - Eglouvi (Eglouvi - Lefkas)
Lefkas - Ag. Petros (Ag. Petros - Lefkas)
Lefkas - Kalamitsi (Kalamitsi - Lefkas)
Lefkas - Ag. Nikitas (Ag. Nikitas - Lefkas)
Lefkas - Kathisma Beach (Kathisma Beach - Lefkas) ***
Lefkas - Tsoukalades (Tsoukalades - Lefkas)
Lefkas - Kastro - Gyra Beach ***
Lefkas - Poros - Katochori (Poros - Katochori - Lefkas)
Lefkas - Syvota - Evgiros (Syvota - Evgiros - Lefkas)
Lefkas - Maradochori - Kodarena (Kodarena - Maradadoxori - Lefkas)
Lefkas - Fterno - Vournika - Syvros (Syvros - Vournika - Fterno - Lefkas)
Lefkas - Ag. Ilias (Ag. Ilias - Lefkas)
Lefkas - Palaiokatounas (Palaiokatounas - Lefkas)
Lefkas - Charadiatika (Charadiatika - Lefkas)
Lefkas - Drymona - Exanthia - Chortata - Komilio - Dragano - Athani
Lefkas - Μanasi - Νikoli (Νikoli - Μanasi - Lefkas)
Lefkas - Lazarata  -  Sfakiotes (Sfakiotes - Lazarata - Lefkas)
Lefkas - Platystoma - Vavkeri (Vavkeri - Platystoma - Lefkas)

*** Polasci za Kathisma plažu postoje samo od juna do septembra
*** Polasci Kastro - Gyra Beach postoje samo od juna do septembra

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

 

Napiši komentar
328 goga   27/11/2016
Ako na Lefkadu idete bez auta idite u Agios Nikitas. Uz malo pesacenja i par izleta ako niste vozac odlicno. Nema cenu dan u kom opusteno peske odete na Milos. Bez satnice goriva zurbe. Glavni grad je blizu. Do Katizme moze autobusom, a kome pesacenje nije problem moze i peske. Isto tako i do Pefkulije. Ove godine idem u Vasiliki isto bez auta. Mislim da i tu postoje dobre mogucnosti za one bez vozila...
330 Branka   27/11/2016
Mi smo ove godine busem isli i bili smesteni u Nikijani (mesto pored Nidrija). Svakodnevno smo obilazili druge plaze, kako busem tako i brodicima. Tako da, ukoliko se neko brine ako ne ide svojim automobilom ili ne zeli da iznajmi - nema potrebe za sekiracijom :) Sve se moze kad se hoce ;)
331 Nebojsa   27/11/2016
Bio sam 2016-e na Lefkadi sa sopstvenim prevozom i iz Srema sam prešao sam oko 3 000 kilometara. I ako sam u 65-oj godini života, za takvu lepotu se moralo potruditi. Nije mi teško palo proći ostrvo uzduž i popreko. Boravio sam u Nydriju u vili Vassia. Sutra kada bih išao sa kolima ili bez ja bih išao u Agios Nikitas (slažem se kako kaže Goga). Snimio sam brdo materijala na Lefkada pa i danas kada kiša pada ja pregledam po stoti put snimke. Već planiram u 2017-oj letovati u Pargi pa sam tako već uplatio 50% preko agencije. Ako se neko lomi, gde na odmor imate moje snimke sa bisera Jonskog mora. Uključi zvučnik i uživaj. Hvala. https://www.youtube.com/watch?v=GDrjzlFiGVM&t=225s
332 Maki Maki   28/11/2016
Ove godine sam bila sa deckom, bez auta, i obisla sve plaze. Ko hoce, nadje nacin. Da l' isli kolima i dali za gorivo ili isli autobusom preko agencije i dali za brodice, autobuse, taxije, skutere isto vam dodje. Ali da vredi otici, vredi. Raj !!!!!!!!!!!!!!!!!!
569 Suncokret   18/02/2017
Početkom septembra bih išla u Ag. Nikitas, pa me zanima do kada ima sunca poslepodne na plaži s obzirom da je kraći dan i da je brdo čini mi se prilicno visoko. Bez kola sam, a imam i članove koje ne bi mogli puno da pešače, pa zbog njih.
570 GrckaInfo.com   18/02/2017
Plaza je u popodnevnim casovima (pred zalazak) upravo zbog visokog brda zasticena od sunca. Pogledajte ovde poslednje dve slike u galeriji https://www.grckainfo.com/blog/Agios-Nikitas-Lefkada-slike-video
579 Drasko Lajic   22/02/2017
Svidja mi se.
943 Aleksandra   14/04/2017
Da li neko zna koja je cena iznajmljivanja skutera u Agios Nikitas? Ja i decko idemo 26.05...ili ako ima neko raspolozen da podelimo troskove rentiranja auta u tom periodu?
1563 Aleksandar   19/04/2018
Hvala Vam na detaljnom opisu. Ja ove godine putujem u Nidri, svi mi govore da je plaza odvratna i da nigde necu moci da mrdnem bez prevoza. Nije mi jasno par stvari. Pa se nadam da mi mozete pomoci. Da li postoje mali taxi brodici koji bi me iz Nidrija prebacili na plazu kao sto je Milos... I vratili me nazad u odredjeno vreme? Ili moram da idem busom do Lefkasa ili Vasiliki da bih se ukrcao na brodic?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu