Kada je u pitanju odlazak na more na Lefkadu sa malom decom mnogi roditelji se brinu kako će to njihovi mališani izdržati, da li će im put kolima biti naporan i da li Lefkada uopšte ima plaže adekvatne za njih. Međutim mi više brinemo kako će to roditelji izdržati, jer su oni ti koji treba sve da organizuju, da isplaniraju i na kraju krajeva oni su ti koji će kad krenu na plažu morati sa sobom da nose i "vuku" suncobrane, peškire, kantice, lopatice, kofice, grabuljice i još milion drugih potrepština.

Mala deca najčešće mnogo bolje podnesu promenu sredine i duga putovanja nego što to roditelji očekuju. Kada se zadovolje njihove potrebe za hranom, zaštitom i bliskošću - njima je sve potaman. Pa još ako dobiju i neočekivano više vremena za brčkanje u moru i šetnju sa tatom i mamom - sreći na letovanju nema kraja.

Saveti za letovanje sa malom decom na Lefkadi

Kako je Lefkada po mnogo čemu ipak specifično ostrvo daćemo vam nekoliko saveta za lakše i opuštenije letovanje. 

• Prvi i najvažniji savet kada je letovanje na Lefkadi sa malom ili malo starijom decom u pitanju, prvenstveno zbog vašeg odmora i sigurnosti tokom vožnje, je da u putovanju pravite češće pauze i da razmislite o prenoćištu. Ne zaboravite da je Lefkada od Beograda udaljena oko 1.000 km i da ova kilometraža jednom vozaču bez adekvatnog odmora može biti izuzetno naporna. Preporučujemo prenoćište u Solunu ili prelepom mestu Metsovo.

• Preporuka je da na Lefkadi sa malom decom letujete u junu ili septembru kada su gužve na putevima i plažama mnogo manje. U septembru je voda najtoplija pa je ovaj mesec možda i bolji izbor od juna.

• Planirajte odlazak na plaže već oko 8-9h ujutru, jer su tada plaže na zapadnoj obali u hladovini i boravak na njima će vam biti veoma prijatan. Dodatni plus je manji broj kupača u to vreme pa će vaši mališani moći i odspavati.

• Neke od plaža su udaljene od parkinga, zato planirajte da do njih eventualno nosite manje dete koje nije u stanju da hoda samo. Ovo može biti malo naporno, ali sigurno vam neće biti ni prvi ni poslednji put da dete morate da prenesete sa jedne na drugu tačku. Sem toga čim uskočite u plavetnilo mora - napor i umor se zaboravljaju.

• S obzirom da je povratak sa plaže u apartman zbog spavanja deteta, a onda ponovni odlazak na drugu ili istu plažu veoma naporan, uspavajte ih u hladovini i ne zaboravite da ponesete suncobran, vodu, sokove, kremu sa većim zaštitnim faktorom, šeširić i razne igračkice. 

• Imajte u vidu da su na nekim plažama Lefkade struje prilično jake i da često ima talasa. Ne ostavljajte decu nikada samu u vodi i bez nadzora čak i kada su talasi mali. Plaže na južnoj obali su zaštićenije od njih, jer se nalaze u uvalama.

• Dobar izbor za porodice sa malom decom su mesta Vasiliki i Agios Nikitas zbog mirnog mora, dobre pozicije za obilazak drugih plaža i večernjih šetnji bez potrebe za upotrebom automobila. Vetar na plaži u Vasilikiju počinje najčešće u popodnevnim časovima pa to vreme možete iskoristi za obilazak drugih plaža.
Plaža sa mirnim morem idealnim za decu je i Mikros Gialos (Poros) - na njoj skoro nikada nema talasa, mirna je i veoma tiha. Na plaži Dessimi postoji nešto prirodnog hlada, kao i na plaži Pasa.

• Ako vaša deca vole životinje sigurni smo da će uživati u poseti mini Zoo vrtu koji se nalazi u okviru najlepše crkve Lefkade - manastira Faneromeni.


I za kraj... Napravite plan obilazaka, spakujte sve što mališanima treba, organizujte se dobro i nema razloga za brigu! Vaša deca neće biti jedina deca na letovanju i sasvim smo sigurni da neće biti ni najmlađa, jer je Lefkada puna turista koji sa sobom vode čak i jako malu decu. Uverićete se i sami.

Napiši komentar
1279 Nenad   13/11/2017
Ma nema problema, mi ove godine bili u septembru sa bebom od 8 meseci, malisan je bio odusevljen, nikakav problem ni u putu, ni tamo, bas smo se lepo proveli, kad malo poraste, pricacu mu da je prva plaza na kojoj se kupao u zivotu bila prelepa agiofili :)
2065 Dejan novovix   13/11/2018
Pa kakvi problemi sto se odlazaka i vracanja sa bebom od 8 meseci mogu biti. gde god da se islo morao bi bebanac da se nosi...ovde se plase najvise roditelji dece od 2 do 6 godina....


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu